Девет причини да не пропускате епизод на Винил

Martin Scorsese, Mick Jagger, Terence Winter и Bobby Cannavale влизат в офисa на HBO… и си тръгват с достатъчно мангизи и творческа свобода, за да подкарат Винил – нов блокбъстър сериал, който разказва драматичната рокендрол история на шефа на нюйоркска звукозаписна компания през 70-те години на ХХ век. Ако горните имена не са достатъчно убедителни да посегнете към двучасовия пилотен епизод на сериала, ето още малко подробности, които няма как да не наклонят везните в негова полза.

Продуцентският екип е (меко казано) гигантски. Terence Winter се събира със старата си дружка Martin Scorsese (двамата стоят зад другия огромен успех на HBO, Престъпна империя), за да реализират старата идея на изпълнителния продуцент на Винил Mick Jagger за рокендрол сериал, чието действие се развива в един от най-силните периоди за американската музика въобще. Ако сте позабравили кой точно е Terence Winter, споменете си за скромния мафиотски сериал Семейство Сопрано. Неслучайно, HBO го гледа като златна кокошка.

Приносът на Jagger въобще не е малък. Първоначално, вокалистът на The Rolling Stones се опитва да навие Scorsese да режисира идеята му за епичен игрален филм, който обхваща четири десетилетия от музикалния бизнес. Както става обикновено обаче, плановете им се подмятат насам-натам в холивудските студиа, преди тв сериалите да се превърнат в новото кино и HBO да се навият да участват. Предвид дългогодишната пъстра кариера и безсмъртие на Jagger, сценарият няма как да не засяга и голяма част от личните му преживявания или поне това, което си спомня от тях.

Синът му също е вътре. James Jagger играe Kip Stevens, саморазрушителния фронтмен на групата Nasty Bits, който не си губи времето и още в първия епизод се сбива с публиката, почва да се боде с хероин и успява да прелъсти и оправи младата секретарка на музикалната компания (за нея след малко). Винил обаче не е просто историята на The Rolling Stones – Led Zeppelin и New York Dolls доминират в пилотния епизод.

Останалата част от актьорския състав също не е никак лоша. Ray Romano (Всички обичат Реймънд), англичанката Juno Temple, ужасно красивата и не особено кадърна актриса Olivia Wilde и още доста запомнящи се с добро имена. И това още преди да сме споменали основната звезда във Винил

Bobby Cannavale. Спокойно, приликите с Престъпна империя си остават само с надписите. Същата гангстерска драма от Атлантик Сити, но пренесена в Ню Йорк от 70-те? Нищо подобно. Винил е потна, забавна и алкохолна едночасова хедонистична вакханалия с много секс, кокаин и шумен рокендрол, Bobby Cannavale прави поредната си силна тв роля като алфа мъжкаря Richie Finestra, опитващ се да спаси звукозаписната си компания American Century Records от банкрут и забрава на фона на прииждащите хип-хоп, пънк и диско, a Scorsese, както обикновено, режисира пилотния епизод и оставя по-нататъшното развитие на Winter.

Името на сериала е най-кроткото нещо в цялата история. Безличното заглавие на Винил е по-подходящо за класическа мотаун екранизация и въобще не дава представа за всички прекрасни рокендрол клишета, които полазват зрителя още от първоначалния трейлър. Кълчещи се, голи до кръста рокзвезди в потни клубове? Имаме го. Чупене на китари? Много ясно. Шмъркане на кокаин от огледало? Накъде без него. Супер мадама с малки цици и дълбоки деколтета? Ами че как. Чупене на крака от италианската мафия? Естествено.

Ню Йорк е мръсен и разрушителен. Създателите на сериала са се постарали да направят реалистичен портрет на Голямата ябълка от най-тежкия й период в началото на 70-те години на ХХ век. Далеч от Шофьор на такси, но все пак доста реалистично.

Диалогът на Винил изнасилва този от Дедпул в добрия смисъл на думата. Едва ли скоро сте гледали сериал с кошмарно забавен, самоироничен, непрекъснат и политически некоректен хумор с много попкултурни и мета препратки, които няма как да не са излезли от личното тефтерче с жертви на Mick Jagger.

Освен това Винил е добра загрявка за другите 70-тарски сериали, които ни предстоят. Baz Luhrmann e почти готов с Netflix-овия The Getdown за зараждането на хип-хоп-а, а David Simon (създателят на The Wire) работи по The Deuce, фокусиран върху порно индустрията от 70-те и 80-те.

Винил е по HBO всеки понеделник. Първият епизод може да бъде гледан безплатно в HBO GO тук.