Мъжките костюми в Домът на Gucci са… Ermenegildo Zegna

Още първите задкулисни снимки и плакати на блокбъстъра Домът на Gucci дават да се разбере, че Ridley Scott не е пестил бюджет от гардероба за своите суперзвезди. Модният филм на годината гъмжи от красиви кадри на 80-арска Италия, Ню Йорк и Сен Мориц, но и от, очаквано, убийствени мъжки костюми.

И докато Lady Gaga (Patrizia Reggiani) сумти и драматизира в поли и сака на Saint Laurent, а Jared Leto (Paolo Gucci) изглежда феноменално нелепо в своите шушлякови анцузи, огромни карета и розов кадифен костюм от Cesare Attolini (костюмите в Голямата красота на Sorrentino от 2013), дизайнерът на костюмите във филма Janty Yates (Гладиатор, Авиаторът, Американски гангстер, Марсианецът) се доверява на Ermenegildo Zegna за част от гардероба на Adam Driver (Maurizio Gucci) и Al Pacino (Aldo Gucci).

Скица на Adam Driver като Maurizio Gucci с поръчков блейзър и панталони на Ermenegildo Zegna

Присъствието на друга голяма италианска модна къща в Домът на Gucci може да е изненада за едни, но съвсем нормално за всички, запознати със сарториалната история на колоритното семейство Gucci. В най-силните си години, всички мъже от фамилията освен ужасяващо обличащия се Paolo (Leto) носят безобразни добри поръчкови костюми от Савил Роу, а Zegna е синоним на изключителни платове и кройки.

Скица на Al Pacino като Aldo Gucci с поръчков костюм на Ermenegildo Zegna.

Артистичният директор на компанията Alessandro Sartori решава да пресъздаде костюмите на двама от основните герои с уважение към 70-те и 80-те, когато съществуват доста по-малко подобни компании за разлика от от днес, а самото Gucci все още няма своя мъжка линия. Zegna обаче вече е глобална марка с пълен мъжки гардероб от глава до пети и има доволно богати архиви, за да създаде костюмите от три части с копринен хастар на Aldo и саката с двуредно закопчаване и остри ревери и блейзъри с метални копчета на Maurizio от свои платове. Разбира се, възможно най-близо до реалността на времето във филма, за да са доволни всички.

Скица на Adam Driver като Maurizio Gucci с поръчков костюм на Ermenegildo Zegna

Кройките са по-издължени, силуетът е по-квадратен, а реверите – по-остри. Платовете също се подписват под вярно с оригинала: мохерна вълна, поплин и габардин. Уви, самият филм не оправдава завишените очаквания (Boyscout ревю скоро), но костюмите са по-добри от секс.

Ermenegildo Zegna е в София на ул. Съборна 2. Домът на Gucci е в кината.