Какво да правим в София през декември

Beyoğlu, 1962 © Ara Güler

Всеки декември въпросът от заглавието неизменно се трансформира в еуфорично-досадната му вариация къде сме на Нова година? Разбира се, имаме отговор и за него, който включва механичен родео бик (без майтап!) на хотелско парти и сериозен избор за махане на глави по най-големите техно/рап/комерс партита в София на 31-ви.

Дотогава обаче има точно 24 дни (или по-малко, според това кога четете този текст), които минават под постоянното напрежение на финални задачи за 2023, коледни (офис) партита, срещи с приятелите от чужбина, планиране на ваканции и препускане за подаръци в последния момент (скоро списък с идеи) – все стресови занимания, които се нуждаят от балансираща контра от култура, музика и филми на голям екран.

Последният анимиран шедьовър на Hayao Miyazaki от Studio Ghibli? Гурме преживявания с френски филм, кимчи и люто? Читави поп-ъп базари? Коледа в Ню Йорк? Двойни концерти на любими групи? И, разбира се, десетина изложби за Стендалов синдром? Всяко от изброените, че и отгоре. Та така, eто какво правим в София през декември:

ФИЛМИ НА ГОЛЯМ ЕКРАН

Промоционален кадър за Х (2022) на Петър Грудов и Златимир Араклиев © Златимир Араклиев

КАКВО: X. Нашият съосновател и редактор ПЕТЪР ГРУДОВ е жив, здрав и дискретно продуктивен. Освен с екзистенциални експерименти (АЯУАСКАСТЕНД-ЪП КОМЕДИЯ и СЧУПЕН КРАК) и годишни обзори, той се занимава и с кино. Двамата със Златимир Араклиев са автори и на чуден късометражен филм – независима продукция с микробюджет и миниатюрен екип, разказваща за неназован герой, който се движи между реалност и фантазия, опитвайки се да сглоби разбитото си сърце. Х има награда за най-добър български кратък филм от Международния филмов фестивал в Бургас през 2022 и е селектиран на фестивала за късометражно кино в Пекин, този за експериментално кино BEAST в Португалия и други.
КОГА: 7 декември в Одеон от 21:00

Kадър от Момчето и чаплата (2023) на режисьора Hayao Miyazaki © Studio Ghibli

КАКВО: Момчето и чаплата. Hayao Miyazaki (Моят съсед Тоторо, The Wind Rises, Отнесени от духовете) на голям екран (за първи път в България) е най-добрият подарък, който може да си направите в началото на декември. Eдин от създателите на Studio Ghibli излиза от пенсия със своя богат, странен и дълбоко красив филм Момчето и чаплата – зашеметяващо произведение на въображението, чийто невероятни кадри са изпълнени с великолепни композиции, ярки цветове и завладяващи движения. По време на Втората световна война младият Mahito претърпява съкрушителна семейна трагедия и се мести в провинцията, за да живее с баща си, който работи в семейство, произвеждащо самолети за японската армия. Докато изследва мистериозните пейзажи наоколо, Mahito се сблъсква с една сива чапла, която упорито го преследва. После се натъква на изоставена кула и, изпълнен с любопитство, влиза вътре. Воден от сивата чапла, той неволно се пренася в паралелен свят, в който изкривени образи от реалността се преплитат и съжителстват с духове и кръвожадни птици. А Mahito открива, че има много по-важна роля, отколкото предполага.
КОГА: От 8 декември в кината

КАКВО: Страсти в кухнята. Френският филм на Tran Anh Hung е от онези, които не се гледат на празен стомах, за да не доведат до удавяне със слюнка и епикурейска кома. Носителят на наградата за режисура от последния фестивал в Кан събира бившите съпрузи Juliette Binoche и Benoît Magimel в историческа романтична драма за уважавана готвачка и виден гастроном. Създаден по мотиви от романа Страстният епикуреец на Marcel Rouff от 1924 сякаш за да бъде запомнем като един от най-важните филми за значението, текстурата и изживяването с добрата храна, Страсти в кухнята разказва за Eugénie (Binoche) и Dodin (Magimel), които повече не могат да се крият зад своя професионализъм и да отричат романтичните чувства помежду си след двайсет години съвместна работа във Франция от края на XIX век. Този стимулиращ сетивата, красив и прочувствен филм изследва природата на желанието в поредица от красиви (и ужасно вкусни) картини.
КОГА: От 8 декември в кината

