Цветът на войната

Опустошителните събития по време на Първата световна война са запечатани на безброй фотографии от всичките страни и гледни точки към фронтовите линии между Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и много други държава) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България). Тези кадри служат за основа на стотици книги с чернобяла фотография от войната тъй като всички страни и народи все още се стремят да асимилират мащаба на касапницата в може би най-голямата катастрофа на ХХ век. В същото време в началото на войната малка група фотографи започват да експериментират с току-що изобретената от братя Люмиер автохромна технология за цветни снимки. Немското издателство Taschen отбелязва стотната годишнина от избухването на войната с масивна монография от повече от 320 забележителни и невиждани досега многоцветни снимки от архивите в Европа, Сащ и Австралия, които ни дават ясна представа за някои от най-важните моменти в този период – от общата мобилизация през 1914 до празненствата по случай победата в Париж, Лондон и Ню Йорк през 1919. Тъй като автохромният процес изисква сравнително дълга експозиция, почти всички кадри в книгата изобразяват внимателно режисирани статични сцени, далеч от бързото действие на фронтовата линия. С други думи това означава трогателни общи портрети на войници в лазарета, подготовка на влизане в битка, покъртителни кадри на сринати до земята след бомбардировка градове и какво ли още не от ежедневния човешки живот по време на война, засегнат от тежките последствия от битките на много фронтове. The First World War in Colour представя работата на всеки един от основните автохромни пионери в началото на века: Paul Castelnau, Fernand Cuville, Jules Gervais-Courtellemont, Léon Gimpel, Hans Hildenbrand, Frank Hurley, Jean-Baptiste Tournassoud и Charles C. Zoller.

The First World War in Colour (384 стр., твърди корици) струва 80 лв. и може да бъде поръчана онлайн тук или в по-добрите книжарници.

© Taschen / Jules Gervais-Courtellemont

• Френският военен самолет Caudron G3, 1914. За първи път през Първата световна война въздушните битки играят основна роля за развитието на военните действия. Британската и френската армия разполагат общо с почти толкова самолети, колкото немците. Въздушното наблюдение и разузнаване на съюзническите сили допринася значително за спирането на германското настъпление във френския департамент Марн.

© Taschen / Jules Gervais-Courtellemont

Моторизирана колона от зенитна батарея с противовъздушни оръдия, Вердун, 1916. Битката за Вердун е едно от най-кървавите и продължителни сражения в историята с повече от 700 хиляди убити, ранени или изчезнали военнослужещи.

© Taschen / Jules Gervais-Courtellemont

Гледка към разрушения Вердун.

© Taschen

Британска линейка, 1914. Моторизираните превозни средства правят възможно мащабното и сравнително бързо евакуиране на пострадалите към медицинските съоръжения за пръв път.

© Collection Mark Jacobs / Shells-Lafaux

Открит склад за муниции във Франция, 1918. Снимката е направена по поръчка на организацията American Committee for Devastated France, функционираща от 1917 до 24). Основаният от Anne Morgan (1873–1952) комитет се опитва да облекчи страданията на френските военни бежанци. Снимката е използвана като илюстративен материал за ситуацията пред американското общество и за набиране на дарения.

© Collection Mark Jacobs / The American Committee for Devastated France

Британски танк Mark в Перона, близо до Амиен. Танковете влизат в активна употреба на въоръжение в армията през есента на 1916 година от англичаните, които се опитват да пробият задънените улици на фронтовата линия. Първият им успех е през месец ноември 1917 година при битката за Камбре – първото сражение в историята с масово участие на танкове. Съюзниците събират около шест хиляди танка, докато немците първоначално подценяват важността на новото оръжие и започват да произвеждат свои собствени танкове A7V едва през пролетта на 1918 година. До края на войната са произведени само двадесет танка от този модел.

© Taschen / Léon Gimpel

Празнуване на победата пред Триумфалната арка в Париж, 14 юли, 1919.