Yema си връща старата слава с жестокия Wristmaster Traveller

Макар да се справят отлично с всичко с думата дизайн, занаят, култура, храна и напитки в описанието, французите не получават достатъчно признание за своите часовникарски марки. Cartier, Breguet и Bell & Ross са приятни изключения от това неписано швейцарско правило, но днес сме се събрали да оценим подобаваща една друга и далеч по-достъпна легенда.

Подобно на доста други марки напоследък, Yema е на път да си върне старата слава на един от най-известните и най-големи местни производители на часовници от 60-те години. Освен да напълни предложенията с нови версии на своите емблеми от втората половина на ХХ век, френската марка залага най-вече на прословутия дайвър Superman, който няма нищо общо със своя американски съименник, но вече е наличен в многобройни варианти.

Пословичната му издръжливост го превръща в стандартна екипировка за пилотите от френските ВВС, а десетилетие след Speedmaster-а на Omega върху китките на Apollo 11 и франсетата излизат в космоса със Spationaute 1 на борда на съвет6ската орбитална станция Салют-7 в началото на 80-те. Най-новите винтидж модели на Yema обаче са тези, които ще ги изстрелят обратно в стратосферата.

Сребристият и ужасно стилен Wristmaster Traveller печели от воле със своя красив ретро дизайн, издръжливост, собствен механизъм (калибър) и цена под хилядарка. Осмоъгълната форма на корпуса, характерният безел със симетрични вдлъбнатини и интегрираната верижка са най-близкото до 70-арските легенди Patek Philippe Nautilus и Audemars Piguet Royal Oak, до което ще се приближим в близко бъдеще. Гмуркачът на Yema е с корпус от висококачествена матирана стомана (316L) и има Superman стрелки, лакиран циферблат и индекси в Old Radium SuperLuminova, за да се справя на дълбоко и тъмно.

Като говорим за дълбоко, водоустойчивостта на този красавец е точно 100 метра, а прецизното тиктакане се случва на гърба на самонавиващият се собствен механизъм YEMA2000, създаден в щабквартирата на марката във френската община Морто. Стремежът за баланс между спортната му натура и по-елегантният осъвременен дизайн като за уикенд гардероб си личи и по диаметъра на корпуса от 39 милиметра е златната среда, която заспива на почти всяка китка.

Дали ще го носите само за по-формални поводи или като ежедневен модел няма никакво значение, защото си пасва добре с всеки дрескод. Освен всичко останало, Wristmaster Traveller наистина изглежда и би струвал поне пет пъти повече при някой от братовчедите отвъд границата с Швейцария. Неслучайно, Kickstarter кампанията за модела и неговия компаньон Wristmaster Adventurer надминава всички очаквания и набира близо милион, преди да започнат да го доставят в средата на декември.

Wristmaster Traveller на Yema струва 998 лева в Kickstarter кампанията тук.