The Brother Moves On: От Йоханесбург до Лондон

От около три години Нови Лондон официално значи и още нещо, освен грайм. В The Jazz Cafe, The Roundhouse и Toni Scott’s има нови шефове. Млади музиканти, за които джазът не е толкова канон, колкото предизвикателна покана за игра, растеж и успехи заедно. Утопично, освен ако не сте попадали на клипове от концерта или афтър партито на Kamasi Washington там миналата седмица. Или наградите от последните две години на влиятелните британски онлайн радиа като Worldwide.fm на Gilles Peterson или JazzFM. В афишa на фестивала на последните, Love Supreme, до Брайтън миналата година с трите си групи се отбеляза Shabaka Hutchings, негласният патрон на тази революция. Супергероят-саксофонист го направи и на родна почва за последно с Shabaka and The Ancestors, точно преди да ги заведе и до гросмайсторските джаз спирки Монтрьо, Монреал, Ротердам, както и Afropunk в Ню Йорк. Сега вокалистът именно на йоханесбургската му група води своя експериментален дъб-рок-спиричуъл-джаз-пънк колектив The Brother Moves On на турне в Европа. За афтърите си носят диджей от Йо’бург. И тях ги очакват лондонски и холандски фестивали, както и Druga godba в Любляна, където са преди Ibeyi. Първо, обаче, по стар обичай, са в София. Че и в Пловдив. Няма да коментирам проблемите на други черни в бели пространства (за последните истерии около Kanye); Въпросът е подвеждащ, без коментар. (дали Черната пантера е върхът или не съвсем). Дами и господа, Siyabonga Mthembu!

В легендарния ви Sofar джем се обръщаш към лондонската публика с Йоханесбург, не Кейптаун, Йоханесбург! Защо? Европейските туристи си падат по представата за твърде опасния Йоханесбург и избират Кейптаун за почивката си. Той е красив, но ако наистина искаш да видиш как живеят повечето черни и какъв микс от различни народи сме, мястото е Йоханесбург. А и музикалната сцена е съсредоточена там.

Кой (или какво) те направи артист? Връзката ми с един за мен истински артист ме вкара в разговора, наричан изкуство. Това е брат ми Nkululeko Mthembu, който почина. Неговата амбиция не беше да го приемат хората от 9 до 5, а наистина да освободи творческия си потенциал.

Как би обяснил какво е джаз на малката си дъщеря? Никак, аз не съм по жанровете. Бих оставил това на чичо ѝ Shabaka или чичо ѝ Tumi Mogorosi (барабанистът на Shabaka and The Ancestors – бел.авт.)

Преди година беше в София с Shabaka and The Ancestors. Знаеш какво прави Shabaka за Лондон и как в момента там ври и кипи. Приятел-фотограф в Лондон ми каза: Ей, луд, имаме късмета да познаваме съвременния Miles! От твоята гледна точка, кой е този човек? По-скоро е Trane (John Coltrane – бел.авт.), отколкото Miles. Макар че е и като втория, заради това, че знае, че хората около него имат блясък и интелект, които подпомагат неговите. Не се състезава, освен ако не е на сцена с Kamasi Washington, разбира се, но дори и тази амбиция не е токсична, а по-скоро е израз на взаимно уважение.

Ти и Joshua Idehen сте избрани лично от него за вокалисти в последните му два албума. Това е рядка кариерна възможност, какви са изискванията? Любов към народите с по-тъмна пигментация по света, към медитацията на зелено и към истинския хип-хоп.

© Жоро Панчев

Пътувал си много с музиката си, срещал си легендарни хора. Разкажи нещо. Историите си ги пазя за книга някой ден, но ето как се казват три от главите – Как търсих нещо за пушене за Pharoah (Sanders – бел.авт.) на един фестивал, Как си говорих с Richard Bona на зулу и беше забавно и Как си чилвах на плажа със Saul Williams.

Дей зората? Там си е, чака те всяка сутрин да си отвориш очите.

The Brother Moves On и Stop The Schizo са в Live & Loud на 18 май и в Bee Bop Cafè на 19 май за Kapana Fest Official Warm Up Party. Билетите за двата концерта струват 10 и 12 лева онлайн тук и тук. Подготвяме се и за двете събития с плейлистата на Stretch.