КОНЦЕРТ

Trombobby, C-mо и Единствените им приятели миналата година по същото време. ЖГГ идват след малко © Иван Христов

КАКВО: TROMBOBBY х C-MO и Единствените им Приятели + Жлъч, Григовор и Гена. Ударната група на Божидар Василев, Симеон Желязков, Единствените им приятели, So Called Crew и Marten затваря годината с минифестивал преди Коледа, за да почерпи с последните си албуми (предстоящият Pause Vol.2 на Trombobby и boyscout петичката Втори живот на ЖГГ). Досега са колаборирали и гостували едни на други като побратими по всевъзможни начини, но гигът в голямата зала на Топлоцентрала е първият им общ концерт – защото е крайно време да се случи и защото ще се получи зверско. Нямаме допълнителни въпроси.
КОГА: 15 декември в Топлоцентрала (ул. Емил Берсински 5) от 20:00 срещу 36 лева за билет от EpayGo и 40 лева на входа в деня на концерта.

ИЗЛОЖБИ

© Яна Лозева

КАКВО: Публика. Крайно симпатичната и дискретно продуктивна фотографка Яна Лозева използва езика на класическата фотография, за да поставя теми и да въвлича зрителите в светове от образи със собствена атмосфера и история. За разлика от предишния ѝ портретен проект Терминал (2019), в който хората са сами в кадър (а някак и сами в света), Публика включва 15 портрета на вглъбени хора в особен момент на взаимно озарение и извънредна уязвимост. Те изживяват общ момент, феномен, събитие, което е невидимо и което ги сплотява по мълчалив начин. Портретите им са прозорци към неуловимата реалност на духовното преживяване, а фотографията е своеобразна четка, с която авторката рисува отсъствието. Съвременните икони на Яна Лозева ни връщат назад към позабравените образи на религиозното преживяване и ни припомнят измерението на духовността, без да документират или манипулират реалността – най-добрите картини на споделена интимност, които сме виждали напоследък
КЪДЕ: Tоплоцентрала – Куб (ул. Емил Берсински 5) до 10 декември с вход свободен

Процес © Дейвид Тадесе

КАКВО: Разпад. Първата самостоятелна изложба на Дейвид Тадесе обединява над двадесет творби, които се занимават с темите за неминуемото нарушаване на целостта и реда и възможното преподреждане на елементите. Младият български съвременен артист експериментира с различни техники, формати и източници на вдъхновение – от класически изобразителни похвати до африкански племенни украси и символи. В момента работи с изключително разнообразни материали – акрилни бои, латекс, спрейове, шаблони, въглен върху хартия, дърво, стъкло. Не се страхува да експериментира с текстури и цветове и успява да ги управлява със забележителна категоричност и смелост. Стилът му, макар и в процес на развитие, е разпознаваем по издължените тела, представени графично, заобиколени, понякога и пронизани, от ярки петна чист цвят – оранжево, зелено, розово и черно. Цветовете, както и донякъде декоративните елементи идват направо от африканската традиция и това не е случайно. Дейвид изследва своето семейно културно наследство и етиопските си корени, за да изведе образите от маските и племенните украси до формите, които виждаме в авторските му работи. Подборът и подредбата на творбите е дело на кураторките Биляна Токмакчиева и Бояна Райчева.
КЪДЕ: Бобина (ул. Триадица 5А ) до 12 декември с вход свободен

