Европейска нощ на музеите 2011

Събота вечер се очертава тежка отсега. Тазгодишното седмо издание на Европейската нощ на музеите ще е проведе на 14-ти като в него ще се включват близо 40 страни от цяла Европа. Инициативата стартира в Берлин през 1997, докато през 2005 френското министерство на културата не лансира идеята за такава общоевропейска вечер. В България за първи я адаптират в Пловдив, където оттогава успешно всяка година се организира през есента (подробности на сайт-а им).

За разлика от Пловдив събитието протича сравнително вяло в София засега. Тази година програмата е доста наситена, което може да обърне нещата. Освен всичките постоянни изложби в музеите има още много за гледане и правене – да видиш част от нещата от Хартиен арт фест София, да проследиш демонстрация по средновековна фехтовка на клуб Motus, при хубаво време ще има астрономически наблюдения от покрива на Политехническия музей, че даже може и да разглеждаш по тъмно личната колецкия от тракийско злато на известен български „бизнесмен и колекционер“ в НИМ, че по светло си е тегаво.

Организацията засега изглежда по-скоро хлабава, на принципа всеки музей за себе си. Единствената програма на инициативата, което открихме, е компилирана (неофициално) от милите хора от Асоциацията на екскурзоводите например. Днес обаче ще има пресконференция, от която можем да очакваме подробности.

Повечето музеи и изложби ще са отворени до към 00:00-01:00 часа. Неофициалната програма на Седмата нощ на музеите за цялата страна е ето тук.

Промяна от 17:20 – Ето я и съвсем официално програмата от сайт-а на Министерство на кулутрата.