Какво да правим в София през януари

Zhang Hui, Сън в лятна нощ, 2009, част от самостоятелната изложба на художника в София като част от международното триенале на графиката в СБХ © Zhang Hui

Нарисувай ме като някое от твоите френски момичета? Добре, няма проблем. Вместо да се излежаваме по канапета и дивани в изгубена битка с януарската будна кома, тушираме скуката по единствения познат и ефективен начин – като наваксваме с все още непосетени миналогодишни изложби и планираме спретната обиколка на някои нови.

Разбира се, първият месец от новата година винаги е време за преглед на най-доброто от миналата (предимно музика и книги), но и за старт на филмовия сезон с най-добрия алтернативен софийски фестивал (Menar, кой друг?-бел.ред.), премиерите на голям екран на миналогодишни блокбъстъри и идиосинкратични комедии, БГ филм по мотиви от Йовков и други.

Нямаме нищо против да задоволим любопитството си към живота на Яворов в компанията на Бохемска София, да гледаме едно от най-добрите представления в театралния афиш (по текст на Булгаков), да се разкършим със сексуално техно и да се разходим с БДЖ електричката до Перник за най-големия маскарад наоколо. Та така, ето какво правим в София през януари:

КОНЦЕРТ

КАКВО: Блуба Лу. Бандата на Димитър Паскалев и Константин Кацарски прави концерти рядко и предимно с повод. Този път причината е Гравитация – новият албум на Блуба Лу с инструментални композиции, носещи имената на архитекти-модернисти от началото на ХХ век (самият Паскалев е читав архитект с дългогодишна практика и награди). По собствените им думи, новият прочит на модерността се случва чрез богати, многопластови текстури от перкусии, китара, пиано и симфоничен оркестър – изложба от минималистични звукови картини, в които се откриват елементи на съспенс, мистика и романтика. Албумът е размишление за абстрактната, чиста и тайнствена форма на красивото. Амин за това!
КОГА: 18 януари в Sofia Live Club (пл. България 1, подлеза под НДК) от 20:00 срещу 20 лева за билет от Eventim и 25 лева на входа в деня на концерта.

ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ

Кадър от филма Див лук (2022) на режисьора Eldar Shibanov © Venice Film Festival

КАКВО: Menar. Без да се тупа в гърдите, фестивалът за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка продължава да е едно от най-смислените мулти-култи събития на българската културна сцена вече повече от петнайсет години. 16-ият Menar започва с отличената във Венеция казахстанската комедия Див лук и продължава с над 40 премиерни игрални, документални и късометражни филми, сред които комедиите Дъщерите на Абдулрахман от Йордания, Всички пътища водят към Рим от Ливан, Сбогом, Шмит от Азербайджан, Село без деца от Иран и Абу Садам от Египет, както и с най-гледания филм в Мароко за изминалата година Лято в Буджад, Любов x 3 на Faraz Shariat (две награди от Берлинале), Любов, дойче марки и смърт на Cem Kaya (отличие от Берлинале), Камъкът си тежи на мястото на Ilker Çatak (награда за сценарий от фестивала в Мюнхен) и Орай на Mehmet Büyükatalay (награди от Берлинале и Монс).
КОГА: 12-28 януари в Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф 37), G8 (ул. Уилям Гладстон 8), Влайкова (ул. Цар Иван Асен II) и Евросинема (бул. Александър Стамболийски 17), както и онлайн на Neterra TV+

ФИЛМИ НА ГОЛЯМ ЕКРАН

Adam Driver (Enzo Ferrari) в кадър от филма Ferrari (2023) на режисьора Michael Mann © Lorenzo Sisti/Neon/Форум Филм България