© Вихрен Георгиев

КАКВО: Без филтър: 10 години People of Sofia. Фотографът Вихрен Георгиев създава People of Sofia, за да представи нефилтрирана душата на града, успяла да се събуди за момент от будна кома покрай протестите преди десетилетие. Според куратора Милена Едвиг, винаги изключително скромният Вихрен не преследва хигиенизирани образи, а вниква в градския хаос с неговите борби, триумфи и тихи викове. Вихрен създава малък пътеводител за човешките взаимодействия – с лицата на угрижените и жестовете на гордите, с цялото великолепие на човешкото съществуване. Запечатва изображения, които не остаряват и не се деформират. Всяка снимка е манифест, че градът е не просто фон, а жива, дишаща същност, с хора, които споделят пътя ни. Така си е. Хубавото на настоящата изложба с четиридесет фотографии е, че не се стреми да изобрази света като перфектно място, а приканва да се вгледаме в действителността и да усетим това, което обогатява възприятието ни за средата и нашите взаимоотношения с нея.
КЪДЕ: Doza (ул. Цар Самуил 52) до 13 декември с вход свободен

Jack Skellington © Богомил Братоев

КАКВО: Tim Burton Tribute Art Show. Cryptid Art Space почита американския режисьор и аниматор Tim Burton (Бийтълджус, Едуард Ножиците, Кошмарът преди Коледа, Батман) с групова изложба – кураторски проект на Явор Боянов, който включва различни като формат и изразни средства произведения на Mina Sawopo, Емил Сапаревски, Надежда Костова (Zitronadaa), NxMx, Milene, Богомил Братоев, Йоана Иванова, Маргарита Омар, Калина Спасова, Вероника Петрова – Ронко, Матея Аркова, Лора Пимио, Невена Атанасова, Мира Мирчева, Елена Саръиванова, Ванеса Виденова и Яна Петрова.
КЪДЕ: Cryptid Art Space (ул. Димитър Трайкович 1) до 21 декември с вход свободен

Джун Йошида © Павел Червенков

КАКВО: Чуй гласа ми. Фондация Emprove поставя отново въпроса за психичното здраве, за да подтикне мъжете да се грижат повече за душата си чрез споделяне. Второто издание на изложбата с портрети от Павел Червенков включва симпатични хора като актьора Владимир Пенев, кулинара Джун Йошида, радиоводещия Митко Павлов, актьора Иван Бърнев, журналиста Светослав Иванов, писателя Стефан Иванов и други. Посетителите на изложбата застават очи в очи с портрета и могат да сканират QR код, който да им позволи да чуят емоционалната уязвимост на конкретната личност (стига да си носят слушалки за пълно потапяне). Тaка участниците чупят стигмата, че мъже не могат и не трябва да говорят за менталното си здраве и ангажират обществото да обърне внимание на този тих проблем.
КЪДЕ: Missia 23 (ул. Мизия 23) до 22 декември с вход свободен

© Свилен Стефанов

КАКВО: Свилен Стефанов. След период на неконцептуализъм, Свилен Стефанов се обръща към живописта още в средата на 90-те. Един от създателите на идеологията на група ХХL целенасочено започва своя форма на концептуална живопис с класически живописни средства. Стефанов поставя текст в изображението, който не е литературно-повествователен, а по-скоро цели семантично прекъсване и мисловно объркване. Ярките надписи са свързани с киното, историята на изкуството, музиката, литературата и политиката и не подлежат на еднозначен прочит. В курираната от Сузана Николова изложба в галерия One, живописните платна на художника от последните две години са подкрепени от серия от дванадесет рисунки, представяна за пръв път пред публика.
КЪДЕ: One (ул. Дякон Игнатий 1А) до 10 януари с вход свободен

