(СПЕЦИАЛЕН) BOYSCOUT BOOK CLUB: Най-добрите книги на 2023

Миналата година сме обърнали внимание на точно 107 книги в месечните срещи на BOYSCOUT BOOK CLUB. Разбира се, колко от тях сме прочели е съвсем друг въпрос със секретен отговор и много таен профил в Goodreads. Годишните обзори на най-доброто обаче са идеален повод да се стегнем сериозно и да подходим маратонски към списъка с 21 от най-добрите нови книги на 2023.

BOYSCOUT ОБЗОРИ НА НАЙ-ДОБРИТЕ МУЗИКАЛНИ АЛБУМИ, ПЕСНИ, ВИДЕОКЛИПОВЕ, ФИЛМИ И СЕРИАЛИ НА 2023: ТУК.

СЪПРИЧАСТНИЯТ на Viet Thanh Nguyen (Кръг, с превод от Майре Буюклиева и корица на Ина Христова)

Историята: Анонимен млад мъж действа като къртица на комунистите в ешелоните на тайната полиция в Сайгон. След като през 1975-а градът окончателно пада под напора на Виетнамската народна армия, той е евакуиран в САЩ, където продължава да събира информация за своите хора в сформираната в Лос Анджелис имигрантска общност. Като дете на бял и азиатка, човек с две лица, разказвачът без име е белязан винаги да вижда истината от различни страни. Но американският начин на живот допълнително ще го зарази и скоро принадлежността му към каузата и методите ѝ ще бъде разколебана. Понесъл вината за две ненужни убийства, шпионинът приема да се върне обратно в родината с надеждата да предпази един от кръвните си братя – негов политически противник. Там обаче тясната примка на миналото се затяга около настоящето и измъкване сякаш няма. Завладяващият шпионски роман на Viet Thanh Nguyen проследява бурните събития покрай окончателното изтегляне на американците от Виетнам в средата на 70-те, но и живота на първите виетнамски имигранти в САЩ, които още хранят илюзия да се приберат и да отвоюват миналото. Изпълнена с черен хумор и с познание за културните различия, книгата превежда през лабиринта на човешката природа и идентичността в момент, белязал световната история.
Защо да я прочетете: Заради на брилянтния превод на Майре Буюклиева, отличен като забележително постижение на тазгодишните награди Кръстан Дянков. И за да се подготвите навреме за предстоящия лимитиран HBO сериал, който печели сериозно още на ниво ТРЕЙЛЪР с блестяща сценография и операторско майсторство, включване на Robert Downey Jr. с няколко (!) главни (отрицателни) роли и режисура на Park Chan-wook (Малката барабанчица на John le Carré). Дебютният роман на Nguyen печели американската награда Pulitzer със своя напрегнат сюжет и майсторското жанрово преплитане на трилър, черна комедия и социална сатира, позволило на Съпричастният да надскочи историческия си контекст и да изследва значими и актуални теми като непреодолимите културни различия между Изтока и Запада, тежестта на имигрантския живот, противоречията в човешката природа, търсенето на идентичност и силата на приятелството.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

МЛАДИЯТ МЪНГО на Douglas Stuart (Лабиринт, с превод от Радостин Желев и адаприрана корица на Иван Масларов с фотография на Kyle Thompson)

Историята: Джеймс и Мънго са родени под различни звезди, единият е католик, другият протестант. В Глазгоу от 90-те, разкъсван от ожесточени гангстерски войни, двете момчета би трябвало да се мразят и да са заклети врагове, но ето че между тях се зараждат силни чувства. Във време, в което се ширят кърваво насилие и неизкореними предразсъдъци, Мънго трябва да полага огромни усилия, за да скрие забранената си любов – най-вече от по-големия си брат Хамиш, главатар на банда, който е готов на всичко, за да защити семейната чест. Когато майката на Мънго научава истината, тя решава да го изпрати на едно езеро заедно с двама рибари с тъмно минало, обещали да го направят истински мъж. Там, в горите в дълбоката провинция на Шотландия, Мънго трябва да се научи да се бори, за да оцелее и да извоюва свободата си.
Защо да я прочетете: Помните ли ШЪГИ БЕЙН? Феноменалният дебютен роман на Douglas Stuart, продал повече от милион копия, пленил наградата Букър за 2020 и разплакал мнозина от неговите читатели? Е, втората книга на шотландския писател с американско гражданство е още 400 страници покъртителен социален роман: изключително потентен портрет на младеж, който търси своето място в свят, отровен от омраза и нетърпимост. Отзивите в Goodreads са достатъчно красноречиви – Stuart несъмнено е един от най-забележителните писатели в съвременната литература.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

