NSFW: Лято, пейзажи и момичета с Dennis Swiatkowski

Израсналият между Амстердам и Кейптаун Dennis Swiatkowski е част от онова симпатично, освободено от задръжки и възпитано поколение фотографи-хедонисти, които редуват снимки на уважителна, много чувствена и пропита със слънце еротика с природни пейзажи, каквито можем да видим само на местата с вечно лято и красиви вдъхновяващи момичета. Пулсиращите с много топлина модни и еротични кадри на Swiatkowski му печели работа за клиенти като Glamour, Elle, Vice, Nike, Adidas и Tommy Hilfiger и отскоро е събрана в дебютната монография Chasing Dreams – най-доброто от онези кинематографични моменти, които запечатват потентни мигове от по-голяма история. Пътешествия с приятели по планини, острови, палмови листа и пясък по кожата? Вечното безгрижно лято на Swiatkowski е умна и невинна манипулация на съзнанието и въображаема реалност, в която всеки иска да живее.

Поздравления за книгата! Как се случиха нещата и колко трудна бе финалната селекция на кадрите, които да останат в нея? Благодаря. Chasing Dreams включва една селекция от предимно лична работа през последните пет години. Окончателният подбор на кадри е много труден, някои трябваше да отпаднат, а други съвсем забравих да ги включа! Но, като цяло, Chasing Dreams включва по-голямата част от моите най-добри кадри и съм много развълнуван и щастлив да имам такава красива книга с моя личен свят.

Как и защо се влюбихте в Южна Африка? Тя е толкова противоречиво и нюансирано място, като се започне от разликите в демографската структура и се стигне до коренно различните пейзажи, разположени близко един до друг. От гледната точка на един чужденец, в Южна Африка се случват много неща. Разбира се, в самата страна има много борба във всяко едно отношение, но въпреки това, всички хора, които съм срещал, независимо дали са богати или бедни, са много дружелюбни и открити. Именно тук се влюбих в нещата, които снимам напоследък. Има определена свобода във въздуха, каквато не успях да намеря в Холандия (въпреки нейната репутация).

Dorith © Dennis Swiatkowski

Имайки предвид заглавието, винаги ли сте се интересували от ескапизма като творческа концепция? Вие самият ескапист или хедонист сте? Винаги съм се интересувал от създаването на снимки и документиране на начина, по който виждам света. Предполагам, че това е и същността на Chasing Dreams. Живея малко в моите си фантазии и балон, но работя здраво, за да ги превърна в реалност, нещо такова. Иначе бих се описал като хедонист, но мисля, че ескапизмът е тясно свързан.

За мен, концепцията за съвременното общество и неговата структура е чисто изфабрикувана. По-голямата част от нас следва сляпо правилата и законите на една нация или държава, без наистина да мисли за тях или да ги поставя под въпрос когато и да било. Но тези правила и закони не са задължително отражение на това какъв би трябвало да бъде живота, имаме достатъчно доказателство за това в историята, когато определени правила и закони са съществували, но от съвременна гледна точка ги приемане за варварски и античовешки, но в миналото са си били съвсем нормални.

© Dennis Swiatkowski

Идеята ми е, че и напоследък хедонизмът и голотата са жертва на определена стигма, а не би трябвало да е така. Да оставим хората да бъдат такива, каквито искат. Прекалено много хора от всички страни искат да решават как живеят и какво правят останалите, но мисля, че всички трябва да се съсредоточим предимно върху себе си, да не страдаме от излишни предубеждения, да прощаваме и да приемаме различията, да бъдем добри един с друг, независимо от политическите убеждения, етническата или религиозната принадлежност и сексуалната ориентация.

Редувате фотография на еротика с такава на невероятни пейзажи. Кой са най-вдъхновяващите места, на които сте попадал? purely fabricated Южна Африка. Има наистина огромно разнообразие от пейзажи. Това, което ми харесва най-много в Кейптаун е, че можеш да се събудиш сутринта, да отидеш на поход, да стигнеш до върха и да слезеш обратно, за да се потопиш в смразяващо студения океан и след това да се прибереш у дома и да закусваш, още преди да започне същинския работен ден. Другите места, които наистина са ми харесвали до момента, са Алпите, езерото Комо, Южна Франция и Калифорния.

Можете ли да сравните красотата на голото човешко тяло с тази на природата? Какво ви привлича и в двете? За мен, човешкото тяло е толкова крехко, колкото и самата природа. То е деликатно и лесно разрушимо, но отнема много време и определено спокойствие, за да бъде скулптурирано в нещо красиво, част и от самата природа.

Ако историите във вашата фотография принадлежаха на определено десетилетие от ХХ век, кое би било то? Бих казал, че в повече я има атмосферата на 70-те, но с модерна нотка. Все пак са снимани понастоящем и мисля, че това също си личи тук-таме. Най-важното за мен е, че са красиви и завладяващи бягства от реалността, които я превръщат в мечта.

Malia © Dennis Swiatkowski

Смятате ли, че има упадък в качеството на съвременната еротична фотография? Какво бихте променил, ако зависеше от вас? Със сигурност. Но това е неизбежно. Има толкова много различни хора със собствено мнение и различен вкус. Мисля, че по-голяма част от нея е пълен боклук и абсолютен фаст-фууд. Толкова много хора се тъпчат на едро. Виждам много подобна фотография и онлайн, количеството съдържание е невероятно концентрирано. Опитвам се да снимам спокойно и да си давам време да избере подходящите модели и пейзажи, които присъстват в моята фотография. Всичко зависи от окото на фотографа. Естествено, гравитирам към стила и естетиката на фотографи, които работят по подобен начин, или пък се вдъхновявам от класически фотографи като Helmut Newton и Steven Meisel, които са нещо като праг към това, което се опитвам да достигна и да създавам. Всичко това, разбира се, докато държа на собствената си естетика.

Улавял ли сте се да мислите как ще реагира публиката преди или докато правите определен кадър? Не. Ако ми харесва, снимам и публикувам. Какво мислят хората е от второстепенно значение. Очевидно, винаги е приятно когато го харесват или оценяват.

Eveline © Dennis Swiatkowski

Описвате своята фотография като малки фрагменти от една история? Изкушавате ли се да снимате късометражно кино? Абсолютно. Режисирането на кратко филмче е много напред в списъка с цели. Проблемът с подобен проект е най-вече в неговия мащаб. Създаването на филми изисква много повече хора, отколкото фотографията. Намирането на правилния екип за такъв проект е предизвикателство, с което се надявам да се заема скоро.

В този ред на мисли, бихте ли споделили любимите си пропити от слънце филмови класики? Не знам за пропити от слънце, но някои от най-любимите ми филмови класики на всички времена са Апокалипсис сега, Телма и Луис, Блейд Рънър, Свещената планина, Самотен мъж и Инстерстелар.

© Dennis Swiatkowski

Санторини © Dennis Swiatkowski

Malia © Dennis Swiatkowski

Asia/Русалки © Dennis Swiatkowski

Candice © Dennis Swiatkowski

Sonja/Miranda © Dennis Swiatkowski

Chasing Dreams (твърди корици, 212 страници, Prestel) на Dennis Swiatkowski струва 80 лева онлайн в Mendo.