Tophane, 1958 © Ara Güler Museum

КАКВО: Истанбул. Разположеният на два континента вълшебен град на контрастите е едновременно хаотичен и спокоен, шумен и тих, сияещ в тюркоаз и злато, а на моменти мрачен и черно-бял. Едва ли има човек, уловил разноликия му чар по-добре от Ara Güler (1928-2018), чийто черно-бели фотографии са се превърнали в синоним на самия мегаполис. Покойният световноизвестен фотограф улавя Истанбул през обектива на майстор разказвач – отражение и на късите разкази, които пише на младини, и на влиянието на киното върху собственото му творчество. Замислени мъже, седнали в кафене, ферибот, който отплава в Босфора с притъмнени светлини – това са само част от моментите в обширното изследване на града, който Güler нарича свой дом. На фона на свещените паметници и архитектурното му великолепие фотографът създава портрет на неспирното движение на града, чиито звуци и аромати се простират извън рамките на самите кадри. Силното чувство за общност е винаги в смисловия център – работници, които неуморно се трудят, за да издържат семействата си, споделени моменти по време на ежедневното пътуване през Босфора, снимка на група деца, които се смеят заедно. В богатото културно наследство, което се предава през поколенията, в топлината на улицата, споделена със съседите, и в сладката горчивина, предизвикана от гледката на два празни стола до Босфора, хората на Истанбул оцветяват черно-белите снимки на Ara Güler.
КЪДЕ: Синтезис (бул. Васил Левски 55) до 25 януари с вход свободен

Нора Ампова, от сериятра Времето спря, 2023 © Нора Ампова/Hostgallery

КАКВО: Eleven. Кураторите Дани Христова и Ивайло Христов събират единайсет силни български авторки в много емоционална и изцяло женска изложба, за да ни потопят в колективен диалог за изкуството и за света и да ударят балансираща контра на отминаващата и заредена с несигурност и дисхармония 2023. Ангелика Радева, Василена Ганковска, Гергана Табакова, Десислава Унгер, Ивелина Иванова, Иглика Христова, Калия Калъчева, Нора Ампова, Рада Якова, Росица Гецова и Стела Василева участват с арт обекти, живопис в малки форми и обемни картини, финни рисунки и видео творби, част от които са специално създадени за изложбата.
КЪДЕ: Hostgallery (бул. Акад. Иван Евстатиев Гешов 102, вътрешен вход) до 30 януари с вход свободен след предварителна заявка

Янаки Манасиев, Моите родители (Следобедно слънце), 1973, © Софийската градска художествена галерия

КАКВО: Янаки Манасиев. Самотен и встрани. Едно от ярките имена на родното изкуство от втората половина на XX век остава недостатъчно познат особено за по-младата публика. Сред своите съвременници Янаки Манасиев има авторитета на смел експериментатор и новатор, който вкарва нови сюжети и изразни средства в изкуството на 60-те и 70-те години на XX век – време, което се стреми да се отърси от догмата на соцреализма. За краткия си живот художникът създава внушително по обем стойностно изкуство, което си заслужава да бъде видяно в мащабна ретроспективна изложба. Подготвената по повод деведесет години от неговото рождение изложба Самотен и встрани предлага пълен обзор на творчеството на Манасиев с едни от най-емблематичните му и някои помалко познати произведения – над 70 живописни творби, 20 графики и част от рисунките на художника, разкриващи процеса на работа. Всяка от тях разкрива интимния свят на Манасиев, останал встрани от оживения културен живот на България, за да се посвети на изкуството – портрети, фигурални композиции, малко пейзажи и разнообразни графични цикли, посветени на жената с нейните сложни чувства и настроения, нежна външност и лирично изражение.
КЪДЕ: Софийска градска художествена галерия (ул. Ген. Гурко 1, вход откъм ул. Княз Ал. Батенберг) до 11 февруари срещу 4 лева за вход (безплатно всеки втори и четвърти четвъртък)

