Тактилната митология на Jean Pierrot (кожа, плажове и дюни)

Втората книга на словенеца Jean Pierrot следва добре отработена и винаги вълнуваща схема: лимитирано издание в голям формат със сериозна цена (понеже 300 лева е новата базова цена за еротични албуми, питайте Purienne – бел.ред.), което изследва чувствените дълбини на чернобялата фотография по разпознаваем начин.

За разлика от първото му томче Romance, което онагледява влюбването в неповторими жени в екзиточни пейзажи, Clay играе много повече с изначалните древни митове за сътворението и болезнено семпла естетика, която предизвиква чувство за тактилност със своята ода за естествената среда и човешките форми.

Или, както я определя самият Pierrot, книга, която изглежда и се усеща като чиста мисъл и студен, отрезвяващ вятър в края на лятото. Отправната точка на словенския фотограф е именно митът за Прометей, който създава първия човек от глина, а Деметра му вдъхва живот. Зараждането на живота от калта се появява като мотив в митологията, литературата и философията на различни цивилизация като древните египтяни, гърци, инки и маори.

За разлика от далеч по-първосигналния поглед към любовта и красотата на голото тяло в предишната книга, Clay създава още по-силно чувство за пясък в порите и сол по загорялата кожа по начина, по който слунцето изсмуква влагата и я понася към небето. Топлите дюни във фотографията на Pierrot са погалени от студения вятър на отиващото си лято, а пустотата на неговите плажове е идеален амбианс за изследване на красивите и невинни женски форми.

Възбудата от самотата, уединението и загубата на представа за времето съблича всичко материално до съставните му елементи и го поставя в красиво пространство, но извън конкретното време. Или, казано по друг начин, необикновена и приятно концептуална еротика, която действа на много по-първично и дълбоко ниво в подсъзнанието. Документалистиката отстъпва място на артистизмa и скулптурирането с фотолента.

Clay (твърди корици, 124 страници, 2 килограма, 1000 копия, Equator Institute) на Jean Pierrot струва 300 лева в Equator и 330 лева в Mendo.