Най-добрите сериали на 2021 (досега)

По някакво странно и жестоко стечение на обстоятелствата, не сме в карантина, но не сме и на море, което предполага ограничени възможности за борба със смертелната жега под формата на добре климатизирани затворени помещения. Казано другояче, имаме достатъчно свободно време за телевизия.

И макар 2020 да беше пълен кошмар за снимачни продукции, огромното търсене и неясно бъдеще на стотици милиони затворени по домовете незнайно докога обуславят жестока първа половина на настоящата година със страхотни комедии, престижна блокбъстър телевизия от именити режисьори, неочаквани неанглоезични хитове и фантастични документални поредици. Eто кои са НАЙ-ДОБРИТЕ СЕРИАЛИ НА 2021 досега:

МЕСТЕН ИЗВЪНЗЕМЕН, сезон 1, SyFy

Everyone has to die eventually. What matters is the choices you make while you’re alive. Killing may make humans feel strong in the moment, but what I’ve begun to realize is true strength comes from choosing not to kill. Maybe being truly human is about choosing to love instead.

Едва ли някой е очаквал хитова комедия от Syfy. Местен извънземен обаче надскача с лекота своя комиксов оригинал, за да се превърне във фаворит на критиката и най-популярния сериал на американската кабеларка напоследък. Alan Tudyk играе извънземен с невъзможно за произнасяне ием, който се разбива в планините на Колорадо над малкия живописен град Пейшънс и приема формата на първия землянин, който му се изпречва (д-р Harry Vanderspeegle). Спокойната идилия със самотен риболов, учене на английски от Закон и ред и усвояване на що-годе адекватно човешко поведение обаче е прекъсната от местния шериф, който ангажира Harry с разследване на самоубийство и мимоходом го отклоняваот основната му мисия – да унищожи цялото човечество. Този привиден фарс е много по-смешен, отколкото звучи – брилянтно диаболичното превъплъщение на Tudyk е гравитационната сила в научнофантастична алегория за желанието да се впишеш и да си отговориш на важни екзистенциални въпроси. Към необичайния хумор и физическа комедия на титуляра добавяме и още половин дузина колоритни местни герои, за да получим непретенциозна жанрова амалгама от убийствена мистерия, сай-фай комедия и романтична драма с блестяща актьорска игра и точен баланс между смях и меланхолия.

МЕР ОТ ИЙСТТАУН, лимитиран сериал, HBO

Doing something great is overrated. Because then people expect that from you all the time. What they don’t realize is you’re just as screwed up as they are.

Kate Winslet се завръща в дома на престижната телевизия веднъж на десетилетиe, колкото да покаже кой е шефът и да отнесе някоя награда Emmy. Мер от Ийстаун не прави изключение. Освен със силен пробив в познатия HBO канон на мрачния и многоизтерзан детектив, отличният криминален сериал на режисьора Craig Zobel и главния сценарист Brad Ingelsby се отчита и с великолепен баланс и хомогенност между портрета на една разбита общност, разследването на убийството на младо момиче и изчезването на друго и постепенното разкриване на личните демони и травматична семейна история на главната героиня Mare Sheehan (Winslet). Там, където английската актриса има достатъчно добра възможност да демонстрира дълбочина, получаваме и още едно духовито и възхитително превъплъщение на Jean Smart в ролята на нейната майка Helen – маниак на Fruit Ninja, коктейлите Манхатън, тайните афери и смазващвите шеги за сметка на своите деца и внуци. В сериал с такива изключителни актьорски превъплъщения и богато нюансирани детайли, съдържателният и абсолютно неочакван финал е черешката върху тази пенсилванска торта.

В ТЪРСЕНЕ НА ЛЮБОВТА, минисериал, BBC

Let’s hope that in years to come, these boys’ granddaughters can be more than just a Bolter or a Sticker, or a Linda or a Fanny, and decide who they are, irrespective of who they marry.