КАКВО: Ferarri. Майсторът на криминалните и биографични епоси Michael Mann (Жега, Вътрешен човек, Али, Съучастникът, Обществени врагове) влиза в света на автомобилните драми с екранизацията на Ферари – мъжът, автомобилите, състезанията, машината – книгата на покойния американски журналист Brock Yates за автомобилния конструктор и предприемач Enzo Ferrari (втора италианска могул роля на Adam Driver), чието (фамилно) име остава в световната история и върху каросериите на някои от най-великите автомболи. Драматичният трилър на Mann отвежда към лятото на 1957, когато Gerrari преживява истинска криза – изградената от нулата фабрика на Enzo и неговата съпруга Lata (Penelope Cruz) е заплашена от фалит, a нестабилният им брак е разтърсен и разбит от загубата на сина им Dino и от постоянното лавиране на конструктора между официалното му семейство и неговата любовница Lina Lardi (Shailene Woodley) и извънбрачния син Piero. Междувременно жаждата за победа на пилотите на Ferrari ги тласка до ръба в коварното състезание Миле Миля – хиляда мили през живописна Италия.
КОГА: Вече в кината

Свежен Младенов (Юрдан) в кадър от филма Чума (2023) на режисьора Иван Владимиров © Мирамар

КАКВО: Чума. В началото на XIX век, чорбаджи Юрдан (Свежен Младенов) и синът му Йоно (Матей Мичев) се завръщат от хаджилък и заварват чумата да върлува по българските земи. Пътят към дома е осеян с горящи села, разбойници, хаос и страх. А Йоно бърза за сватба. Неговата годеница Елица (Евелина Бибова) го чака смела и вярна, предчувствайки опасността. Селяните са изгладнели и уплашени. Страхът за секунди може да се превърне в насилие. Основният въпрос във филма на Иван Владимиров (Кецове, Сцени от живота на една актриса) е дали любовта и жаждата за живот ще успеят да надделеят над ужаса и безумството или чумата ще извади най-лошото и най-доброто в човешката природа. Сценарият на Боян Биолчев е вдъхновен от разказа През чумавото на Йордан Йовков.
КОГА: От 19 януари в кината

Emma Stone (Bella Baxter) и Mark Ruffalo (Duncan Wedderburn) в кадър от филма Клети създания (2023) на режисьора Yorgos Lanthimos © Yorgos Lanthimos/Searchlight Pitcures/Форум Филм България

КАКВО: Клети създания. Гръцкият режисьор Yorgos Lanthimos (Омарът, Убийството на свещения еленФаворитката) отнася конкуренцията със стъписващо харизматичен и сюрреалистичен сай-фай стиймпънк романс за еманципацията на Bella Baxter (Emma Stone) – млада жена, върната към живота от блестящ неортодоксален учен (Willem Dafoe) и жадна за нови знания и светски живот дотолкова, че да избяга от своя д-р Frankenstein с хитър и покварен адвокат (Mark Ruffalo). В това шеметно приключение, необременената с предразсъдъците на своето време, Bella е решителна и непоколебима в стремежа да отстоява равенство и свобода. Един от най-добрите филми на 2023 е по сценарий на Tony McNamara.
КОГА: От 19 януари в кината

ИЗЛОЖБИ

Венета Андрова. Тайният живот на гъбите (ВИДЕО), 2023 © Структура

КАКВО: Мисловен експеримент #4: Венета Андрова. Тайният живот на гъбите (ВИДЕО). Визуалният артист Венета Андрова и компютърният лингвист Цветомила Михайлова изследват дезинформацията и така наречения deep fake – силно разпространени атрибути на днешното медийно пространство. Идвайки от различни сфери, двете общуват дистанционно, използвайки езика за програмиране Python, като се фокусират върху различни модели за разпознаване на компютърно генерирано съдържание и най-вече върху борбата срещу масовото разпространение на обществени заблуди. Артистичните търсения на Венета я отвеждат до специфичния за България феномен на сайтовете гъби – менте новинарски страници с почти идентичен дизайн и съдържание, създадени да разпространяват пропаганда и фалшиви новини и никнещи като гъби около конкретно събитие или поръчка. Съсредоточавайки се специално върху новини, свързани с така наречената джендър пропаганда, Андрова архивира всички статии с думата джендър от своя нов сайт-гъба и създава 3D анимация с протагонист-гъба, рецитира всички заглавия от сайта-гъба. Второто видео от проекта пък е интервю на с анонимен човек, който си докарва допълнителни доходи със сайтове-гъби. По този начин Андрова поставя под въпрос не само технологичните, но и чисто човешките механизми за справяне с дезинформацията, с рисковете и уязвимостите в дигиталната среда и с манипулацията.
КЪДЕ: Структура (ул. Кузман Шапкарев 9)  до 10 януари с вход свободен

