Белият костюм на Michael Jackson се завръща

Погребението на Aretha Franklin и кръглата годишнина на Madonna не се единствените важни музикални събития от последната седмица. Ако не беше починал преди близо десетилетие в навечерието на най-амбициозните си концерти, Michael Jackson щеше да навърши 60 на 29 август.

В чест на рождения му ден и в тон с настоящата 80-арска ретро тенденция в модата, Hugo Boss обновява своя легендарен бял костюм от обложката на суперуспешния албум Thriller за новото поколение, свикнало с музикално-модните колаборации на съвременни артисти и далеч от заслужената слава на подобни и напълно естествени попкултурни антики.

Влиянието на Jackson върху изкуството отвъд скъпоценната ръкавица, чорапи и ризи, кожените и войнишки якета с кристали и панделки и другите му забележителни костюми си личи в настоящата изложба на лондонската Национална портретна галерия Michael Jackson: On the Wall. За разлика от сценичната му екстравагантност, белият костюм от обложката на Thriller е дискретно намигане към по-консервативния стил на икони като Thom Wolfe и Fred Astaire и класическата елегантност с басти на панталоните.

???????

Очаквано, новата версия на легендарния костюм на Boss не е съвсем дословна – 80-арската широка кройка и ревери на оригинала са доста по-вталена и младежка, но двете басти на панталоните и трите копчета върху ръкавите на сакото са си съвсем същите. Всеки един от стоте костюма в лимитираната серия е индивидуално номериран и предлаган за скромните $1195 в американския онлайн магазин на марката.

За хората, които не могат да си го позволят или просто не успяват да се доредят, остават две възможности – отивате с малко референции при своя шивач с надеждата да ви направи нещо сходно или се задоволявате със съпътстващата серия от обувки, колан и три унисекс тениски с илюстрация на британския артист Graham Dolphin.

Легендарната обложка на шестия студиен албум на Micheal Jackson, който излиза на 30 ноември 1982 и се превръща в най-успешния музикален албум в историята с над 66 милиона продадени копия до момента.

Повече за костюма и тишъртите на Boss x Michael Jackson има тук.