Интервю: Алекс и Никос от Absolut Invite

Classic with a twist: Алекс Симеонов © Златимир Араклиев

Малко от танцуващите в пълния с хора басейн на хотел Родина преди няколко седмици подозират, че само няколко часа по-рано същото място служи не за дансинг, а за възпитано бойно поле на десет двойки от най-добрите бармани на нощна София. В продължение на няколко часа момчетата се потят над почти енциклопедичен тест, след което се изправят едни срещу други в надпреварите за креативно миксиране, умението да разпознават различни вкусове и съставки, както и за скорост в изпълняването на поръчки, всичко това като част от българския финал на световния бармански конкурс Absolut Invite. След като се доказват като майстори миксолози на теория, Никос и Алекс от The Cocktail Bar решават да хванат класическия джентълменски водка коктейл Moscow Mule и да го направят свой, като му придадат софийска нотка. Двамата симпатични младежи печелят българския кръг на конкурса с коктейла Sofia Mule, в който заместват джинджифиловата бира със сироп от джинджифил, бият елегантен шут на сока от лайм и на негово място добавят розова лимонада, за да внесат малък, но важен twist, и го гарнират като за снимка. Трябва си, все пак ще представят България на световния финал на Absolut Invite в Швеция след два месеца.

In Technicolor: Никос Хляпас © Златимир Араклиев

Има известна поетична справедливост в победата на Никос и Алекс, които всъщност се сприятеляват като финалисти на друг бармански конкурс. 26-годишният Никос е съосновател на The Cocktail Bar, а Алекс е използвал десетте си години преднина в трупане на опит в различни заведения. Докато и той не припознава The Cocktail Bar като мястото, където му е най-приятно да застава зад бара.

Винаги ли си искал да станеш барман? Алекс: Не винаги. По-скоро професията избра мен, а аз се съгласих и установих, че чрез нея се изразявам най-добре. Никос: Аз от тийнейджър исках да стана барман и още първото лято, след като завърших училище, получих предложение от един местен бар да застана зад плота и магията се случи веднага.

Най-якото в барманската професия? Никос: Кара ме да се чувствам много продуктивен. Освен това обичам да правя коктейли, да разучавам нови продукти и техники и, разбира се, да контактувам с ужасно много хора всеки ден. Алекс: Аз също много харесвам социалния аспект на работата. Позволява ти да общуваш с всякакви хора, при това по много начини и на различни нива.

Има ли много теория или физическата подготовка е по-важна? Алекс: Балансът между тях е важен, разбира се, защото в работата има и от двете по много. Никос: Има ужасно много неща, които трябва изучиш, за да станеш добър барман. И не става дума само да познаваш добре видовете и марките алкохол, различните помощни продукти или техники за миксиране – в тази работа има много маркетинг и психология също така.

Коктейл за победители: Sofia Mule © Златимир Араклиев

Как да различим обикновения барман от добрия такъв с просто око? Никос: Винаги можеш да познаеш когато един човек обича това, което прави, по начина, по който се движи на работното си място, по начина, по който борави с инструментите си, и, разбира се, по изражението му. Вярвам, че ако обичаш това, което правиш, със сигурност ще станеш добър в него. Алекс: По-скоро ще го усетиш, отколкото да го забележиш. Ще го почувстваш от хилядите дребни детайли в работата и поведението му, които са изпипани много добре. Когато срещнеш такъв барман, неминуемо му се доверяваш.

Какво трябва да знаем, за да спечелим Absolut Invite догодина? Алекс: Запознайте се много добре с регламента, подгответе се по него, но винаги очаквайте неочакваното. Все пак е състезание. Никос: Ключът към всяка победа в живота е да бъдеш иновативен и същевременно верен на себе си.

Как да си направим един Sofia Mule в домашни условия? Алекс: Трябват ви водка Absolut и захарен сироп. Следващите две съставки можете да си ги купите, но ние предпочитаме да си ги правим сами: джинджифилов сироп и лимонада от рози. Всичко това се смесва в метален мъг върху натрошен лед. Ако имате отношение към детайла, украсявате с листа мента, резен краставица, изсушена мини роза и сте готови.

Фотография Златимир Араклиев | Стил Иван Цуцуманов | Асистент фотография Продромос Халеплис | Локация Супа Стар II, Дондуков 17

Световният финал на Absolut Invite е от 11 до 14 юни в Швеция. Припомнете си репортажа ни от миналогодишния финал ето тук.