БЕРЛИН-АЛЕКСАНДЕРПЛАЦ на Alfred Döblin (Лист, с превод от Вили Брюкнер и корица на Paul Voggenreiter)

Историята: Току-що излязъл от затвора, убиецът Франц Биберкопф отново кръстосва улиците на Берлин, но полага старание да бъде порядъчен човек. Съдбата обаче е решила друго и го тласка в жестока схватка с нещо идващо отвън, нещо неотвратимо. Когат негов приятел убива проститутката, на която разчита, Биберкопф усеща колко трудно ще може (ако въобще успее) да се измъкне от опасната тиня, в която е затънал до гуша. Той трябва да се справи както с мизерията, липсата на възможности и престъпността, така и с опасността от надигащия се нацизъм във Ваймарска Германия.
Защо да я прочетете: Заради репутацията на една от най-важните и иновативни книги не само на Ваймарската република, а и на ХХ век. Легендарният роман на Alfred Döblin от 1929, екранизиран в сериал от Rainer Werner Fassbinder през 1980 и като филми от Piel Jutzi през 1930 и от Burhan Qurbani през 2020, излиза за втори път на български в превода на Вили Брюкнер точно 43 години след първото издание, превърнало се в настолна книга на поне от две поколения. Абстрахирайте се от бледия 3D макет по-горе, защото това издание на Лист е една от най-красивите книги на пазара въобще заради художественото оформление на графичния артист Paul Voggenreiter, който използва и преработва творчески фотография на Willy Pragher от 1932 за матираната корица с хубав шрифт.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

СТЪЛБА КЪМ НЕБЕТО на John Boyne (Лабиринт, с превод от Петя Петкова и корица на Таня Минчева)

Историята: Maurice Swift е красив, обаятелен, пробивен и зажаднял за слава. Липсва му само едно – талант. Но той няма намерение да допусне тази дребна подробност да застава на пътя му. Истории и сюжети – колкото щеш, не е задължително да са непременно твои. Докато работи сервитьор в скъпо заведение в Западен Берлин през 1988, Maurice се запознава случайно с прочут романист, който крие зловещ скелет в гардероба си, и това дава тласък на кариерата на Swift като начеващ писател, решил на всяка цена да се наложи и да намери своето място в съвременната литература. Веднъж усетил вкуса на славата, Maurice не се спира пред нищо – мести се в Амалфи, за да лафи с Gore Vidal, а след това в Манхатън и Лондон, усъвършенствайки своя талант за заблуда и манипулация на по-талантливи и чувствителни люде. Стълбата към небето си се строи сама: нейни стъпала са съдбите и главите, по които стъпва безпощадният крак на този нов Eugène de Rastignac.
Защо да я прочетете: Заради завладяващия портрет на един безмилостно неморален човек. Стълба към небето е нагледен пример как качествената литература е единственият начин да прекараш добре време с един ужасен, отвратителен, но и неустоимо привлекателен човек. Освен възхитителна история за амбицията, най-личният и изстрадан роман на ирландския съвременен класик John Boyne (Невидимите фурии на сърцето) е изпепеляваща сатира на днешния издателски свят.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ИЗПИТАНИЕТО на Annie Ernaux (Лист, с превод от Валентина Бояджиева и корица на Дора Иванова)

Историята: Tя е на 23. Студентка, необвързана и бременна. Да абортира е престъпление, роди ли –  обществото ще я порицае, а семейството ще бъде белязано от срам. Героинята на тази история няма изход и решава сама да махне плода. Изречението Аз да не съм водопроводчик! e жигосано в нейната душа от момента, в който го чува от устата на млад хирург в нощта на 20 срещу 21 януари 1964. Спасяват живота ѝ в последния момент след усложнения от криминалния аборт. 40 години по-късно Annie Ernaux удря звучен шамар на Франция и света със спомените от своя личен дневник. Тя така и не преодолява травмата, но не спира да говори за нея, за да няма повече жертви на криминални аборти и за да воюва за правото на жените сами да решават дали и кога да имат деца. И до днес, когато си спомня или чуя отново всяко от неизлечимите в мен изречения, чиито смисъл тогава трябва да е бил непоносим или утешаващ, ме залива отвращение или нежност. А това, че начинът, по който преживях опита с аборта, вече е само отминал спомен, не ми се струва приемлива причина да го оставим на забравата.
Защо да я прочетете: Заради болезнено актуалната и до днес тема за абортите. Изпитанието е плод на лична травма, която сродява последната нобелова лауреатка за литература Annie Ernaux (Годините) с хиляди жени по света и вдъхновява френската режисьорка Audrey Diwan за едноименната екранизация L’événement, спечелила награда Златен лъв от филмовия фестивал във Венеция през 2021.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