BBC драмите в епоха нерядко натежават под собствената си амбиция и размах, но не и този път. Неуморната Emily Mortimer пише, режисира и участва в екранизацията на романтичната драмедия от писателката Nancy Milford, посветена на любовта и други катастрофи в английското висше общество между двете световни войни. Харизматичната и абсолютно безстрашна Linda Radlett (Lily James) и нейната братовчедка Fanny Logan (Emily Beecham) търсят идеалния съпруг, което подлага близкото им приятелство на изпитание. Докато Fanny търси стабилност, Linda решава да следва сърцето си и да се движи по острието на бръснача между социалните и политически разделения в тогавашната епоха. Проникновените въпроси за свободата, любовта и секса търсят своите отговори сред пищни рустикални декори и костюми в компанията на великолепни актьори като Dominic West и Andrew Scott (ФЛИЙБАГ) и саундтрак, който нямаше как да не похвалим.

ПОДЗЕМНАТА ЖЕЛЕЗНИЦА, лимитиран сериал, Amazon Studios

When the light is gone and only the shadow remains, that spirit is nothing compared to the will of a heart that’s overrun with hate.

Едва ли ще намерите друг сериал от 2021, който да върви с определения като монументален шедьовър, епохален триумф и визуален колос. Предвид първоначалната заявка за екранизация на едноименния Pullitzer-ов роман на Colson Whitehead от 2016 по сценарий и режисура на Barry Jenkins (Лунна светлина) и с дълбоките джобове на Amazon, последното бе повече от допустимо. И все пак този блокбъстър сериал успява да прелети високо над абсолютно всички очаквания. Казваме прелети, защото едновременната премиера на всичките десет серии го лишава от по-дълго присъствие в коментарите и вниманието на публиката, но нейсе. Въпреки това, Подземната железница омагьосва от първата до последната секунда с вдъхновено пресъздаване на историята за Cora Randall (Thuso Mbedu) – робиня в Джорджия, която решава да избяга в северните щати след като става свидетел на ужасяващо убийство на беглец от собственика на плантацията Terrance Randall (Benjamin Walker). Изпълненото с опасности пътешествие на Cora е основен ориентир за изследване на робството в Америка, направено по визуално впечатляващ и тематично консистентен начин. Независимо дали потапя в магическия реализъм на своето пътешествие през време и простанство, демонсрира различните лица на расизма или действа като напоителен и откровено медитативен поглед върху неговото наследство, сериалът на Jenkins бяга от директната проповед на морал и изправя съзнанието на зрителя пред неудобни истини. И това още преди да почнем похвалната оди за феноменалните актьорски превъплъщения (невероятен Joel Edgerton и не само) и сърцераздирателния симфоничен саундтрак на Nicholas Britell.

ЛЮПЕН, сезон 1, Netflix

Arséne Lupin isn’t just a book. He’s my heritage. My method. My path. I am Lupin.

Първият голям ТВ хит на 2021 е френска крими трилър комедия, вдъхновена от класическите романи на Maurice Leblanc за джентълмена-крадец Arsène Lupin. Харизматичният актьор Omar Sy е Assane Diop – измамник със сериозна колекция от Nike-ове, емблематичен столов и умения за дегизировка, който съчетава чара на Bond с дългите палта и находчив интелект на Sherlock, за да отмъсти за смъртта на собствения си баща в ръцете на безскрупулно аристократично семейство. Но какво се получава, когато към заразителната усмивка на Sy и каскета на Гешев добавим важни за историята корени от постколониалното наследство на Франция, страхотна манипулация на постоянно показващия се расизъм и класовите предразсъдъци на фона на съвременен Париж? Истински ТВ ескапизъм, първокласен екшън и чаровни връзки? О да, абсолютен кеф.

УАНДАВИЖЪН, сезон 1, Disney +

But what is grief, if not love persevering?

Освен с един от най-добрите цитати за любовта и скръбта, Уандавижън остава в историята и като първия успешен опит на Marvel да предложи нещо смело и коренно различно от блокбъстър тупалка за супергерои. Макар направо да гъмжи от препратки към герои и сюжети от своята популярна вселена, дебютният Marvel сериал за Disney+ успява да очарова и неизкушената от комикс адаптации публика със странен хибрид от класически ситком и marvel-ски екшън. Сюрреалистичната сатира за семейния степфордски живот на Wanda Maximoff (великолепна Elizabeth Olsen) и Vision (Paul Bettany) в странна алтернативна вселена добавя нови нюанси към характера на добре познати герои, но без да ги изхабява. Не се сещаме за друг подобен коментар върху скръбта, замаскирана като мета приказка за историята на американската телевизия.

