ПЛАЖ, СЕКС И СЛЪНЦЕ: 10 NSFW книги за по-дълго и топло лято

Архивът на Boyscout гъмжи от симпатични материали с етикети #nsfw, #еротика и #фотокнига. Всеки от тях е способен да замести усиленото ръкоделие и да стимулира либидото с прилив на ендорфини от качествено съдържание. Затова селектираме десетина фотокниги от последните години, които отговарят на горните изисквания и ключови думи и се опитват да удължат знойното лято с красиви и идилични любовни истории от плажове под жаркото слънце:

© Akila Berjaoui

THE LAST DAYS OF SUMMER НА AKILA BERJAOUI, 2017

Последните дни на лятото са за топлес приключения на яхти и небрежен стил по претъпканите скалисти плажове на Австралия, Франция и Бразилия, поне ако съдим по снимките в дебютната монография на Akila Berjaoui. Вечното лято и аналоговата естетика в работата на австралийската фотографка напомнят на безкрайния хедонизъм в кадрите на колегите Mario Testino, Bruce Weber, Peter Beard, SLIM ARONS и HENRIK PURIENNE с тази разлика, че Akila снима страхотни момичета като приятел, а не като воайор. Резултатът е убедителен – The Last Days of Summer е чувствен и леко носталгичен поглед към знойната страна на добрия живот в меки 80-тарски цветове.

© Sergio Purtell

LOVE’S LABOUR НА SERGIO PURTELL, 2020

Всяко лято от края на 70-те до края на 80-те, Sergio Purtell си купува евтин двупосочен билет от Ню Йорк до Лондон и Eurail пас, за да пътува свободно из Европа. По онова време, младият чилийски фотограф търси любовта. Обиколките в Европа му помагат да научи да забравя миналото, да живее в настоящeто и да оценява цялото пътешествие. Хедонистичното скиталчество на Purtell води до забележителни серии от маниери и обичаи, сутрини в кафенета, знойни следобеди по плажове, натискане в паркове, разхлаждане в градски фонтани и бурни вечери в най-близкия бар. Love’s Labour е младежки поглед към онзи лежерен живот, невинни чувствени жестове, сложни взаимоотношения, просторни площади, красиви жени по гърди и чернобяла романтика в Мадрид, Лондон, Париж, Берлин и Монако отпреди близо 40 години, документирал срещата на мрамора с кожата и Европа такава, каквато никога повече няма да я видим.

Eveline © Dennis Swiatkowski

CHASING DREAMS НА DENNIS SWIATKOWSKI, 2018

Израсналият между Амстердам и Кейптаун Dennis Swiatkowski е от онова симпатично, освободено от задръжки и възпитано поколение фотографи-хедонисти, които редуват снимки на уважителна, чувствена и пропита със слънце еротика с природни пейзажи, каквито можем да видим само на местата с вечно лято. Пулсиращите с много топлина кадри в дебютната му монография Chasing Dreams улавя кинематографични и потентни мигове от една по-голяма история. Пътешествия с приятели по планини, острови, палмови листа и пясък по кожата? Вечното безгрижно лято на Swiatkowski е умна и невинна манипулация на съзнанието и въображаема реалност, в която всеки иска да живее.

© Kate Bellm

LA ISLA НА KATE BELLM, 2022

Майорка гъмжи от туристи, но и от добри възможности за изгубване сред дивата природа на северозапад от Палма. Любовното писмо на англичанката Kate Bellm до балеарския остров отразява онзи вълшебен ескапизъм, вдъхновен от различния ритъм на живот и напоителните приключения на човек, който не само заснема, но и участва в жизнерадостното и разсъблечено изследване на нови места по крайбрежието и в планините на Майорка. Заедно със своето доведено семейство авантюристи, Bellm обикаля всички скрити кътчета на острова, за да документира окъпаните в средиземноморско слънце плажове, кактуси, скали, кози и красиви приятелки, които танцуват голи около огньове, карат скейтборд, гмуркат се сред коралови рифове и въобще си живеят живота по най-добрия възможен начин. La Isla е книга за смелостта да се вслушаш в повика на природата, да бъдеш малко по-свободен, спонтанен и готов да скочиш в дълбокото на пейзаж с психеделични небеса, извънземни пустинни растения и интимни срещи над и под водн ата повърхност.