НЕ ВИ ПОЗНАВАМ на Теодора Димова (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: След появата си през 2019, Поразените на Теодора Димова стана роман на годината на 13 века България и спечели престижната френска литературна награда Фрагонар. Днес неговата майсторска история за паметта получава своеобразно продължение в безмилостен триптих за отровеното от миналото настояще и съпротивата на духа срещу терора на времето. В Не ви познавам една от внучките на главните героини в Поразените трябва да се изправи пред видоизменения кървав терор, който деветосептемврийските събития от миналото са завещали на цялото българско общество. Каква е съдбата на твореца, заплашен от юмрука на силните на деня? И от сенките на режима, който сякаш не си е отишъл, а само е чакал своето време като чудовище, притаявало се дълго в укритието си. Защото децата и внуците на палачите продължават да бъдат палачи, децата и внуците на жертвите продължават да бъдат жертви. Има ли изход от омагьосания кръг, в който се е превърнал животът ни? Или веднъж изпълзяло, злото не може да бъде спряно?
Защо да я прочетете: Заради плавното и напоително визуално писане наТеодора Димова (ЕминеМайкитеАдрианаВлакът за Емаус), което изобличава изкривяването на паметта за истината и времето, оголило своите зъби, ръмжащо и готово да разкъсва. Пандемията от COVID-19, войната в Украйна, политическата криза в България – всички актуални събития от близките години се оглеждат в огледалото на Не ви познавам.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

БАРАЖ СРЕЩУ АТЛАНТИКА на Frédéric Beigbeder (Колибри, с превод от Красимир Петров и корица на Стефан Касъров)

Историята: Повече от десетилетие след Един френски роман, бравурният разказвач FRÉDÉRIC BEIGBEDER отново се заема да осмисли своето битие, белязано от чара на носталгията. Веднъж френският писател случайно вижда във витрината на галерия картина, която привлича вниманието му: фотьойл с тапицерия на райета на верандата на хижа, поставен пред работна маса с мастилница и перо на фона на екзотичен плаж. Купува картината, а после изведнъж си спомня: това е Аркашонският басейн с нос Фере, където живее неговият ексцентричен приятел Benoît Bartherotte. Този спомен го връща назад във времето и обратно към хижата и дигата на своя приятел, за да пише. Така миналото се завръща, за да се превърне в защитна преграда срещу настоящето. В Бараж срещу Атлантика, френският писател се връща към едно вече окончателно отминало време, белязано от маргинални и големи любови, бунт срещу травмите от детството и себеопознаване в постоянния делириум на всевъзможно опиянение. Единственият лек срещу самотата си остава любовта, която, дори остаряла, дори изхабена и изморена, си остава любов.
Защо да я прочетете: Заради решението на язвителния до болка критик и неуморен бунтар Beigbeder (ЛЮБОВТА ТРАЕ ТРИ ГОДИНИЖИВОТ БЕЗ КРАЙ) да оформи повестванието с кратки фрази подобно на вълни, които нахлуват в ума му и се изливат върху страниците в размисли за писателския труд и за неуморното търсене на мимолетния като желанието творчески порив. Но и заради искреното писане за любовта, завръщането към корените и постоянното търсене на пристан след 50-те – разбира се, черпейки пикантен хумор, ексцентрични равносметки и хапливи анализи на съвременното общество от своя елегантен ум.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ТАНЦУВАЩАТА С ВОДА на Ta-Nehisi Coates (Кръг, с превод от Владимир Германов и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Hiram Walker е роден в плантация за роби в покварената и вече залязваща Вирджиния. Негов баща е собственикът на имението Локлис, а майка му е робиня, отдавна продадена в западните щати, където все още държат чернокожите във вериги. Без всякакви спомени за нея, момчето отраства под крилото на своя бял родител, но това не му носи свобода, а още по-голяма зависимост в редиците на несвободните. До деня, в който Hiram пада в бурните води на река Гус и оцелява по чудо. Тази среща със смъртта променя живота му завинаги, тъй като момчето открива своята суперсила и куражът да напусне дома, от който в крайна сметка ще изведе и обичние нему хора към свободата на Севера. Ала на този мост от хиляди човешки истории, издигнат от силата на паметта, Hiram трябва да изпита товара на независимия живот на собствен гръб.
Защо да я прочетете: Заради майсторското писане и специфичен стил, които ваят пълнокръвно повествование през един от най-мрачните периоди в американската история с рядко срещано изящество, поетичност и сила. Oсвен смела, откровена и на места почти фантастична, Танцуващата с вода е и много лирична книга. Художественият дебют на афроамериканския автор и журналист Ta-Nehisi Coates (мемоарите Между света и мен и Marvel комикси за Черната пантера и Капитан Америка) оглавява класацията на The New York Times за бестселъри през 2019.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ПЪРВА КРЪВ на Amélie Nothomb (Колибри, с превод от Светла Лекарска и корица на Стефан Касъров)

