Дизайн, кожа и топлес хедонизъм в новата книга на Purienne

© IDEA/ Purienne

Henrik Purienne живее в свой собствен и внимателно подреден свят. От онези, в които няма проблеми, а само слънце, басейни, легендарни предмети на дизайна от ХХ век и фантастични знойни момичета от ХХI век, уловени в привидно случайни моменти на хедонистично и шикозно спокойствие.

Четвъртата му книга с чувствена и предизвикателна фотография не прави изключение. Jeux de Peau е поглед към живота на 42-годишния фотограф в собствената му къща в Холивуд Хилс, който се движи на границата между въображаемо и реално с двойни страници на лъстиви дизайн предмети и непринудени снимки на разсъблечени жени.

© IDEA/ Purienne

Та така. Концепцията не е сложна, но за сметка на това е крайно привлекателна, както обикновено. Henrik Purienne е фотографът. Жените на снимките са неговите модели и приятелки. Интериорът, обзавеждането и красивите предмети също са негови. Холивудският надпис се вижда от басейна. Такъв е животът, ама наистина, когато говорим за човек, оправдаващ своят безпощаден вкус наличието на леко имагинерния, но добре звучащ синдром на естетичната раздразнителност.

© IDEA/ Purienne

Jeux de Peau e неговият дом, а похвалните слова по-долу са дело на неговите приятели, които споделят по някоя добра дума за най-новата книга на Purienne:

© IDEA/ Purienne

MARC ATLAN, творчески директор, Marc Atlan Design: Познавам Henrik Purienne от 15 години и съм свидетел на живота му от корените в Кейптаун до вилата в Лос Анджелис. Работата му винаги ме е очаровала със своя привидно небрежен, готин, но и много сдържан и невероятно сложен характер. Безупречният му вкус и референции придават силно чувство за фамилиарност на всеки кадър, но и вкус, какъвто не съм опитвал никога преди. Уникалната фотография на Henrik е увлекателна и откровена, емблематична и несъвършена, като отпаднали кадри от несъществуващ култов филм. Горд съм да бъда един от първите му поддръжници. Ако Henrik е вино, то със сигурност говорим за бутилка декадентско бургундско: земно, сурово, остро и всепроникващо. Букетът от аромати напомня за Кло дьо Вожо. Небцето усеща сладък вкус, който се разгръща с гъстата текстура на Помар, преди да финишира с нищо по-малко от чиста коприна като в най-добрите Романе-Конти. Jeux de Peau е най-добрата винтидж бутилка Purienne в историята. Истинско Гран Кру на фотографията.

© IDEA/ Purienne

EMILIEN CRESPO, писател, Purple/The Gourmand: Бонвиван е синоним за хедонистичен начин на живот, посветен на преследването на удоволствия в излишък. Бих описал Purienne по-скоро като преследвач на красотата, която никога не стига. Всяка страница в тази книга излъчва наистина изящна похот, независимо дали обективът е фокусиран върху извивки или артифакти. Purienne е наясно със себе си – доброто и красивото никога не са достатъчни. Неговото лосанджелиско кралство прославя една въображаема идея за Европейско Средиземноморие от ХХ век, в която можем да се потопим като истински късметлии.

© IDEA/ Purienne

LAUREN FAYE, творчески директор, Clo: Следя отблизо работата на Purienne в продължение на дълги години и се вълнувам много за последната му книга. Ролята на дома му в Холивуд Хилс като снимачна площадка придава замечтана интимност на всеки кадър. Всеки един от тях е толкова естествен. Поставени един до друг са като в серия, напомняща за идеалистична и целуната от слънцето версия на Ел Ей от друга епоха, която най-вероятно е само имагинерна.

© IDEA/ Purienne

SOPHIE PINET, журналист, Architectural Digest France: Тази книга е красива и единствена по рода си въображаема дискусия в съзнанието на човек, който минава през времето и инициира безкрайна игра между менталното и физическото пространство под формата на влажен и чувствен сън с извивки на тела, които дебнат под палещото слънце. Всичко това в курирана среда на обекти, които разказват за отминала епоха в сянката на вила, разположена на хълмовете на Ел Ей. Добре дошли във Вила Jeux de Peau, където ароматите на настоящето са скрити зад спомени за въображаемото минало. Добре дошли в света на Purienne.

© IDEA/ Purienne

IlINA HAMER, директор мода, Unconditional: Jeux de Peau е не просто визуална антология на един хубав живот, а наръчник как младите трябва да живеят. Свобода. Слънце. Секс. Красота. Хумор. Всичко това изобилства в полиаморната домашна снимачна площадка на Purienne. Говорим за едновременно внимателно и несъзнателно куриране на дома, в който искаш да живееш и момичетата, за които искаш да познаваш по-добре, гарнирано с моментни снимки на винтидж аксесоари и мебели, които могат да привлекат вниманието на всеки запален колекционер. Все съставки за идеалното вечно лято.

© IDEA/ Purienne

ADRIEN CHENEL, галерист, Galerie Chenel: Jeux de Peau демонстрира нова формула в работата на Purienne. Нагледно контрастиращи си субекти и обекти от неговия въображаем и все пак много истински свят, които създават странно и вълнуващо и настроение – точно отражение на вътрешната вселена на артиста.

© IDEA/ Purienne

ALEXANDRE STIPANOVICH, писател и куратор, Owl Bureau: Jeux de Peau документира спокойните моменти в дома на фотографа в Холивуд Хилс. Първото, което виждате, е бял Rolls Royce Silver Shadow и колекция винтидж мотоциклети. След това един бял и много светъл коридор ви отвежда в огромна всекидневна, преливаща от ценни винтидж мебели и дизайн обекти, преди да стигнете до терасата, овалния басейн и невероятната гледка към хълмовете на Холивуд. Веднъж пристигнали, попадате в паралелна вселена, където времето е без значение. Този носталгичен и палав свят е ежедневната обител на Purienne. Както би казал Kant, Jeux de Peau е една регулативна идея, в която работата и изкуството са начин да се изрази една мечта.

© IDEA/ Purienne

Има едно определено усещане за радикално откъсване, което струи от неподвластните на времето снимки на знойни тела, уловени като експеримент, а не като следствие на нарочно позиране и защитени от недосегаемия воал на младостта и безразличието. Скъпите предмети по пода са повече реликви, отколкото трофеи, избелели от стихиите – слънце, пот и вода. Тази книга е празник на тихоокеанската светлина, която провокира асоциации за екзотика и един далечен и недостъпен рай. Фотографът се чувства у дома си в Холивуд Хилс заради пейзажа и светлината, които му напомнят за родната Южна Африка. Или може би миражът, който е създал, го следва през времето и пространството.

© IDEA/ Purienne
© IDEA/ Purienne
© IDEA/ Purienne
© IDEA/ Purienne
Картонената кутия и корица на новата книга на Purienne © IDEA/ Purienne

Jeux de Peau (твърди корици в кутия, 224 страници, IDEA) на Purienne струва 150 лева онлайн тук.