Сериалите на 2011

След кратка почивка продължаваме обзора на 2011 с десетте най-добри сериала през изминалите 12 месеца според нас. Макар да ни липсваха нови сезони на Mad Men и 30 Rock, годината беше силна откъм TВ поредици, все повече пари се инвестираха в качествени продукции и в крайна сметка едвам ги сведохме до десет. Миналогодишните десет са тук.


1. Game of Thrones / Игра на тронове (HBO), сезон 1

Tyrion Lannister: Let me give you some advice bastard. Never forget what you are. The rest of the world will not. Wear it like armor, and it can never be used to hurt you. 

Адаптацията на първия роман от фентъзи поредицата A Song of Fire and Ice беше е една от най-грандиозните телевизионни продукции на годината. Първият сезон инвестира много в развиването на интересните, противоречиви персонажи от няколко знатни рода и заплетените им междуособици. Гарнирани, разбира се, със задължителните за HBO много кръв и голота. Мудният старт на иначе кратката, 11-серийна сага обаче кулминира в няколко от най-силните епизода, които сме гледали на малкия екран, с брилянтни диалози, силни актьори, перфектно дозирано напрежение и поредица паметни сцени. Вторият сезон започва в началото на новата година и обещава по-мащабно да развие фентъзи елемента, сравнително бегло загатнат досега.

Петър Грудов

 

2. Mildred Pierce / Милдред Пиърс (HBO), мини сериал

Veda Pierce: You want to know why? I’ll tell you why. With enough money, I can get away from you! You… And your pie-wagons, and chickens, and everything that smells of grease! I can get away from Glendale, and its dollar days, and furniture factories, and women that wear uniforms and men that wear smocks! From every rotten, stinking thing that even reminds me of this place. Or you.

Мини сериалът в пет части Mildred Pierce бе една от малкото исторически period мелодрами, които не се провалиха с гръм и трясък като злополучните Pan Am (с неясен статут след първите девет епизода) и Тhe Playboy Club (прекратен след първите три). Може би защото суровият материал е достатъчно добър за силна екранизация – едноименният роман на James M. Cain, режисурата на Todd Haynes (Velvet GoldmineFar From Heaven и I’m Not There) и силната игра на Kate Winslet и Guy Pierce в историята за изоставена от съпруга си домакиня, която се опитва да се измъкне от блатото на Голямата депресия, развъртява успешен ресторантски бизнес и се проваля в опитите си да се справи с амбициозната си дъщеря (Evan Rachel Wood). В същността си сериалът е социална драма за различните класи в американското общество по онова време, болните амбиции, обтегнатите взаимоотношения между майка и дъщеря и изключително красиво заснетия живот в Глендейл, Калифорния през 30-те години на миналия век. Напомня малко на Revolutionary Road, но този път Haynes има достатъчни време да развие персонажите в Mildred Pierce, а Winslet прави една от най-силните си роли напоследък.

Светослав Петров

 

3. Modern Family / Съвременно семейство (ABC), сезон 3

Whatever it was, it looked like dad was winning – 11-годишният Luke Dunphy, след като хваща родителите си на калъп

Новите комедийни сериали оставиха какво да се желае, въпреки че сме решили да дадем още шанс на няколко от тях – заради забавните персонажи си струва 2 Broke Girls, макар да има и някоя по-плоска шега от време на време, и Up All Night, който има много приятен актьорски състав и се задобрява с напредването на епизодите. Иначе Free Agents не впечатли зрителите и беше бързо прекратен, новият сезон на Cougar Town беше отложен за 2012, а The Big Bang Theory почна малко да губи пара през последния сезон. На този фон Modern Family вече трети сезон не отстъпи от първокачествения хумор, с който стартира, и в отсъствието на 30 Rock беше безспорно най-добрата комедия по ТВ вълните през 2011 с лек, но остър хумор и лесни за обичане герои, изиграни от идеалните за работата актьори.