Историята: Amélie Nothomb не успява да се сбогува със своя баща, който умира от сърдечен удар в началото на пандемията през 2020. Прави го по-късно с Първа кръв, почитайки белгийския дипломат от кариерата и превръщайки своето трагично събитие в силна литература. Под формата на разказ на самия Patrick Nothomb дъщерята разказва живота му от дете до първия му дипломатически пост и свързаните с него събития. Разказва и за рода му, без да спестява нищо – надменния дядо, отсъстващата майка, жаждата и глада, ледената зима в Ардените. Прави го с любов и хумор, с уважение и ирония, с всичко онова, което характеризира тази неизчерпаемо изобретателна и жизнена писателка. В края на книгата, когато Patrick, който припада при вида на кръв, се оказва хладнокръвен свидетел на кървава баня, Amélie Nothomb заключава с думи, подходящи и за мото на цялата книга: Никога не трябва да се подценява яростното желание да оцелееш.
Защо да я прочетете: Трийсетият роман на Amélie Nothomb (ЖаждаХигиена на убиеца, Изумление и трепет) е различен от всичко, което е написала досега. Нейната истинска смелост се таи в разнищването на собственото й минало и в непосредствения разказ в първо лице, единствено число, който приковава вниманието и й позволява да стигне до най-дълбоките пластове на човешкото его. Навярно най-личният и вълнуващ роман на белгийската писателка е удостоен с награда Рьонодо (2021) и Европейската награда Стрега (2022).
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СЕДЕМТЕ ЛУНИ НА МАЛИ АЛМЕЙДА на Shehan Karunatilaka (Лабиринт, с превод и предговор от Петя Петкова и корица на Peter Dyer)

Историята: Коломбо, столицата на Шри Ланка, 1990 година. След като се събужда мъртъв и вижда, че се е озовал в нещо като небесна канцелария, военният фотограф, журналист, закоравял комарджия, прикрит гей и атеист Maali Almeida решава сам да разследва убийството си и да открие кой го е предал. Но в страна, разкъсвана от кръвопролитна гражданска война, където сметките се разчистват с батальони на смъртта, с бомбаджии камикадзета и наемни главорези, списъкът на заподозрените е отчайващо дълъг. В задгробния живот, където гъмжи от призраци и духове, Maali разполага само с девет дни, за да намери начин да се свърже с единствените мъж и жена, които обича и на които може да разчита, и да ги насочи към скрити на тайно място снимки, способни да изобличат убийците му и да разтърсят Шри Ланка.
Защо да я прочетете: Заради хапливото остроумие и мрачна образност на Shehan Karunatilaka (Точен удар), които му спечелват миналогодишната награда Booker именно за Седемте луни на Мали Алмейда. Лабиринт просто отказват да издават слаби книги, а най-яркият представител на новата литература на Шри Ланка се доближава до Гогол с неговите Мъртви души, Булгаков  с Майстора и Маргарита, а също и до магическия реализъм на Salman Rushdie и Gabriel García Márquez.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

