Котo е нов и приятен бар/ресторант с източни влияния

Баровете и ресторантите на територията на хотели имат преимуществото да се възползват от една особена джетсет атмосфера, създадена от познати и непознати пътешественици и като цяло от еклектична публика и клиентела, която не може да бъде обобщена лесно. Независимо дали говорим за прилични лоби барове или рууфтоп локали като този в Sense, усещането винаги е по-различно. Ситуацията с Хотел Рила обаче е малко по-особено. Социалистическата легенда в най-централната част на града има неясно бъдеще (на супер симпатичен бутиков хотел, ако ни го подарят и имаме достатъчно пари за инвестиция) и богато минало като домакин на не едно и две заведения, барове и дискотеки, които сменят имена, концепции и (вероятно) клиентела всяка година много упорито и без да се отказват най-вече заради доброто местоположение и широките помещения от двете страни на централния вход. Oтворилото врати преди малко повече от месец Кото е широкоскроено и амбициозно място за кафе, храна и напитки, афиширащо само себе си като социален клуб без изискване за членски карти, но всъщност е добре замислен бар и дайнър от калибъра на V Bar, който се възползва от доброто местоположение, за да привлича околната администрация и банкова клиентела за обяд и напитки след работно време и прави сериозна заявка да се задържи дълго време със своята специфична концепция.

Пипнатият лондонски интериор на Петър Маринов и Евелина Куртева от Kumar Office (отговорни и за оформлението на Motto, Spaghetti Company, Spaghetti Kitchen, Chef’s, Lavanda и One More Bar) оползотворява широкото правоъгълно пространство зад големите стъклени витрини с огромни завеси, просторен бар, високи маси за двойки и мека мебел за по-големи компании в познатия уютен минималистичен стил с изчистени форми и без излишна хипстърия, което предопределя и търсенето усещане за място с определени източни влияния (в добрия смисъл на думата). И докато през деня мястото изглежда подходящо за разточителни и много спокойни лични или професионални срещи на кафе, обяд или ранна вечеря с малка или голяма компания, разположението на самото пространство не изглежда особено подходящо за бурни танци в по-късните вечерни часове и по-скоро залага на приятна барова музика от познати имена като Мартен и идеята за старт на вечерта с добри коктейли.

Агнешки котлети с корейски подправки

Популярната през последните няколко години у нас тенденция за комбиниране на храна с коктейли е последвана и от създателите на Кото, които, цитираме, не само спадаме към тази категория, но се стараем да се придържаме към нея и да я усъвършенстваме. Сравнително стегнатото меню на главния готвач Георги Янев (The Bazaar by José Andrés в Бевърли Хилс и лондонският Yaneff at DSTRKT) клони към разнообразната пикантна кухня със сериозни завои към морските деликатеси и богатството на източните вкусове. Последният очевидно не е имал желание за поредната морска авантюра и вместо това е наблегнал върху фюжън ястия с азиатски привкус: леките разядки като едамаме (4,50 лева) и чушлета падрон (7 лева) допълват вкусовете на предястията под сто грама с интересни комбинации като аспержи с жълтък и сусам (6 лева), авокадо с пушена морска сол (6 лева), калмари с песто от кориандър (6 лева), октопод с чоризо (10 лева), змиорка (11 лева) или цял сет морски дарове с жасминов ориз (30 лева за 400 грама), а сред салатите се забелязват задължителните за българските заведения Цезар (10 лева) и айсберг с поширано яйце (8 лева), салата с хрупкава патица (17 лева) и тай салата с пилешко и кашу (10 лева).

Хрупкави пролетни рулца с патица

По-сериозните предложения в менюто са пикантните скариди във виетнамски стил с лют сос, кориандър, лайм и чесън (17 лева), синия рак Темпура (19 лева), хрупкавите калмари със сладко-лют сос (14 лева) и килограмовото плато със сурови и охладени морски дарове като виетнамски пикантни скариди, миди Сен Жак, дип от пушена сьомга, охладени миди и крак от кралски рак  (70 лева), без да забравяме и за двата вида хрупкав ориз, севиче от риба тон, къри с нахут и кокос и хрупкави пролетни рулца с патица.

Ляво: пикантни скариди виетнамски стил/ Дясно: син рак Темпура

Котo е в София на ул. Цар Калоян 6 и работи всеки ден от 9:00 сутринта до 3:00 след полунощ. Повече информация и резервации на +359897 777 777 и онлайн тук.