Петър Грудов

 

4. Boardwalk Empire / Престъпна империя (HBO), сезон 2


Nucky: The beginning’s over, the end hasn’t come yet. All I care about is now.

Terence Winter знае как се правят сериали за гангстери, доказал го е още с The Sopranos. Последният му проект за живота на Атлантик Сити по време на сухия режим и сегрегацията Boardwalk Empire започна с изключителен дебютен сезон, който го изстреля директно в орбитата на споменатите успешни сериали в Америка за последните няколко години. И докато публиката се оплакваше предимно от бавното развитие на историята (подобно на Mad Men), сценаристите на сериала старателно градяха пласт след пласт на човешки взаимоотношения, развитие на характерите и толкова въздействащи подробности дори и при второстепенните герои, че в един момент с право можеше да си мисли, че гледа съвършен филм. Вторият сезон развива допълнително изключително сложните характери на главния злодей Enoch “Nucky” Thompson (велик Steve Buscemi), любовницата му Margaret и нейния вътрешен конфликт между амбицията и морала, предателя Jimmy Darmody и перманентно голата и мънкаща Paz De La Huerta в ролята на танцьорката Lucy Danziger. Страхотна актьорска игра и състав (за разлика от The Walking Dead), красива кинематография, силен сценарии и диалози и да не забравяме: най-добре облечените герои, които можете да видите напоследък – костюми в три части, двуредни палта, туид, рибена кост, бутониери с цветя, изобилие от шапки, изключително смела работа с платовете и десените. Убийствен гардероб и влияние върху мъжкия стил, в пряк и преносен смисъл. Вторият сезон на Престъпна империя тръгна по HBO България на 2 януари.

Светослав Петров

 

5. How To Make It In America / Как да успееш в Америка (HBO), сезон 2

Cam Calderon: There are two types of people – employers and employees. Which one are you?

Няколко пъти сме споменавали защо харесваме How To Make In America. Вторият и последен (в края на декември излезе официална информация, че е прекратен) сезон на шоуто за няколко симпатични млади хора които се опитват да намерят мястото си в големия град обаче не грабна нито масовата аудитория, нито критиката. И ни напомни, че повечето хора не виждат света като нас, което колкото и да ни натъжава, трябва и да ни радва.

Петър Грудов

 

6. The Good Wife / Добрата съпруга (CBS), сезон 3

Seleste Cerrano: “This is your dream! What happened to pursuing your dream?”
Will Gardner: “What happened to work. Not everyone can pursue their dreams. Someone has to work.
Seleste Cerrano: “That is so sad.”
WIll Gardner: “No, not really.”

И в закона, и в морала често има сиви области, които неизменно са предмет на всеки адвокатски филм, правен някога. Когато Alicia Florrick, оставила професията, за да се грижи за семейството си, се намира пред развод с опозорения си съпруг и няма избор освен да се върне на работа на равни начала с току-що завършили младоци, вече знае, че няма лесни отговори. Макар понякога и тя да огъва правилата и в професионалния, и в личния си живот, нещото, което я отличава от колегите й и с което печели доверието на колеги, клиенти и свидетели обаче е нейната състрадателност и изостреното й чувство за справедливост. Всъщност The Good Wife е пълен с доста интересни и освежаващо позитивни герои – макар доброто и лошото никога да не са представени като черно и бяло. Сериалът обаче надскача личното и хвърля особено любопитен и сравнително безпристрастен поглед към правосъдието, властта и политиката, словесните двубои са стимулиращи, препълнен е с интересни, дребни факти от най-разнородни сфери, а актьорският състав начело с Julianna Margulies, Josh Charles, Christine Baranski, Alan Cumming и Matt Czuchry е железен и успява да зареди и моментите на мълчание с емоции и смисъл. Освен всичко това, почти във всеки епизод в ролята на чешитести съдии, колеги адвокати, обвиняеми или жертви има и превъзходни гост актьори като култовaтa американска тийн актриса от 80-те Martha Plimpton, добре познатия Michael J. Fox и криминално непознатата дъщеря на Meryl Streep Mamie Gummer.