РАНА на Захари Карабашлиев (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Сава е бежанец от пепелищата на Одринска Тракия след Балканските войни, сега студент по право в София. Елиза е генералска дъщеря и талантлива пианистка, сега в последния клас на  Музикалното училище. Любовта им е невинна и кратка, защото новата, голяма световна война ще прати младия идеалист в школа за запасни офицери, а през септември 1916-а ще го отведе на Добруджанския фронт и до съдбовна реща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче. Какво е саможертвата? Да загинеш на бойното поле в името на отечеството или да спасиш живота на едно дете? Рана e отзвук от жестоките болки на една окрилена от идеализъм, но разкъсвана от безпощадни конфликти България, в която лични и национални рани са все още незараснали.
Защо да я прочетете: Ще го познаете по плътния и емоционално сгъстен стил, мащабния сюжет и прочувствената хроники на човешките сърце и памет. Новият дълбоко хуманен роман на ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ (18% СивоОпашкатаХавра) е напрегнат и лиричен разказ за героизъм, състрадание, нежност и надежда. Рана разгръща някои от най-непознатите страници на българската история, за да ни увлече в зареден с напрежение, но и лиричен разказ, който напомня колко непроменима си остава – без значение какъв език говорим и от коя страна на окопите сме – човешката душа.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

УРОЦИ на Ian McEwan (Колибри, с превод от Радосвета Гетова и корица на Иво Рафаилов)

Историята: Единайсетгодишният Roland напуска родителите си и екзотичната Либия, за да започне нов живот на 2000 мили от тях, напълно сам в интернат в английската провинция. Тук той ще получи първите уроци от живота. Освен заданията в клас и уроците по пиано, ще трябва да научи как да общува с другите и как да се справя с времето. Ще изпита и първата си силна и разрушителна любов. Години по-късно Roland, вече начеващ поет, изживява нов поврат в живота си, когато съпругата му го напуска при мистериозни обстоятелства и го оставя сам с няколкомесечното им бебе. Образът на главния герой се разкрива в играта на спомени, разсъждения, мечтания и реалност.
Защо да я прочетете: Заради характерния стил, изказ и повествование на тази емблема на постмодернизма и хуманизма в съвременната литература. Запознатите с биографията на британския интелектуалец и общественик Ian McEwan (ИзкуплениеНа плажа ЧезълАмстердамХЛЕБАРКАТА) ще открият многобройни прилики с неговия собствен живот, а съвременниците на 74-годишния писател му ще преживеят отново големите събития, белязали XX век и първите две десетилетия на новото хилядолетие.
Колко струва: 31 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ДИКТАТОРИ, ТРАКТОРИ И ДРУГИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ на Димитър Кенаров (Жанет 45, с превод от английски на Ангел Игов и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Журналистът и поет Димитър Кенаров (стихосбирките Пътуване към кухнята и Апокрифни животни) е изключителен разказвач, който пише редовно за престижни англоезични издания като The New Yorker, Esquire, The Atlantic, The New York Times и други. Настоящият сборник идва с други тежки препоръки. Георги Господинов например определя включените в него текстове като важен пробив в полето на литературната журналистика и аплодира книгата заради начина, по който събира лично и политическо в пресечната точка на човека от периферията, от влака, от мините и от бивши и настоящи войни. От смъртта на Слободан Милошевич с целия последвал кич на траура през палачинката на Радован Караджич като местна атракция до украинското Серенгети на границата с Крим и странния случай с беларуските трактори и арестуването на самия автор, Кенаров е преминал всеки километър от тези истории и е изпитал през собствената си кожа всяка дума.
Защо да я прочетете: Заради думите на Господинов, но и на Капка Касабова, която харесва Кенаров заради умението му да слуша без да съди, да бъде свой сред чужди, да свързва привидно разнородни нишки в умела сплав и да черпи от живия живот почти на всяка цена. Неговите места са места където литературата не наднича често – периферии, в които се разиграват драмите на нашето времеКенаров се движи по ръба на бръснача където локалното става глобално, личното колективно, и от тази перспектива разкрива сблъсъка на обикновения човек със системните злоупотреби: с ресурси, власт и информация.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

ВЯТЪРЪТ, ДУХЪТ, ДЪХЪТ на Andreea Răsuceanu (ICU, с превод от Лора Ненковска и корица на София Попйорданова)