Магда Абазова, Цветя, 70-те години на ХХ век © Национална галерия

КАКВО: Магда Абазова (1923-2011). Безкомпромисна, провокираща и многообразна, Магда Абазова изпълва собствено пространство с цветове, идеи и светлина. Художничката не следва определени стилове и успява да се дистанцира от тенденциите на своето време, но същевременно го изпреварва, съчетавайки с лекота интериори, потрети, натюрморти, пейзажи, фигурални сцени и абстрактни композиции. Въпреки огромното си като обем творчество, Магда Абазова има малко самостоятелни изложби – само две до 80-те, поради което остава непозната за широката публиката. Националната галерия отбелязва сто години от нейното рождение с екпозиция и двуезичен каталог с над 100 произведения, сред които една от най-ранните ѝ творби Пейзаж с фигура (1948), отличеният с голяма награда за живопис на СБХ Автопортрет (1962), картини от циклите Копривщенски интериори (1969-1971) и Родопски пейзажи (1968-1972), социалните композиции Гладът в Поволжието (1979) и 10 януари 1944 (1985), голямоформатни абстракции като Вълна (1982) и Космическо пространство (1981), характерни за късното ѝ творчество асамблажи като Четири лодки (2001) и много други. Изложбеното пространство е аранжирано със стихове от Таня Кольовска, Христо Радевски и Палми Ранчев, посветени на Магда.
КЪДЕ: Квадрат 500 (пл. Св. Александър Невски, ул. 19-ти Февруари 1) до 10 март срещу 2/5/10 лева за вход

ТЕАТЪР И ТАНЦ

© Студио Каракашян

КАКВО: В нейния глас. След представянето на общите им проекти Кухня и Последният залез, Коста Каракашян и Антония Георгиева създават още едно потапящо представление – моноспектакъл, представящ края на една любов чрез вихъра на човешките емоции на изоставена жена в своя апартамент. Изследваме преминаването от едни взаимоотношения към това да бъдеш напълно сам. И по някакъв начин много си играем с този катарзис, който всеки един човек с разбито сърце е изпитвал и искаме и хората, дори и по един терапевтичен начин, да изпитат тези емоции чрез един танцьор, който може да създаде нещо красиво и въздействащо от едни негативни емоции. В главната роля на тази адаптация по мотиви от Jean Cocteau влиза Марчела-Василена Димитрова – талантлива млада танцьорка, която може да се похвали с диплома от Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance и дълъг танцов опит в Париж и Лондон.
КОГА: 6/7/8/9/10 декември от 19:00/21:00 на ул. Емилиян Станев 9 срещу 36 лева ОНЛАЙН

КАКВО: 50 секунди. Най-новата театрална премиера на Компания Дерида драматизира последния текст на Сабина Стефанова, номиниран в Националния конкурс за българска драматургия Иван Радоев – Плевен през пролетта на 2023. Представлението фокусира вниманието върху темата за вината и разрушителните последствия от живеенето с чувство на тревога. С много ирония и непрестанно връщане в спомена, той (Иван Станчев) и тя (Майа Тинкова) замълчат за 50 секунди, за да се опитат да се свържат отново, уповавайки се на любовта. Границите за пространство и време се размиват, а напрежението от неизказаното задава движенческо поведение, което непрекъснато изненадва както персонажите, така и публиката. Първата сценична версия на едноименната трагикомедия на Сабина Стефанова е режисирана от Живко Желязков.
КОГА: 15 декември от 19:30 на Сцена Дерида (ул. Цар Самуил 32) срещу 20 лева за билет от EpayGo

© Сфумато

КАКВО: Largo. Работата на Korhan Başaran е водена от дълбокото желание да изследва непознатото и да прегърне уязвимостта. Largo e финалният етап от колаборацията на международно признатия танцьор и хореограф с български артисти и танцьори, започнала на тазгодишния Малък сезон на Сфумато с поредица творчески работилници, фокусирани върху извеждането на поезията на тялото. Андрей Стоименов, Бистра Окереке, Виктория Владова, Вяра Миланова, Димитър Василев, Калоян Говедарски, Елена Дечева, Лилия Младенова, Лора Тенчева, Мария Карилоска, Невена Василева и Стефани Андонова са провокирани да изследват пластовете на дишането, движението и звука, към които накрая да добавят текст, за да потърсят нови начини за себеизразяване.
КОГА: 28 декември от 19:00 в Сфумато (ул. Димитър Греков 2) срещу 25 лева ОНЛАЙН или на касата на театъра

