Ervin Trykowski за БГ бар сцената, конкуренцията и любовта към скоча

Ervin Trykowski става глобален бранд посланик на The Singleton of Dufftown – един от по-високите класове едномалцов скоч в портфолиото на Diageo, преди девет месеца. Немалък успех за младия шотландец, стъпил за пръв път на работа в малък бар в родния Абърдийн като събирач на чаши едва на 17. С много работа  Trykowski успява да стане барман, а след това и управител на луксозна верига коктейл барове в Шотландия, в които, подчертава, скочът винаги е бил на почит. Преди три години започва да работи за Diageo като в началото съвместява работата си по барове с тази на посланик на скоч портфолиото на алкохолния гигант. Беше супер, посрещах много чуждестранни гости, разхождах ги из невероятни дестилерии, разказвах им за напитката и им показвах различни начини, по които може да се пие скоч. Харизмата и страстта му към уискито правят стъпката към глобален посланик на The Singleton лесна и днес, по думите му, вече е намерил своята работа мечта, която му позволява да пътува по света, да се запознава с всякакви хора и да става свидетел на различните начини, по които хората се наслаждават на любимата му напитка.

Звучиш сякаш скочът винаги е бил част от твоя живот? В Шотландия скочът е част от живота на хората и всички са много страстни по темата. Скочът не е просто напитка за нас, той е като национално съкровище, най-големият ни експорт и косвено присъства в живота ни от съвсем малки. Помня как дядо ми пиеше скоч. Още помня аромата, набива ти се в съзнанието. Всеки шотландец си има любим вид и няма търпение да ти каже кой е, как обича да го пие, как го е открил или някаква интересна случка. Винаги има някакъв спомен за уиски вероятно защото тази напитка предизвиква емоции, напомня на време, място, човек, разговор, песен, коктейл, който си пил в някоя страхотна държава. Има нещо особено в това да доближиш носа си до чаша с The Singleton или друго добро малцово уиски – връща ме обратна у дома и това е супер, когато пътуваш толкова много като мен.

Водиш ли си списък на държавите, в които си бил? Вероятно не трябва да си признавам, но да (смее се – бел.авт.). България е 41-та държава. Започнах да си броя и полетите и вече имам 52 от началото на годината – това е страхотно и ми дава невероятна възможност да срещам нови хора, с които да споделям как може да се пие скоч, а нерядко и те ми показват нови начини. Скоч се пие в близо 200 държави и на различните места хората взаимодействат с него по много различен начин, било то на Запад, където коктейлната култура е много добре развита, или някъде, където пият скоча със сода или с някаква местна напитка. Наскоро бях в Манила, там го пият с нещо на име даландан – газирана, леко горчива напитка с портокалов вкус. За пръв път експериментирах с нея, защото видях, че хората обичат да пият своя скоч с нея. Смайващо е как продукт от толкова малка държава (шотландците сме пет милиона и половина души) е стигнал до 200 държави, в които хората са го припознали по свои собствен начин.

Как си обясняваш тази негова популярност? От една страна имаме невероятна история и традиции в правенете на уиски. Правим скоч повече от 500 години. В зората на XIX век започваме да изнасяме в цял свят. Това е един от първите глобални продукти – много преди неща като кока-колата. Ние сме на световния пазар от самото начало и всички знаят какво е скоч и гледат на него като на нещо качествено. Скочът е една от най-регулираните алкохолни напитки в света, повече дори от коняка, виното и дори шампанското – винаги може да си сигурен, че когато вземеш бутилка скоч, тя е произведена в Шотландия и е направена според стриктни изисквания. Вкусовото разнообразие също е голямо – скоч се прави буквално във всяка част на Шотландия и има много разновидности, подчинени на географията. На север вкусът е много наситен, с леки медни нотки, ако отидете на североизток в Дъфтаун, където правим The Singleton, ще намерите уискита с плодов и тревист аромат, а на запад най-вероятно ще попаднете на по-опушени и силни аромати. Има скоч за всеки вкус, въпросът е да го откриеш и да нацелиш начина, по който най-много ти харесва да го пиеш. The Singleton е перфектен за целта – идеалното уиски за начало на пътешествието в света на скоча, защото става както чист, така и само с лед или сода или като част от коктейл.