Историята: В корените на тази история стои бягството на един архитект от Букурещ, който изоставя семейството си в търсене на всичко противоположно на изстрадания комунизъм – решение, което няма как да не бележи много съдби. Разказът се води от името на съпругата Йоланда и на сина ѝ М – и двамата белязани от липсата на мъжката фигура, от всичко, което е можело да имат като семейство, но в някоя друга реалност. Близките до българската душевност неправедливости на комунистическия режим, лишения, унижения и несвобода са разписани не с назидателен тон и пречупени през призмата на политическите решения, а през човешката история на едно семейство. Вятърът, духът, дъхът е роман за пътуващата през поколения травма, за тъгата и съпътстващата я горчивина, за отсъствието, което отеква.
Защо да я прочетете: Ако си падате по дълбоко психологическите романи. Макар и изначално да се усеща много тъжна и мрачна, в сърцевината си книгата на Andreea Răsuceanu (Непозната форма на живот) носи усещане за помирение и надежда. Вятърът, духът, дъхът е включен в краткия списък на Европейската награда за литература през 2022.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ЛЯТОТО НА НЕУДАЧНИЦИТЕ на Галин Никифоров (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Лятото не започва там, където за пръв път си чел Kerouac, Clancy и Burroughs, слушал си Frank Zappa, John Coltrane и Thelonious Monk. Нито пък когато за пръв път видиш полупрозрачната риза на Пепа от Б клас. Лятото не идва и когато за пръв път си се сбил по неясни причини. Не. Лятото идва, когато си поел към мечтите и не знаеш дали ще ги стигнеш. Но пък си осъзнал ролята си на чирак в живота и си намерил добра компания по пътя. Завинаги в ягодовите полета, недосегаеми и вечни – банда сополиви, рошави и мръсни, но истински сърцати младежи се гмурват в света, в който още няма компютри, четенето вечер на фенерче е задължително, играта на шах е въпрос на чест, шамарите от бащите се раздават на закуска, бюфетите са лукс, а първата любов предначертава всяка следваща въздишка. Павел, доктор Божко, Влади, Пирона, Гаро, Мариела и Пепа растат, влюбват се за първи път, влюбват се за седми път, отбиват военна служба, женят се, развеждат се, емигрират, следват, работят, уволняват ги, напиват се, изтрезняват, преуспяват и гладуват. Но никога не губят вяра, че дори и избеляло, детството няма да свърши.
Защо да я прочетете: Вдъхновен от Самотни състе­зания и Биплан в дъжда на Димитър Паунов, Лятото на неудачниците е онова въведение във вечността, от което всяко поколение се нуждае – книга за чупливите, мълчаливите и вечно пътуващите из мочурищата на десетилетията. Защото спиралата на времето е безкрайна и никога не знаем къде ще ни отве­де тя, нито кого ще срещнем по пътя си, нито дали някой ще ни държи ръката и ще ни обича, докато пътуваме. Важното е, когато човек се запъти към нещо, да има кой да му помаха за сбогом. Галин Никифоров (Тяло под роклятаЛисицата) пише своята балада за изгубеното поколение на прехода като горчиво-сладка и носталгична история за онези интелектуални битници, преживели бурята на промените. Романът на 2011 според 13 века България изтупва миналото от прахта и припомня за онези вечно влюбени в литературата, черно-бялата фотография, музиката, младостта и приятелството деца, които никога не порастват.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЕМПУЗИОН на Olga Tokarczuk (ICU, с превод от Крум Крумов и корица на Таня Минчева за Kontur Creative)

Историята: Гьоберсдорф, днешно Соколовско, Долна Силезия, в навечерието на Първата световна война. Студентът от Лвов Мечислав Войнич пристига в специализирания санаториум за лечение на белодробни заболявания с надежда да оздрави болното си тяло. Попаднал в колоритна компания от хоспитанти, бъдещият инженер е въвлечен в дискусии по наболели теми: от естеството на света и надвисналата над Европа война до мястото и ролята на жената в социума. Разговорите, макар и универсални, връщат героя към спомените за собственото му минало – там, където се е чувствал притиснат, под обсадата на чуждите погледи и тежестта на очакванията, хронично неразбран. Междувременно в курортното селище стават смущаващи инциденти, които изпълват обитателите на санаториума с безпокойство. Нещо или някой сякаш се опитва да проникне при тях. А може би вече е успял.
Защо да я прочетете: ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ нарежда книгата на своята добра приятелка сред най-добрите примери за другата история на човека, пълен с колебания, тревога, вина и чупливост. Първият роман на OLGA ТOKARCZUK (БегуниКарай плуга си през костите на мъртвитеПравек и други времена) след Нобеловата награда за литература през 2019 (и първи след монументалния опус Книгите на Яков от 2014) е реверанс към Вълшебната планина и негова елегантна апология – роман за тоталната уязвимост, който умело смесва жанрове и се заиграва с колосалния труд на Тhomas Mann.
Колко струва: 35 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

КУРШУМЪТ, КОЙТО НЕ УЛУЧИ на Richard Osman (Софтпрес, с превод от Богдан Русев и корица на Радослав Донев)