ЛИТЕРАТУРА

КАКВО: МЕЖДУНАРОДНИ ПАНАИР НА КНИГАТА И ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ. 50-ят международен панаир на книгата отбелязва половин век на просвещение с 160 издателства и техните (десетки) хиляди книги на крайно атрактивни цени (да се чете с големи намаления). Но освен изключително добри сделки за попълване на липсите в Boyscout Book Club-а, събитието е притегателно място и за срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи в компанията на знаменити гости като Георги Господинов, Мирослав Пенков, Leïla Slimani, Narine Abgaryan, Franco Moretti, Yrsa Sigurðardóttir и други.
КОГА: До 10 декември в НДК (пл. България 1) между 11:00 и 20:00 с вход свободен

ЕЛЕКТРОННИ ПАРТИТА

© Sara Di Pancrazio

КАКВО: Rodion. Декемврийската фиеста в новооткрития клуб Brut. продължава с харизматичен и мустакат римлянин, пердашещ инди денс, итало и мръсно диско като тежкар. Британският Mixmag го нарича гений на италианската електронна музика. Rodion обаче си е обикновен симпатяга с афинитет към изключително емоционалната и леко крива електроника, която изпреварва своето време – някъде в дълбоките дебри на космическата музика и синтетичния фънк, миксирани с драматични мелодии от италиански хорър филми и повлияни от филмовата музика на композитори като Morricone и Goblin, саундтраците на японската сай-фай анимация от 70-те, малко класика и балеарски клубен звук за разкош. Дебютният албум на Rodion излиза още през 2007, за да се превърне в любимец на хора като Prins Thomas и пичовете от DFA. Силен е и със своите ремикси, звучали в плейлистите и сетовете на Franz Ferdinand, Erol Alkan, Francois K, Andrew Weatherall, Aeroplane, James Holden, Cosmo Vitelli и много други.
КОГА: 8 декември в Brut. в (ул. Иван Вазов 12) след 22:00 безплатно преди 23:00 и срещу 10 лева за вход след този час.

Zeynep © Sophie Klock

КАКВО:  4 години Isterika със Zeynep, Glen S, Annna и Vasil Vladimirov. Анна-Мария Хаджистоянова празнува четири години със своята Истерика (демек четири години на диви танци, приятелства и хубава музика) с тържество в компанията на обичайните заподозрени (Raya и Vasil Vladimirov) и скъпи гости от чужбина. Родената в Германия сирийска диджейка Zeynep върти изключително тонизиращо HI-NRG, добавяйки еклектичен рейв звук на вкус, малко прогресив хаус и малко транс, преди да удари през кръстта и с еуфоричен брейкбийт. Glen S пък има фамозна коса и афинитет към еуфория в изданията си за Craigie Knowes, Haws, Neptune Discs, Lovejoy и Comma Trax.
КОГА: 9 декември в Dom (ул. Ангел Кънчев 1) след 23:00 срещу 15 лева за билет от EpayGo

ХРАНА И НАПИТКИ

© Михаил Новаков

КАКВО: Люта Коледа във Фермата! По-добре люта Коледа, отколкото люта зима. За първото се доверяваме на Chilli Hills, които организират уикенд събития за възрастни и деца в своята ферма. Коледният базар с над 20 от най-добрите български марки за храни и напитки е разположен в самите (затоплени) оранжерии между бали със сено и саксии с люти чушки. Предвидени са и три различни къта с храна – бургери и крила, коледни вурстчета и греяно вино, а също и джолани, немски супи и специалитети от Файчето. Цялата кулинарна вакханалия се полива щедро с новия къри сос на Chilli Hills и другите люти магии. Има и греяно вино, и камион с коктейли, и джин тоник бар на закрито. В зоната за деца пък работи пикантна работилница за коледни сладки.
КОГА: 9/10/16/17 декември в село Лозен (ул. Маркова ливада, следвайте табелите) между 12:00 и 20:00 с вход свободен