Най-неочакваното място или коктейл, където си срещал The Singleton? Наскоро бях в Тайван и седнах в един малък бар на име Malt. Звучеше брит поп, а като се огледах по-добре, видях, че има около петстотин едномалцови уиксита, включително и The Singleton. А беше толкова далеч от вкъщи! Виждал съм хора да пият The Singleton в най-неочаквани места из Азия – много обичам, когато видя да се пие в караоке барове. Става ми нного забавно. Най-често го пият със сода, но винаги се впечатлявам от средата (смее се – бел.авт.) Виждал съм наистина изумителни дегустационни менюта изключително и само със скоч, виждал съм го по всякакви парти барове в Източна Европа, къде ли не. И определено не ми се е случвало да пия кофти питие с The Singleton където и да било.

Как ти се струва сцената в България? Журирах българския финал на барманското състезание World Class онзи ден. Бил съм в много страни от региона, но за пръв път съм в България и то цели пет дни, което е супер, защото ще имам време да разгледам като хората. А и храната е страхотна. Българските бармани са страхотни. Вчера минаха през три предизвикателства – в първото трябваше да представят нов прочит на скоч и сода с The Singleton във висока чаша, всичките състезатели ми показаха ужасно разнообразни местни съставки и как те могат да взаимодействат с напитката, много яко. В последния кръг им дадохме кутии с различни съставки, от които трябваше да направят коктейл и това беше един от най-силните такива кръгове, които съм журирал. Доста е трудно и доста често не се получава както трябва, но тук всичките напитки бяха невероятни, а това е наистина добър знак за състоянието на сцената тук.

Има ли местна храна или съставка, която ти направи най-силно впечатление? Да, няколко. Никога не съм пробвал толкова хубави малини като тези, които ядох онзи ден, а малините са едно от любимите ми неща за коктейли. Често ги ползвам под формата на суров сироп за различен прочит на  Old Fashioned коктейл с The Singleton – слагаш ги в блендъра с малко вода и захар и става супер сироп, който добавяш към скоча с един даш битер. Така ще го правя тази вечер в Public, защото малините тук са невероятни. Другото, което много ми харесва е киселото мляко. Вчера го пробвах самостоятелно, днес в таратор – велико е. Като цяло доста неща ми хванаха окото и това е най-хубавото на работата за The Singleton и World Class – постоянно се сблъсквам със супер интересни местни неща и вкусове от целия свят. В местното винаги има някаква история и това е едно от нещата, които са важни за мен, когато журирам бармански състезания.

Как се променят навиците на хората в консумацията на алкохол? В момента сцената е много по-напреднала в сравнение с времето, когато аз работих пълноценно като барман. Създаването на меню и концепция за напитки вече не отнема ден. Има голяма конкуренция. Хората ти виждат менюто и автоматично започват да работят върху ново меню и така се създава една постоянна еволюция. Според мен това до голяма степен е свързано със социалните медии. Вече не съществува абсолютно оригинална нова идея – всеки постоянно се опитва да вдигне нивото, защото в момента в който нещо ново се появи, някой го надгражда. Усилието и креативността, които се вкарват в коктейлните менюта вече ги правят много по-напредничави. Не е за подценяване и движението за устойчивост, което кара хората да тестват повече въображението си и да ползват неща, които преди не сме се сещали да ползваме, а сме хвърляли. От друга страна ми се струва, че се връщаме към по-семпли времена – по-семпли, но добре измислени и премерени коктейли с по-малко съставки. Опитвам да залагам на това – качествени съставки, които се допълват и са в правилното съотношение. Често отиваме на бар, за да пробваме напитка, което не можем да си направим вкъщи, но ще се учудиш колко много добри коктейли можем да си приготвим и у дома.

Какво търсят съвременните хора, когато отидат на бар? Изживяване – ключовата дума от доста време насам. Също като при ресторантите и нощните заведения. Статистиката показва, че има спад при много от нощните заведения в момента, защото хората са започнали да ходят на по-нетрадиционни събития, свързани с храна и напитки. Добър пример за това са тайните кино клубове, където отиваш, гледаш филм, пиеш напитки, които са тематично обвързани с него и това е изживяване. Хората искат да отидат някъде, където могат да им направят нещо, за което те не са се сетили още и им отваря въображението. Това отново е свързано с много сериозната работа върху менюто. Движещата сила е клиентът. Хората не искат просто да излязат за напитка и изискванията им стават все по-високи. Това в крайна сметка ни прави по изобретателни в създаването на все по-добри напитки и като бармани, и като бранд посланици.

Ervin Trykowski e тази вечер в Public след 20:00 за вечерта на The Singleton. Тази публикация излиза с подкрепата на World Class.