Историята: Едва ли някой би предположил, че един обикновен четвъртък, непосредствено преди кръжока по разговорен френски, четирима души се събират отново в стаята за пъзели в комплекса в Купър Чейс, за да изберат следващия случай на мистериозно убийство, който да разрешат. Този път сред купчината студени досиета Ибрахим, Рон, Елизабет и Джойс се спират на името на Бетани Уейтс – млада журналистка, обявена за мъртва преди десетилетие, след като колата ѝ е прелетяла от високите скали и се е озовала на морското дъно. Тялото така и не е намерено, а аргументите за нещастен инцидент не звучат убедително. Особено като се има предвид, че Бетани е била на крачка от разкриването на мащабна схема за укриване на данъци и пране на пари. Разследването е достатъчно опасно и без миналото на Елизабет да се намесва. Но залогът е вдигнат, когато пресметлив убиец заплашва да я удари там, където най-много ще я заболи – по приятелите ѝ. За да се измъкне, тя трябва да пожертва съвестта си или да го надхитри. И така загадките стават не една, а две.
Защо да я прочетете: Третата книга на Richard Osman цели в десетката всички почитатели на добре написаните и заплетените мистерии и изтрива и последните капки съмнение, че многомилионният успех на поредицата се дължи не на писателски талант, а на неговата популярност като журналист. Подобно на предишните два романа за криминален клуб Четвъртък, Куршумът, който не уличи е съвършената комбинация от хитро изграден сюжет, фин английски хумор и затрогващи персонажи, които да обикнеш на мига. Историите са напрегнати и загадъчни, но никога прекалено жестоки и зловещи, дори напротив – сред безмълвието на жертвите процъфтяват приятелства и любов. Самият Osman напомня, че човек не избира семейството си, но избира приятелите си, a неговите книги просто плачат за екранизация (правата са придобити от Steven Spielberg, да видим).
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Софтпрес и по-добрите книжарници.

МОЛИТВЕНИК на Joan Didion (Лист, с превод от Зорница Христова и корица на Дора Иванова)

Историята: Грейс Щрасер-Мендана е пенсионирана антроположка и богата вдовица от управляващата фамилия на Бока Гранде. В тази измислена република в Централна Америка пристига и североамериканката Шарлът Дъглас. Тя се надява да открие своята дъщеря, която бяга от ФБР, след като отвлича самолет. Всеки ден Шарлът отива на летището и я чака. Партизаните в Бока Гранде са навсякъде, кръвопролитията изглеждат неизбежни. Жертвите – също. Марин е дъщеря от първия съпруг на Шарлът, умиращият от рак Уорън. Известно време двамата пътуват заедно. Понякога към тях се присъединява и вторият съпруг на Шарлът Ленард, адвокат активист. Шарлът носи детето на Ленард, което никога няма да види живот, защото е с хидроцефалия. Тя трудно понася всичко това и потъва в мъгла от амфетамини, спи следобед, лежи будна през нощта, страхува се от тъмното.
Защо да я прочетете: Вероятно най- амбициозният художествен проект на Joan Didion (Годината на магическото мислене) e класическа трагедия за невинността и злото. Покойната американска писателска и пионер на Новата журналистика пише Молитвеник през 1977. Личната история на Шарлът се развива на фона на политическа трагедия. Бока Гранде е измислена страна, но почива на проучванията на писателката върху случващото се в няколко реални латиноамерикански държави. Последното намира директно отражение в публикуваната през 1983 Салвадор – книга с есета за реалната корупция и насилието в Ел Салвадор, изрязяваща сходна ситуация на ярост и отчания ала измислената в Молитвеник.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

МОЯ НЕБЕСНА ИЗБРАНИЦЕ на Marieke Lucas Rijneveld (ICU, с превод от Мария Енчева и корица на Таня Минчева за Kontur Creative)

Историята: След Неудобството на вечерта, Marieke Lucas Rijneveld отново ни прави свидетели на една обсесия. Тук перспективата е обърната: 49-годишен ветеринар разказва как през лятото на 2005, насред добитъка, развива amour fou – крайни, неестествени чувства – към момиче на четиринайсет с руси като слама коси и катраненочерно въображение. Rijneveld се вие сред изречения без точка, сред страници без абзаци, наслагвайки образ върху образ във френетичен и задушаващ ритъм. И дори някои описания да ни предизвикат да я захвърлим, книгата е много трудна за оставяне заради необуздания си език. Моя небесна избранице е роман за отпечатъка, който едно сексуално посегателство оставя не само върху онзи, комуто е посегнато, но и върху цялото му обкръжение – родителите, партньора на насилника, децата му.
Защо да я прочетете: Eдин от най-ярките млади таланти на нидерландската литература израства в религиозно фермерско семейство и дебютира със стихосбирката Телешко руно през 2015, отличена с наградата за най-добър поетичен дебют. Романът Неудобството на вечерта пък е преведен на над 30 езика, а преводът на английски от Michele Hutchison e удостоен с наградата Man Booker International за 2020 – същата, наскоро спечелена и от английското издание на Времеубежище на Георги Господинов, преведено от Анджела Родел.
Колко струва: 26 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