ГРЕХОВНО, минисериал, Channel 4

That’s what shame does. It makes him think he deserves it. The wards are full of men who think they deserve it. They are dying, and a little bit of them thinks, yes, this is right. I brought this on myself, it’s my fault, because the sex that I love is killing me. I mean it’s astonishing, the perfect virus came along to prove you right. So that’s what happened in your house. He died because of you.

Февруарският фаворит в списъка с най-добрите нови сериали на 2021 е прочувствена и енергична история за лондонската гей общност в навечерието на епидемията от СПИН през 80-те. Шапки долу за Russell T Davies (Queer as Folk, Един много английски скандал), който прекарва десетилетия в мълчалив тормоз на ТВ шефове, преди да приемат тази позитивна и същевременно страшна хроника за млади и харизмантични хомосексуалисти, които живеят заедно и се борят с предразсъдъците на обществото. Абсолютно фантастичният сериал Греховно резонира силно във време на една по-различна пандемия и трогва до сълзи със своя еуфоричен, но неизменно човешки разказ за любов, приятелство и сложни характери с жестоки превъплъщения на млади звезди (Olly Alexander, Nathaniel Curtis, Lydia West, Omari Douglas и Callum Scott Howells) и убийствен саундтрак (Wham!, Kate Bush, Pet Shop Boys). Ooh, la, La!

ХИТРОСТИ, сезон 1, HBO Max

And they’re naming a street after me. Deborah Vance Drive. It’ll probably be a dead end with an abortion clinic on it.

Вторият комедиен триумф на Jean Smart за по-малко от месец започва като нейн личен моноспектакъл, за да завърши като великолепен сериал за женската подкрепа и приятелство. Създателите на Хитрости Lucia Aniello, Paul W. Downs и Jen Statsky заслужават допълнителни пачки и награди за начина, по който извисяват историята за менторството и духовитите спраринги между легендарния, но буксуващ стенд-ъп комик Deborah Vance (Smart) и нейната нова и също на път да изпадне в забвение сценаристка Ava (Hannah Einbinder) до стегната (в десет половинчасови серии) и истерично смешна поредица със страхотни и безпощадни шеги и тънка (но винаги елегантна) феминистка нишка за стремежа да бъдеш по-добър и да надмогваш предразсъдъци и грешки.

ЗА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО, сезон 2, Apple TV+

The way I see it, we’re the ones who brought them up in this fucked up world. The least we can do is to let them go live in it. We owe them that much.

Предвид настоящия списък, трудно ще повярвате, че гледаме нещо друго, освен лимитирана престижна телевизия и къси комедии. Има и изключения като За цялото човечество. Спящият хит на Apple TV+ навлиза уверено ъв втория си сезон с продължение на алтернативната история за космическа надпревара (в която СССР са първи на Луната, а САЩ трябва да догонва), разгръщане на характерите на (многобройни) пълнокръвни герои, емоционално напрежение и катарзис точно там, където трябва. Годината е 1983, Луната е колонизирана, а надпреварата между двете сили е по-ожесточена отвсякога. Вместо да разчита само на скъп екшън, За цялото човечество задълбава още повече не само във впечатляващи екшън схватки със завидни визуални ефекти, но най-вече в майсторското разгръщане и балансиране между половин дузина сюжетни линии у дома и там горе, за да стигне до спиращ дъха финал (The Grey е един от най-добрите ТВ епизоди на 2021 въобще) и обещание за още по-амбициозен трети сезон.

ВРЕМЕ, минисериал, BBC

No, no. More … more lapsed Catholic.