КАКВО: Message 11919. Еднодневната изложба на Анжелика и Камелия Давидкови (дамите зад Abstraction) включва фотография и видео от Анжелика, ангели и демони в очите на музите Олег Апостолов и Мая Антова, текстилна инсталация от Кая Ценкуловска, музика от мултимедийния амбиънт/нойз артист Fashiongore и нова колекция скулптурни обеци и дрехи, изработени на ръка от Камелия.
КЪДЕ: Бобина (ул. Триадица 5А) на 13 януари между 13:00 и 20:00 с дарение по лична преценка

Калия Калъчева, Нощ, 2023

КАКВО: Смесена реалност. Последната самостоятелна изложба на Калия Калъчева продължава нейната линия на изследване и предизвикване на понятието за пейзаж – като визуално преживяване и като жанр в живописта. Кураторът Теодора Константинова определя непрекъснатото вълнение на художничката като ритъм на съвременността с нужда от все по-силно изразена забързаност, трескавост, ненаситност, свръхпотребление на преживявания и продукти и желание на обществото за случване на нещата тук и сега, наведнъж. Живеем между реалното и виртуалното, а линиите на пресичане са все по-изтънели. Настоящата изложба с абстрактна живопис разисква именно проблемите на свръхвремето в състояние на смесена реалност. Калия Калъчева стъпва на тази характерна за нашето време среда и се впуска в динамични живописни експерименти с образа и внушението. Всяка картина е пресечена от линии, създаващи усещане за пластове реалност/и. С навлизането на изкуствения интелект в изкуството все по-силно се чува въпросът как е създадена дадена творба, включва ли виртуална, добавена реалност или тази смесена реалност е изцяло дело на въображението и ръката на художника.
КЪДЕ: Little Bird Place (ул. 11 август 7) до 14 януари с вход свободен

Детайл от творбата Колос на Иво Бистрички © Credo Bonum

КАКВО: Колос. В основата на всяка религия, идеология, забележително постижение или грандиозен провал стои свръхчовешки стремеж, водещ нагоре към немислимото и непостижимото, извън обозримите възможности. Стремежът към божествения идеал винаги е стимулирал човечеството. На него дължим древните колоси, катедралите и немислимите размери на паметници, издигнати с голи ръце в пустинята. На този вечен стремеж отдаваме и бруталните човешки падения – рухването на мегаломанските режими, поставящи се над стремежа на индивида към щастие. Изложбата на Иво Бистрички е израз на носталгия към размера на предишното величие. В четири големи по размер живописни платна фигурата на Колоса е разглобена и разпръсната – едновременно фрагментарна и титанична. 
КЪДЕ: Credo Bonum (ул. Славянска 2, вход откъм ул. Бенковски) до 18 януари с вход свободен

© Светлан Симов

КАКВО: ARTisNUDE. Българският фотограф Светлан Симов снима голото женско тяло от много години, но му отнема повече от десетилетие да се престраши и да покаже актовите си творби пред публика в първата си самостоятелна изложба. Привлечен от създаването на кинематографични истории, особено в портретната фотография, Симов търси правилното място, което да създава настроението и снима най-трудно на бяла стене, макар и да включва такъв кадър в дебютната си изложба. Търся красивото в един все по-малко красив свят. Просто виждам достатъчно грозни неща всеки ден и през фотографията искам да избягам от тях. Моята работа е светлината, перспективата и композицията, всичко останало е в ръцете на модела
КЪДЕ: Харта (ул. Врабча 12) от 7 до 21 януари с вход свободен

Иван Б. Иванов, Вариации, 2007

КАКВО: Преминаване. Наскоро починалият български художник Иван Б. Иванов (1933-2023) подготвя изложбата за своята 90-годишнина до последно, но така и не успява да я дочака. В Преминаване са включени живописни творби, сред които и доста абстрактни платна от последните години, които демонстрират мощта на художника в големи формати, ярка цветност и разнообразни изразителни структури. Документалната част на експозицията пък проследява неговия трочески път през превратностите на турбулентното време от 60-те години до днес.
КЪДЕ: Райко Алексиев (ул. Г. С. Раковски 125) до 25 януари с вход свободен

