Pheromone Hotbox: чувствени жени сред невероятна природа

Любопитното име в заглавието не е нова псевдонаучна марка за възбуждащи хапчета, а прекрасният фотографски албум на Amanda Charchian – базираният в Ел Ей фотограф и артист, събрал своята еротична фотография на едно място, представящ силни и чувствени жени в невероятния амбианс на величествена и откровено самотна природа. Излязлата още през 2016 монография Pheromone Hotbox е идеален повод да се обадим на приятелите от Kindred Black и да разпитаме Charchian за умението да улавя чувствени и много интимни моменти, най-големите й вдъхновения и влиянието на женския поглед върху еротичната фотография.

© Amanda Charchian

Какво трябва да знаем за Amanda Charchian? Ами това, че аз съм артист и фотограф от ирано-еврейски произход. Любимата ми книга е The Natural History of the Senses на Diane Ackerman. Обичам да снимам човешката кожа, да рисувам и да си мечтая как създавам мебели. Падам си по кино, архитектура, музика, изкуство и мода. Живея с един италиански режисьор на документални филми в красива историческа къща на име Grace в Холивуд Хилс. Работя на огромно червено бюро в студиото, където се чувствам най-щастлива. Иначе обичам да опознавам нови страни и култури.

Учила сте изобразително изкуство и скулптура, но сега очевидно сте се съсредоточили предимно върху фотография. Защо? Фотографията е неповторим процес, който едновременно те поставя вътре и извън определен момент. Действа като средство за отражение, анализ и създаване на важност. Напоследък рисувам все по-често върху собствените си фотографии и сякаш затварям кръга!

© Amanda Charchian

Какво ви вдъхновява? Точно сега се интересувам много от 70-тарски италиански дизайн, експериментална жилищна архитектура, и художници като Friedrich Kunath и Henry Taylor. Трябва да спомена и имената на Le Corbusier, Cocteau, Arp, Superstudio, Picasso, Nikki de Saint Phalle и Hilma Af Klint. Що се касае до фотографията, Carlo Mollino, Richard Avedon и Edward Weston са ми повлияли най-много върху работата, поне досега. David Benjamin Sherry и Viviane Sassen са ми любимите съвременни фотографи.

Много красиви еротични фотографии на жени са снимани от мъже, но все повече си задаваме въпроси как техният поглед влияе върху самата снимка или модела (или какво точно изпитваме като знаем, че фотографът е мъж) и дали артистичната им мотивация е изцяло искрена. Мислите ли, че полът влияе върху погледа на твореца и на самата вас? Tова е въпрос, върху който разсъждавам много, но все пак да не забравяме, че еротиката не винаги касае само и единствено секса. За мен лично е едно извисяване отвъд сетивата, което изисква и може да предизвика креативност, страст, въображение и желание да си част от момента тук и сега. Еsther Perel коментира тази тема доста задълбочено и съм съгласна с повечето й идеи. Животните правят секс по един много първичен и инстинктивен начин, но при хората сексуалността е много по-разумна и проявявана чрез социализиране. Pheromone Hotbox изследва именно това. Не искам да снимам жени по сексуален начин, защото енергийният заряд на еротиката надскача това първично желание и хвърля светлина върху тънкостите на чувствеността и женската психика.

© Amanda Charchian

Вярвам, че създаването на подобна фотография с жени е огромен дар, който изисква взаимно доверие и колаборация. Не съм сигурна, че разбирам идеята зад съвременната свръхсексуализация на обществото, изкуството и всичко останало. Защо трябва да цензурираме нещо толкова естествено, което е изначална част от нашата сетивност? Това непрекъснато преследване (да не кажа нагон) мотивира повечето човешки същества и когато се опитваме да го контролираме се превръща в перверзия. Вярвам, че изкуството е идеално средство за изследваме на човешката природа. 

При всеки случай съм убедена, че моделът трябва да участва в творческия процес, за да не пренебрегваме нейния комфорт и съгласие с образа, който трябва да се получи в крайна сметка. Личният ми опит показва, че жените, които снимам, са също толкова силни, колкото и самата аз, ако не и повече. Мисля, че мъжкият поглед е също толкова интересен, колкото и женския, но едновременно с това съм щастлива, че балансът между двата почва да се изравнява все повече и повече.

© Amanda Charchian

Намирате такива неземни локации за снимки, че не е истина. Колко важна е природата за целия процес? Задължително трябва да ме вдъхновява, иначе не става.

Забелязваме много елегантен преход между вашата комерсиална, репортажна и лична работа. Подхождате ли по различен начин към всяка една от тях и стремите ли се съзнателно да оставите почерка си върху всичко или това се случва естествено? Надявам се да е второто, тъй като използвам настоящите си вдъхновения и един и същи метод на работа по един и същи начин, независимо от проекта.

© Kindred Black

Pheromone Hotbox (твърди корици, 172 страници, Hat & Beard Press) на Amanda Charchian струва $60 в онлайн магазина на Kindred Black.