КАКВО: Bang Bang Kimchi. Димитър Стоилов не обича да стои на едно място. То не са мебели, шапки, музика и какво ли още не. Най-новата му коледна забава в комбина с Ива Станишева обаче е нещо различно. Като резултат от един уж недобре планиран и амбициозен уикенд извън София, двамата решават да представят своите три вида Банг Банг Кимчи далеч от новогодишните базари. Тридневното събитие включва азиатска фюжън храна и десерти, селекция вина, крафт бири, музика и много кимчи. Обещават и аксесоари на 45 Street, музикално оформление от Die Тanzenden Kitzler и няколко специални гости. Елате да ни видите и да си вземете порцията живи пикантни пробиотици, които ще помогнат с храносмилането по време на приближаващите коледни празници и безмилостните офис партита. Окей, идваме.
КОГА: 15-17 декември в Supa Star (ул. Цар Иван Шишман 8) между 17:00 и 22:00 (петък) и 12:00 и 22:00 (събота и неделя)

СПИСАНИЕ С ПАРТИ

© Рая Ботева

КАКВО: ВИЖ! НА ЖИВО #2: The Gift of Sound & Vision. Второто събитие на Виж! обединява хора, които познаваме едновременно като визуални артисти и диджеи – Julieta Intergalactica (Ясен Згуровски), Rosie Eisor (съоснователка на Blood Becomes Water) и Elve&Fille. Освен да потанцуваме малко с техните сетове, можем да разгледаме и купим техни творби и принтове на изложбата и базара в пространството на Лоф.тъ. Чувате ги за пръв път? Абсурд, но все пак: Julieta Intergalactica е повече от сценично име, персонаж или съставна единица от серията партита We Like Kitsch и Дюнер Мюзик. Rosie Eisor пък вече близо десетилетие се асоциира не само с някои от най-интересните експериментални, независими и артистични печатни издания, но и с партита и концерти, на които шумът и рокендролът влизат в перфектно подреден хаос. Диджей дуото Elve&Fille (Елисавета Ангелова и Трендафила Трендафилова – ТРЕ) се вдъхновява от многообразието в съвременната електронна музика: от дълбоки бийтове с абстрактни вокали през брейкбийт, мрачно диско, EBM, електро, синтуейв и други.
КОГА: 8 декември в Лоф.тъ (ул. Черковна 28) след 21:00 срещу 10/15 лева за вход (безплатен за всички патрони на изданието)

ПОП-ЪП БАЗАРИ

© Nelepa

КАКВО: Not Another Christmas Bazaar. Зимното издание на поп-ъп базара на Urbanites се мести в Kick’s, за да представи любимите български дизайнери, артисти и творци – ветерани като Noks, Nelepa, How to Babushka и Paper Pages, но и други като Studio Rrub, By Tulipa и Glowy Secrets, които участват за първи път. Принтовете и книжните издания са поверени на Sito Studio и неговата архивна селекция, направена специално за базара. Ще има и бейгъли и печива от Обред.
КОГА: 9-10 декември в Kick’s (ул. Цар Иван Шишман 22) между 12:00 и 19:00