© Виолета Апостолова – Лети за СБХ

КАКВО: Девето Международно Триенале на графиката. Всички изложбени зали в галерията на СБХ на ул. Шипка 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство. Поводът е 9-ото Международно триенале на графиката и неговата богата програма. Със своята близо 30-годишна история, събитието се е най-представителната международна проява на Съюза на българските художници, а деветото му издание редставя процесите и тенденциите в света на графиката чрез стотици произведения на близо 200 автори от 26 държави, позиционира съвременната българска визуална култура в международен контекст, поставя София сред влиятелните графични средища и допринася за утвърждаването на нови имена. Съпътстващите изложби към основното изложение са на Zhang Hui (носител на голямата награда от предходното, осмо издание на Триеналето), съвременна испанска графика, сборна изложба на австралийска графика и други.
КЪДЕ: Галерията на СБХ (ул. Шипка 6) до 31 януари с вход свободен

От серията Моите сватби (с дядо ми), 1996 © Станка Цонкова – Уша

КАКВО: Наричайте ме Уша. Макар да участва активно в художествения живот докъм 90-те години, Станка Цонкова – Уша често е била сама – твърде експериментална за фотографите и чужда на художниците. Нейният талант обаче не остава незабелязан и през 1986 е отличена с голямата награда на фестивала в Роаян в раздел Salon International of the Research Photography. Три години по-късно е отличена и с голямата награда на същия фестивал, а през 1990-та участва във Фото фестивала в Хюстън. Впоследствие Уша се скрива от сцената задълго. Япония е островът на съзерцанието и смирението, където я отвежда приятелството ѝ с японския фотограф и режисьор Eikoh Hosoe. По негова покана тя прави изложба в галерия Шадай в Политехническия университет на Токио. Ретроспективна изложба на Уша в СГХГ представя за пръв път пред публика и на едно място нейната работа през различните ѝ творчески етапи от последните 50 години.
КЪДЕ: Софийска градска художествена галерия (ул. Ген. Гурко 1, вход откъм ул. Княз Ал. Батенберг) до 4 февруари срещу 4 лева за вход (безплатно всеки втори и четвърти четвъртък)

© Петър Пондев

КАКВО: Loophole: Chapter One. Самостоятелната изложба на Петър Пондев представя тъфтинг серия, създадена в резултат на двугодишни технически изследвания и експерименти. Прецизното преплитане на възли е метафора и сдържано напомняне за необходимостта от разбиране и противопоставяне на това, което има или няма място между нас. Хронологично, серията следва еволюцията на изкуствен интелект и суперфутуристични елементи, представени в контекста на традиционния ръчен труд. С абстрактни форми, киборги и ядрена експлозия, видяна през очите на деца, изложбата на Пондев оплита стените на галерията в лабиринт от цветове, форми и флуидност.
КЪДЕ: Doza (ул. Цар Самуил 52) от 18 януари до 8 февруари с вход свободен

ТЕАТЪР

Петър Петров-Перо в кадър от театралн ото представление Морфин на режисьора Кристина Беломорска © Димитър Крумов

КАКВО: Морфин. Нощта тече черна и мълчаливa. Там някъде е голямата гора, зад нея рекичка, студ, зима. Скрит в своята стая, д-р Поляков (Петър Петров-Перо) спи, сънува и вижда невидимото, пропада в невъзможното и изписва мрачната изповед на един морфинист. Награденият с Икар за режисьорски дебют (Кристина Беломорска) театрално-визуалeн моноспектакъл взима на мушка мястото на човека в света и изследва разрушителното разпадане на личността в битката между разум и чувства, божествено и земно, реално и нереално. До какво водят самоизолацията, отчуждеността, липсата на близост и любов, търсенето на смисъл, поривът към другото и отчаянието са само част от тревожните въпроси, които тормозят д-р Поляков. Какви сънища сънува той? Какво вижда в своите халюцинации? От какво бяга и има ли кой да го спаси? Повестта Морфин (1917) е личната изповед  на Михаил Булгаков,  разкриваща тайната му зависимост от морфина и последвалите мрачни изпадания в коварната прегръдка на опиата.
КОГА: 29 януари от 19:30 в Yalta Art Room (бул. Цар Освободител 20) срещу 20 лева ОНЛАЙН