КРЪСТОПЪТИЩА на Jonathan Franzen (Сиела, с превод от Владимир Молев и корица на Живко Петров)

Историята: Ръс Хилдебранд познава до болка най-бедните и мрачни кътчета на чикагското предградие Ню Проспект. Като младши пастор в либерална протестантска църква той трябва да остане стожер на добрите нрави и порядки. Но може ли един бял мъж с неговия бял Бог да вникне в проблемите и трагедията на различните култури около него? Особено когато неговото собствено сърце е раздирано от терзания. Поставен пред изпитанията на страстите, той ще открие, че не е единствен в своята готовност да строши брачните окови, а семейството му е раздирано от далеч по-мрачни тайни, останали скрити през годините. Всичко е напът да се промени в навечерието на Бъдни вечер на 1971 – годината, в която духовната група Кръстопътища и нейният харизматичен лидер Рик Амброуз нахлуват в живота на Хилдебрандови. Годината, в която най-големият син на Ръс – убеденият, че знае всичко за света Клем – се завръща с новина, която ще разтърси родителите му. Годината, в която любимката на Ръс – красавицата Беки – ще се отдаде на хипарския живот, гениалният му син Пери ще затъне в задушаващата прегръдка на собствените си пороци, а по-малкият му брат Джъдсън ще наблюдава безсилно как семейството му постепенно се разпада. Може ли обаче бягството на всеки един от тях от реалността, в която живеят, да им донесе така мечтаната свобода?
Защо да я прочетете: От зараждането на хипи движението борбите за равни права до Виетнамската война, шестият роман на Jonathan Franzen (ПоправкитеСвободаЧистота) е смелa и прецизнa Моментна снимка на американската душа в началото на 70-те години на ХХ век. Кръстопътища е от онези забележителни книги с памет за смесена с културни референции литературна история, които остават дълго в съзнанието заради безкрайна емпатия към своите пълнокръвни герои и фината ирония. Семейната сага на Franzen демонтрира впечатляващ размах и автентичност в калейдоскопично изследване на живота във всичките му нюанси и противоречия. Неслучайно критиката я определя за триумф на въображението и писателския талант да втъкваш интимните междучовешки истории в по-обширния гоблен план на най-големите въпроси на нашето време.
Колко струва: 40 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ТИТАН на Сергей Лебедев (Кръг, с превод от Денис Коробко и корица на Албена Лимони)

Историята: Съветският и постсъветският свят, с неизказаното си изобилие от престъпления, са естествен хабитат за призрачни сюжети. Първият сборник с разкази на руския писател дисидент Сергей Лебедев (Предел на забраватаДебютант) дава думата на реликви, места, животни и лица в търсене на справедливост за бурното минало, наситено с непрекъснато и неназовано зло и наследено от съвремието. В сгъстените до крайност, концентрирани до невъзможност за преглъщане истории това минало е чудовището под леглото. Сред сюжетите има както реалистични, така и мистични. Някои герои стават жертва на свръхестествени сили или на собствените си психични разстройства. Лебедев ни повежда на зловеща разходка из съветската история и няколко емблематични сгради: щабквартирата на КГБ Лубянка и дачата на Сталин в Кунцево. Разказите са плод на задълбочено и обстойно изследване, но не на някаква научна литература, а на живота, на обществото, на малкия човек и неговия бит, неговите обсесии и жалки, често безсмислени опити да бъде, всичко това отразено в архивите на ДС.
Защо да я прочетете: Защото с Титан Лебедев създава нов жанр, чрез който преодолява смъртоносните последствия от историческото реално зло. Сборникът е пътепоказател в моралния хаос на постсоциалистическите общества и висша ценна форма на висока литература, която прониква дълбоко в тъканта на обществото. Това е книга от обществено значение, най-вече заради безпощадния й опит за справянето с миналото. Е, призраците наистина не се раждат сами за себе си. Ражда ги мълчащата съвест.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.