© Phoenix Johnson

BAJA C.S. (LUCKY TO BE ALIVE) НА PHOENIX JOHNSON, 2022

Todos Santos не е обикновено мексиканско градче. Сгушено между живописни плажове по тихоокеанското крайбрежие на Долна Калифорния, идиличното местенце е спокойно убежище за артисти, бохеми и пътешественици с естестествена природна красота, традиции, превъзходна кухня и други екстри. Именно това кара нюйоркският фотограф Phoenix Johnson и неговата приятелка Milena Gorum да се засилят към градчето преди година в компанията на своите приятели Eric Lawrence и Julia Cordova. Сериозното количество кадри от едноседмичната ваканция и натюрморти с околни обекти, пълни пепелници, празни чаши и кожени чанти се превръща в книга-каталог за лайфстайл марката Odessa 1919. Без да е преднамерено откровена или провокативна, книгата на Johnson телепортира директно под парещите лъчи на Мексико. Фотографската ваканция в компанията на влюбени хора винаги е добра идея.

© Jean Pierrot

CLAY НА JEAN PIERROT, 2021

Втората книга на словенеца Jean Pierrot изследва чувствените дълбини на чернобялата фотография по разпознаваем начин. За разлика от по-първосигналното си първо томче ROMANCE, Clay набляга на митовете за сътворението и семплата естетика в една тактилна ода за естествената среда. Или, както я определя самият Pierrot, книга, която изглежда и се усеща като чиста мисъл и студен, отрезвяващ вятър в края на лятото. Топлите дюни във фотографията на Pierrot са погалени от студения вятър на отиващото си лято, а пустотата на неговите плажове е идеален амбианс за изследване на красиви женски форми.

© Amanda Charchian

PHEROMONE HOTBOX НА AMANDA CHARCHIAN, 2016

Любопитното заглавие по-горе не е някаква псевдонаучна марка за възбуждащи хапчета, а метафора за фотографския албум на базираната в Ел Ей Amanda Charchian. Тематичната връзка между кадрите е очевидна: силни и чувствени жени в невероятния амбианс на величествена и откровено самотна природа.

© David Luraschi

ENSEMBLE НА DAVID LURASCHI, 2021

Кървавочервените плитки езера, солни полета и красиви дюни на Камарг са идеален фон не само за невъзпитано зяпане с отворена уста, но и за пълнокръвна еротика. Воайорската изолация в книгата на David Luraschi събира голите тела и души на танцьорите Claire Tran и Paul Girard в интимни прегръдки. Потентният ансамбъл на фотографа е в колаборация с близкия му приятел и дизайнер Simon Porte Jacquemus, с когото мислят Ensemble първо като каталог за есенно-зимната колекция на Jacquemus от 2017 L’amour d’un Gitan, преди да го преразгледат четири години по-късно и публикуват самостоятелно чрез приятелското издателство Loose Joints.

© IDEA/ Purienne

JEUX DE PEAU НА HENRIK PURIENNE, 2019

PURIENNE е кралят-слънце на фотографския жанр с винтидж естетика, плажове и секс. Така де, човекът има книга на име Holiday и може да запълни цял материал със съдържание по горните ключови думи. Южноафриканският фотограф сякаш живее в свой собствен свят, в който няма проблеми, а само слънце, басейни, легендарни предмети на дизайна от ХХ век и фантастични знойни момичета от ХХI век, уловени в привидно случайни моменти на хедонистично и шикозно спокойствие. Четвъртата му книга с чувствена и предизвикателна фотография е поглед към живота на Purienne в собствената му къща в Холивуд Хилс, който се движи на границата между въображаемо и реално с двойни страници на лъстиви дизайн предмети и непринудени снимки на разсъблечени жени. Концепцията е семпла и крайно привлекателна. Такъв е животът на човек, оправдаващ своя безпощаден вкус s наличието на леко имагинерния, но добре звучащ синдром на естетичната раздразнителност.

© Brooke Olimpieri

LOST VEGAS НА BROOKE OLIMPIERI, 2016

Лас Вегас не е само хазарт, концерти на Adele и гигантски нощни клубове. Градът на греха се наслаждава на своята сравнително непозната страна във фотографията на Brooke Olimpieri и нейните едновременно мрачни и слънчеви истории за самоунищожение, пороци и сексуална еманципация. Декадентските портрети на жени с изострена емоционалност се случват на фона на 90-тарски приключения с ротативки, ретро автомобили, джакузита, евтини сватбени параклиси и долни мотелски стаи. Лъстивите амазонки на Olimpieri изискват четене между редовете и чаршафите на проблемния личен живот.