ЛИТЕРАТУРА

КАКВО: Човекът зад твореца: Пейо Яворов. Виктор Топалов и Бохемска София ни удрят в слабото място с новото предложение от поредицата Човекът зад твореца – дългоочаквана среща с поета, войвода и драматург Пейо Тотев Крачолов, която отбелязва 146 години от неговото рождение. По време на беседата ще научим любопитни подробности за личността на Яворов чрез спомените на негови съвременници, ще разберем как преминава детството му, какви са ранните му впечатления от София, как се сдобива със своя псевдоним, кога заживява в столицата, къде се намират неговите квартири в града, кои са близките му приятели и сътрудници, къде се срещат най-често, какви са отношенията му с Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова, какъв е приносът му за развитието на Народния театър и как и къде завършва неговият живот.
КОГА: 12 януари в Social Innovators (в дъното на безистена на ул. Дякон Игнатий 19, етаж 2) от 19:00 срещу 15 лева от EpayGo

© Chloe Chrouchaudet (Studio CC) за Nuits de la Lecture

КАКВО: Нощ на четенето. Френският институт и издателство Ентусиаст ни срещат с майсторите на френския трилър Michel Bussi, Jerome Loubry, Bernard Minier и Franck Thilliez – едни от най-изявените имена в криминалния жанр с постоянен абонамент за челните места в книжния боксофис на Франция. Така де, книгите им са превеждани на десетки езици, като само в родината им са продадени в общ тираж от над десет милиона екземпляра, а в целият свят надминават двадесет и пет милиона бройки. Техните сюжети са особено реалистични, драматични и мрачни. Носители са на редица престижни литературни награди като Prix Cognac, Silver Plume Libre, Prix Saint-Exupéry и други. Страховитите и напрегнатите им истории често са обект на интерес за киноиндустрията във Франция, а някои от тях вече са адаптирани за малкия и големия екран. На български до момента са преведени Без теб, Черните лилии, Мама греши и Нищо не може да те заличи от Bussi, Леден гамбит и Око в нощта от Minier, Тайните убежища и Глава 12 от Loubry и Имало едно време… два пъти и Недовършеният ръкопис от Thilliez.
КОГА: 19 януари (петък) във Френския институт (пл. Славейков 3) между 16:00 и 23:00 (петък) с вход свободен и 20 януари (събота) в СУ Климент Охридски (бул. Цар Освободител 15) и книжен център Гринуич (бул. Витоша 37) между 11:00 и 18:00 (събота) отново с вход свободен

ЕЛЕКТРОННО ПАРТИ

Grace Dahl

КАКВО: 3 години BLVKCAT с Grace Dahl, Gabriella Vergilov и други. Концепцията Climax демонстрира виждането на Blvkcat за берлинска техно култура и нейния особено интензивен сексуален заряд и възбуда, пренесени в София. Третият рожден ден на колектива се случва на мястото на първото му официално събитие с десетина артисти в две отделни зали, а именно гостуващите хедлайнери Grace Dahl и Gabriella Vergilov плюс Martin Dimov, Alexander Sawyer, Skullev и Screwss в голямата зала на Dom, а също и Raya, Mario Milev, Milesh и Duchev в така наречената винилова зала. Дрескодът също е берлински: кожа, еротика, черно и секс.
КОГА: 19 януари в Dom (ул. Ангел Кънчев 1) след 23:00 срещу 25 лева за билет от Bilet.bg

МАСКАРАД

© Сурва

КАКВО: Сурва. Технически погледнато, последното събитие в календара за януари не е точно в София, а на централния площад в Перник, но няма значение – особено ако се възползвате от бързото и комфортно пътуване с БДЖ електичката в направление Благоевград. Тридесетото юбилейно издание на най-големият маскараден фестивал в Европа се провежда в рамките на три дни и включва конкурсна програма и стотици сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и други.
КОГА: 26-28 януари на централния площад в Перник с вход свободен