КАКВО: Приказна Коледа в Ню Йорк. Но такава, в която не ви забравят сами вкъщи да се оправяте с нелепи бандити, а ви взимат да се потопите в истински празнична атмосфера. B2Y Creative преобразяват нюйоркския декор в Киноцентър Бояна с хиляди светлини, вълшебни места за снимки, работилници и приказни герои, за да напомнят, че светът около нас може и да е много красив, стига да поискаме. Coca-Cola, Baileys и Галерия Бисера поемат няколко работилници, в които всеки може да създава коледни играчки и картички. Answear, Ted и Боровец създават инсталации за снимки. В цената на билета е включено каране на кънки върху ледената пързалка Замръзналата улица, а може и да участвате във вечерни и детски забавления с музикални формации, фигуристи, аниматори и приказни герои като Дядо Коледа, Снежанка, Голямата бяла мечка, Спайдърмен, Мънки и други, да карате блъскащи колички, да се возите на въртелешка, да участвате в работилница за коледни играчки и да споделяте снимки от вълшебните инсталации. Освен всички атракции, има и бутикова козметика, подаръци от любими брандове, благотворителен кът с продукти, греяно вино, коктейли, напитки, пица на пещ, бургери, хотдог, специалитети, скара, азиатска храна, гофрети, чурос и още много сладки и солени изкушения. Живот като на кино, един вид.
КОГА: 14-30 декември в Киноцентър Бояна (ул. Кумата 84) от 11:00 до 23:00 срещу 21/34 лева ОНЛАЙН или на входа

НОВА ГОДИНА

© Nick Fewings за Unsplash

КАКВО: Vegas, Baby! Влади Герасимов (един от хората зад Реките на София, Нова година в Ню Йорк, Коледа в Рим и лампичките на Васил Терзиев) и Ева Вентова (турбо сценограф за всякакви чужди филмови продукции и реклами) преобразяват бутиковия петзвезден хотел Junó в идеалвн декор за новогодишно Вегас парти с тематичен декор от неонови надписи, мини казино (в което не губим пари), фотопавилион механичен родео бик (без майтап!) и всякакви други такива изпълнения, които да напомнят за свободата и лудостта на американския оазис сред пустинята и да стимулират декадентско поведение и секси парти на метри от площад Гарибалди. Организаторите обещават изобилие от персонажи, специални Instagram стаи (защото… нали?), провокативни активности (каквото и да означава това) и голяма парти зала за наздравици и танци до 4 сутринта. Marilyn Monroe също е обещала да намине, Еlvis още преговаря.
КОГА: 31 декември в хотел Junó (ул. Иван Денкоглу 40) след 20:00 срещу 390 лева (ресторант и парти зона от 20:00 до 04:00) и 200/250 лева (парти зона от 22:00 до 04:00).

Enrico Sangiuliano

КАКВО: Nu Year’s Festival. Еxe отбелязва първата си деветка с новогодишен фестивал на шест вътрешни и една външна сцена в Киноцентъра Бояна: Red Room (Enrico Sangiuliano, KAS:ST, Mаrc DePulse, Павел Петров, Peppou и Ytid), Black Room (Reinier Zonneveld с лайв сет, Sam Paganini, Мetodi Hristov, Balthazar & Jackrock и Vita), Origin (Papa Bagdat, Enzo Siffredi, Jaffar и Red Circle), Rap Caviar (V:rgo, Emil TRF, Fyre, Moneystaxs, Vertu, Milla, Màrtist и DJ Fed), Wиnamp XXL (Kitch, Coztof, 3310, P.A. и DJ Tonus) и Sega (Simone, X-Coast, Vorick и Kamo). Новогодишната програма почва точно в полунощ, има и храна, напитки, гардероб и подсигурен транспорт от стадион Васил Левски.
КОГА: 31 декември в Киноцентър Бояна (ул. Кумата 84) след 20:00 срещу билети от 120 лева в Eventim

КАКВО: Untd Rave. Dom влиза в 2024 със същински Волтрон от няколко локални организации и промоутъри с резиденции в клуба. Вместо да си правят подсечки едни на други, домакините от Dom, Terra, The Sunday Bunch, LKC и Isterika организират три етажа с четири сцени за 15 артисти, които ще ни забавляват в продължение на 16 часа. Списъкът с участниците и други подробности за тържеството излизат скоро.
КОГА: 31 декември в Dom (ул. Ангел Кънчев 1) след 22:00 срещу 60 лева за билет от EpayGo (40 лева за афтърпартито на 1 януари между 07:00 и 14:00).