Една (коктейл) седмица в София

След дизайна, архитектурата, танца, модата, ресторантите и какво ли още не, София ще има седмица, посветена на коктейлите. Инициативата на World Class, домакин най-голямото барманско състезание в света, е идеална възможност да си сверим часовниците с най-добрите смесени напитки, които столицата може да предложи в коктейлна чаша. И понеже програмата е повече от амбициозна, ето всичко важно, което трябва да знаете за World Class Cocktail Week. Наздраве и умната.

Защо коктейлна седмица? Коктейлни фестивали има от години в Лондон, Париж, Ню Йорк, Амстердам, Сингапур и къде ли още не. София е част от световното World Class Cocktail Week турне на, познахте, World Class – платформата за коктейли, която е твърдо решена да направи революция в начина, по който мислим, консумираме и се наслаждаваме на коктейлната култура.

Ervin Trykowski, глобален посланик на The Singleton

Какво се случва? В продължение на седем дни World Class популяризира най-готините напитки, най-добрите бармани и най-приятните места, където можете да ги намерите. Опитваме коктейли с някои от най-качествените алкохолни напитки и пробваме запазени марки, строго пазени тайни рецепти и нови интерпретации на класически напитки от родните крале на шейкъра.

Кои са домакините? Ervin Trykowski, глобален посланик на едномалцовото скоч уиски The Singleton и Paulo Figueiredo, глобален посланик на холандската премиум водка Ketel One.

Paulo Figueiredo, глобален посланик на Ketel One

Има ли вход? Не. Всички събития в програмата на коктейлната седмица са отворени за свободно посещение, стига да сте над 18 и умеете да консумирате отговорно.

Каква е програмата? Тематични срещи с бранд посланици и разбирачи, благотворителна вечер, една изложба, коктейли, коктейли и пак коктейли.

Кога? Първото издание на World Class Cocktail Week е в най-добрите софийски клубове и барове от 14 до 20 май. Ето къде:

Спутник
Нестандартните вариации на добре познати класики са запазена марка на коктейл бар Спутник от самото му откриване. По време на софийската коктейлна седмица, барът защитава своята репутация и стъпва в неизвестното със серия експериментални World Class коктейли.
Коктейлно меню: World Class Experimental Cocktails
Събитие: Уъркшоп Hosting a cocktail party @ home в четвъртък, 17 май, от 19:00 до 20:30 и в неделя, 20 май, от 17:00 до 18:30

One More Bar
Един от най-популярните и елегантни барове в столицата и вътре, и вън. Градината на One More Bar е оазис на една от най-популярните улици в София, а коктейлите са винаги свежи и оригинални. World Class Cocktail Week преминава под знака на текилата с тема El Tequila & La Primavera и събитие с благотворителна кауза.
Коктейлно меню: Напитки с текила El Tequila & La Primavera
Събитие: Благотворителна вечер с непрофесионален гост барман Виж кой е зад бара! в четвъртък, 17 май, и събота, 19 май, след 19:00

© Александър Осенски

Sense Rooftop Bar
Панорамата на хотел Sense впечатлява не само със спираща дъха гледка, изискан стил и покоряващо елегантна атмосфера, но и неустоими коктейли. По време на World Class Cocktail Week се залага на една от най-изтънчените водки в света CÎROC в ексклузивно меню и изложба.
Коктейлно меню: Glamour nights с водка Cîroc
Събитие: Изложба и специална селекция коктейли в неделя, 20 май, след 17:00

Космос
Място, което не спира да създава и пресъздава – вкусове, преживявания и най-вече себе си. Всеки ценител на коктейлната култура усеща привлекателната му сила. По време на World Class Cocktail Week, шеф готвачите и барманите на ресторанта събират коктейли и десерти в супернова от вкусове и разкриват света на Негрони – любимият коктейл на барманите.
Коктейлно меню: Revealing the Negroni World
Коктейлно десерт меню: Pairing Flavours of Cocktails & Desserts

By The Way
Един от най-старите софийски барове не спира да се развива вече 17 години – идеално място за темата Модерни вариации на класически коктейли. Досуща като ексклузивното си меню за World Class Cocktail Week, барът е идеална комбинация от доказана класика, качество, смелост и свежест на съвременните тенденции.
Коктейлно меню: World Class Classics with a Modern Twist

Щастливото Прасе Food & Cocktails
Едно от любимите Boyscout места за истински интересна храна и коктейли на нивото на най-популярните барове в света. За World Class Cocktail Week, ресторантът на Джун Йошида е приготвил изцяло ново тристепенно меню с коктейл за всеки курс, създадено специално за едномалцовото скоч уиски The Singleton.
Меню: Тристепенно меню с коктейли с The Singleton
Събитие: The Singleton вечеря с глобалния посланик на марката Ervin Trykowski под мотото Street food & Scotch в четвъртък, 17 май, след 20:00

5L Speakeasy Bar
Единственият speakeasy бар в страната – трябва наистина да знаете какво искате, за да знаете къде да го откриете. Потайността му само допринася към чара и атмосферата, а оригиналните коктейли си заслужават търсенето. World Class Cocktail Week в този скрит бар е GINtelligent Week с четири индивидуални коктейла.
Коктейлно меню: GINtelligent
Събитие: Eксклузивно GINtelligent меню в четвъртък, 17 май, след 19:00

KOTO
Социален клуб, за който не се изисква членска карта, а само добро настроение и премерен стил. Събрал в себе си всичко необходимо за наистина добро изживяване, независимо от повода и времето на срещата. Програмата за World Class Cocktail Week включва миксиране на всевъзможни класически и модерни вариации на любимия джин Tanqueray с тоник.
Коктейлно меню: Gin & Tonik with s TWIST
Събитие: Барманско презентация на коктейли с Tanqueray, Tanqueray Ten и Tanqueray Rangpur, комбинирани с различни вкусове и аромати, препращащи към добре познатата класика, в петък, 18 май, след 17:00

Oscar
World Class Cocktail Week в Oscar минава под флага на опушените коктейли. Барманите на едни от най-старите софийски барове демонстрира своя модерен и авторски прочит на опушено уиски в коктейл и миксират с екзотични плодове, цитруси и билки, за да сервират свежи пролетно-летни коктейли.
Коктейлно меню: Smoky Cocktails с уиски
Събитие: Презентация на коктейлите в Oscar от неговите бармани в петък, 18 май, след 20:00

Public
Чарът на този бар се крие в страхотната тераса и изключително талантливи и приветливи бармани, които знаят как да приготвят страхотни напитки. В дните на World Class Cocktail Week те представят The Singleton of Dufftown в пълния му блясък.
Коктейлно меню: с The Singleton of Dufftown и Dufftown Highballs
Събитие: The Singleton вечер с глобалния посланик на марката Ervin Trykowski в петък, 19 май, от 20:00

Street Chefs / @TravelCocktails
Една от най-популярните столични дестинации за любителите на бургери и похапването на крак. В чест на World Class Cocktail Week, за пореден път се сформира тандем между специалните бургери на Street Chefs и World Class коктейлите на Travel Cocktails. Коктейлно меню: Напитки с бърбън Bulleit, текила Don Julio, водка Ketel One, джин Tanqueray TEN и промоционални оферти с бургери

World Class Cocktail Week е от 14 до 20 май. Публикацията излиза с подкрепата на World Class.