Парадоксите на Brian Daley

Urban Trophy от серията Tableau Vivant, 2010 © Brian Dailey

Разсекретено: Разгадаването на един парадокс е идеално име за автобиография на Бригадир Аспарухов, но всъщност е заглавието на ретроспективната изложба с концептуално изкуство на известния американски художник Brian Dailey. Едва ли можем да го опишем като фотограф в класическия смисъл на думата, защото този похват е само един от многото начини за Dailey да представя интересни полу-абстрактни композиции на границата между живописта, скулптурата и театралното изкуство, които очаквано засягат всякакви социални, политически и културни проблеми. Американецът прави радикалния завой в кариерата си и от изкуството попада в сферата на разоръжаването и националната сигурност, за да се завърне отново към творческата си работа през последните няколко години и да коментира живота в държавната администрация във фотографските серии Tableau Vivant, Project Morpheus и Америка в цветове от 2013. Последният проект изследва демокрацията, политическото разнообразие и личната идентичност в Щатите – над 1200 индивидуални портрета, заснети в 20 щата, изминавайки над 32 хиляди километра из градовете и провинциите на Америка. Познати и непознати разкриват своя характер и идентичност чрез цветни завеси: синьо и червено за Демократите и Републиканците, сиво за Независимите, зелено за Зелената партия и жълто за тези, които не могат да решат дали да гласуват или не.

Implacable Affair от серията Tableau Vivant, 2010 © Brian Dailey

Заснетата в студийна обстановка серията Tableau Vivant (2010-2014) включва декори, актьори, сценография и театрално осветление и очевидно е вдъхновена от старите майстори Jan van Eyck, Caravaggio, Vermeer и Francisco Goya. Историите във всеки кадър са хитри и иронични коментари върху очакванията на обществото и ролята на мъжете и жените в него.

Urban Outsourcing от серията Tableau Vivant, 2011 © Brian Dailey

Morpheus 3 от серията Project Morpheus, 2013 © Brian Dailey

Автобиографичният Project Morpheus (2013-2014) разглежда сънищата на Dailey от различни гледни точки чрез сюрреалистични и драматични случки, действия и жестове, които изграждат визуално невероятни и композиции с многопластови значения. Енигматичен символизъм отвсякъде.

Lightning Strikes Even Mountains от серията From the Tableau Vivant Series, 2010 © Brian Dailey

Morpheus 7 от серията Project Morpheus, 2013 © Brian Dailey

Изложбата Разсекретено: Разгадаването на един парадокс на Brian Dailey се открива тази вечер след 18:00 и може да бъда разгледана до 23 ноември в Националната Художествена Галерия на пл. Княз Алексадър I №1. Повече подробности за събитието има тук.