Мислехме да пробваме някакви сравнения с Изкуплението Шоушенк, но последният жесток минисериал на Jimmy McGovern е модерна затвоническа драма за бруталността на британската наказателна система, инстинкта за самосъхранение и нуждата от прошка и изкупление. Разказана с бавен и накъсван от жестокости медитативен тон, историята във Време приковава с просто невероятна актьорска игра на Sean Bean като нов и притеснен затворник и Stephen Graham като опитен надзирател – и двамата поставени пред невъзможни дилеми, както се подразбира.

ГУБЕЙКИ АЛИС, минисериал, Apple TV+

Sometimes the people you love get hurt on the way. I guess it’s all part of the ride.

Дари заради силни неанглоезични сериали като Люпен, дали заради сложната история или нещо друго, този израелски минисериал от 2020 се изгуби сред заглавията от 2021. А не бива. Губейки Алис разказва за жена-режисьор, която се оитва да спаси семейството си и своята кариера на ръба на границата между реалност и изкуство. Защо да го гледате? Заради завладяващите превъплъщения на актрисите Ayelet Zurer и Lihi Kornowski, постоянното психологическо напрежение, размиването на жанровите граници между нео ноар и еротичен трилър и постоянното гадаене какво точно се случва в тази история за вина, ревност, страх от остаряване и отношения между жени през призмата на обсесивно привличане. 

РАЗСЛЕДВАНЕТО, минисериал, HBO

Find my daughter. Just find her.

Помните ли истинската история на шведската журналистка Kim Wall, която отива да интервюира предприемача и изобретател Pater Madsen в неговата мини подводница и по-късно е намерена разчленена на различни места в океана? Един от най-сензационните случаи в датската криминалистика е превърнат в лимитиран HBO сериал за разплитането на зловещия пъзел с търсене на солидни доказателства. Режисьорът Tobias Lindholm взима далновидното решение нито да ни среща с убиеца, нито да спомене неговото име. Søren Malling (Borgen) е шефът на отдел убийства в копенхагенската полиция Jens Møller, Pilou Asbæk (също Borgen) e главният прокурор Jakob Buch-Jepsen, а Раследването печели по точки заради самочувствието да не играе насигурно с брутална възстановка на самото престъпление, а само на нечовешките и методични усилия последното да бъде разкрито извън всякакво съмнение. Решението за преобръщане на жанра е добре аргументирано в подкаста към сериала като начин за хуманизиране на дехуманизираните (онези полицаи, следователи, гмуркачи и учени, които не спират, докато не разрешат случая) и критика на поведението ни като обсебени консуматори на лоши новини.

ПОЧЕТНИ СПОМЕНАВАНИЯ: Писнало ви е от измислени и дълги истории и предпочитате нещо истинско? Ето една документална петичка с част от поредиците, които следихме през последните шест месеца. Pretend It’s A City (Netflix) – поредната разговорна колаборация между саркастичния и много хаплив хумор на писателката Fran Lebowitz и силния смях на режисьора Martin Scorsese е истински триумф и носталгично любовно писмо към най-привлекателните и най-дразнещи неща в Ню Йорк от миналото. Can’t Get You Out of My Head (BBC) – още един шедьовър на британския журналист Adam Curtis, който изследва произхода и същината на движещите сили и властови структури в съвременния свят с интелигентен меланж от теми, невероятни архивни кадри и саундтрак от електроника и пост-пънк. Searching for Italy (CNN) – американският актьор Stanley Tucci обикаля регионите на Италия, за да намери, опита и представи най-добрата кухня по чаровен, обезоръжаващ и тотално вдъхновяващ начин. Унищожете всички диваци (HBO) – Raoul Peck (I Am Not Your Negro) представя въздействащо изследване на ужасите, екслоататорството и геноцида на европейския колониализъм и влияние върху съвремения свят, разказани през жестока визуална поезия в труден за категоризиране, но много хибриден формат от документалистика, архивни материали, възстановки и авторски коментари. 1971: Годината, в която музиката промени всичко (Apple TV+) – велика музика + исторически контекст на едно турбулентно време = жесток кеф.  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА? Boyscout избира НАЙ-ДОБРИТЕ НОВИ СЕРИАЛИ НА 2021.