Bryan Adams е майстор и на фотографията

Има някакво магическо привличане между известните рок музиканти и обикновените фотоапарати. Lenny Kravitz обича да снима от време на време, Melissa Auf der Maur снима автопортрети, мода и потни сцени от концертите на Courtney Love. Bryan Adams обаче води с няколко обиколки пред останалите, тъй като е превърнал фотографията в своя алтернативна и доста успешна паралелна кариера, подтикнала го да се включи като съосновател в известното независимо списание Zoo. Доказателство за серизните му намерения са публикациите във списания като Vogue и Vanity Fair и изложбите в голяма част от по-добрите световни музеи и галерии – чудесна възможност да комбинира две алтернативни турнета по едно и също време. Такъв е случаят и с предстоящото му гостуване в столицата. Съвсем навреме, седмото издание на платформата Майстори на фотографията се възползва отлично от ситуацията, за да представи негова самостоятелна експозиция от два отделни цикъла в присъствието на самия Adams.

Lindsay Lohan, Ню Йорк, 2007/ Мick Йagger. Ню Йорк, 2008 © Bryan Adams

Lindsay Lohan, Ню Йорк, 2007/ Мick Йagger. Ню Йорк, 2008 © Bryan Adams

Exposed е жива демонстрация на отличните му контакти сред колегите и възможността да се обади и да снима която знаменитост си поиска по всяко време. Elton John също отбелязва прекия достъп на Adams до много известни личности и филмови/музикални икони като причина за силната интимност и интензивност в студийните портрети на автора за списание Zoo, който се забавлява да снима Mickey Rourke във вана, Dustin Hoffman на риболов и Michael J. Fox в иронизиране на собствената си болест.

Billy Idol, Ел Ей, 2008 © Bryan Adams

Billy Idol, Ел Ей, 2008 © Bryan Adams

Макар пред обектива му да е заставала цяла азбука от шоубизнес като Mick Jagger, Sting, Amy Winehouse, Monica Bellucci, Kate Moss, Victoria Beckham, Sean Penn, Lana Del Rey, Ben Kingsley и Pink, Аdams се гордее най-много с портрета си на кралица Elizabeth от 2008.

Сър Ben Kingsley, Лондон, 2010 © Bryan Adams

Сър Ben Kingsley, Лондон, 2010 © Bryan Adams

Снайперистът Craig Wood. Лондон, 2011/ Сержант Rick Clement, Лондон, 2011 © Bryan Adams

Снайперистът Craig Wood. Лондон, 2011/ Сержант Rick Clement, Лондон, 2011 © Bryan Adams

Имаме и абсолютен контрапункт в лицето на социално-героичната серия Wounded  доста болезнен поглед към наследството от войната в 30 портрета на млади британски военни с ужасяващи и животопроменящи травми от мисиите в Ирак и Афганистан. Представената за пръв път по време на изтеглянето на Великобритания от Афганистан и стотната годишнина от Първата световна изложба е провокация и преклонение спрямо тези, които вършат същинската работа на политиците и дипломацията под името държавен дълг. Поразителните портрети на осакатените ветерани удрят шамари не само с демонстрацията на изключителна храброст, решителност и лоялност както по време на служба, така и в гражданския си дълг, но и с тихото осъзнаване какви смешни проблеми имаме и какво може да се наложи да превъзмогнем, за да продължаваме напред като Кобрата.

Морският пехотинец Joe Townsend, Лондон, 2011 © Bryan Adams

Морският пехотинец Joe Townsend, Лондон, 2011 © Bryan Adams

Фотографската изложба Exposed/Wounded на Bryan Adams е от 12 октомври до 12 ноември във Vivacom Art Hall на бул. Гурко 4. Концертът на канадския музикант е на 11 октомври в Арена Армеец.