Петър Грудов

 

7. Louie / Луи (FX), сезон 2

Louis C.K.: I wish I could tell you it gets better. But it doesn’t. You get better.

Louie е четиридесет и нещо годишен, разведен, с две малки дъщери. Компенсира аурата си на неудачник и запуснатия си вид с големи количества цинично, вулгарно, политически некоректно и много, много забавно чувство за хумор. Louie проследява отделни епизоди от живота на стенд ъп комика, като ги съчетава със сегменти от негови представления пред публика в Comedy Cellar. Сред голямото количество мръсни шеги блести и сериозна част трезв екзистенциализъм и теми като религия, секс, семейство или депресия, което прави Louie много повече от обикновена черна комедия и ни кара с нетърпение да чакаме деня, в който и стенд ъп жанрът ще се поразвие и у нас.

Петър Грудов

 

8. The Walking Dead / Живите мъртви (АМC), сезон 2

Daryl: It’s a waste of time all this hoping and praying.

За разлика от Престъпна империя, вторият сезон на ултра-мега-гига-супер успешния сериал Живите мъртви започна да се излъчва ден след премиерата му в Щатите и веднага бе подновен и за трети сезон, който ще се появи в края на 2012. Не би трябвало да се вълнуваме особено за адаптация на популярен комикс за зомби апокалипсис, но Живите мъртви е най-доброто възможно изключение в програмата на AMC – скромен кабелен канал, който за няколко години се превърна в продуцент на трите топ сериала в Америка (The Walking Dead, Breaking Bad и Маd Men) и успя да се изпокара със създателите и на трите за пари. От Живите мъртви си отиде Frank Darabont: сценарист, режисьор и изпълнителен продуцент, който е отговорен за първите седем епизода от новия сезон, излъчени наскоро преди сериалът да излезе в почивка до средата на март преди да се завърне с нов продуцент начело. Може би за добро. Докато първият сезон бе изключително динамична история за обляното в кръв и битки бягство на шерифа Rick Grimes и неговата група от стада ходещи мъртви в търсене на спасение, то вторият сезон започва силно, забавя се кардинално във фермата на Hershel с липса на каквито и да било стряскащи случки, аха да се превърне във фермерска драма и стига до наистина емоционален мини-финал в седмия епизод, който няма как да не ни държи влажно поне до пролетта.

Светослав Петров

 

9. Homeland / Отечество (Showtime), сезон 1

Carrie Mathison: You wait, you lay low, and then you come to life.

Каквото беше студената война за американското кино през 80-те, това е тероризмът през последните десетина години. Макар обикновено да си отдъхваме с облекчвнеие, когато отидем да си проветрим главите с някой екшън и няма нито един терорист, случаят с Homeland e различен. Историята на завърналия се от Ирак американски военнопленник Nicholas Brody и агента на ЦРУ Carrie, която подозира, че той вече играе за другия отбор, е напрегната, поднесена интелигентно и с много драматични обрати. Макар на моменти по-агресивно да налага отделни политически идеи (сериалът всъщност е базиран на израелска поредица), успява да балансира различните гледни точки, а отличната актьорска игра и сложните централни образи са повече от компенсация. Homeland вече донесе номинации за Златен глобус на главните актьори Claire Danes и Damien Lewis, които почти сигурно ще спечелят, а жестокият 90-минутният финал стана най-гледаният последен епизод на нова поредица в историята на Showtime.

Петър Грудов

 

10. South Park / Саут парк (Comedy Central), сезон 15

Randy Marsh: Sometimes a man can feel like how long his penis is is actually important but is it? When you boys measured your penis length the truth is it doesn’t really matter. What does matter is: length times diameter plus weight over girth divided by angle of the tip squared.

Понякога имаме навика да подценяваме момчетата от Саут парк, Колорадо, само защото вече сме толкова свикнали с тях, но е наистина изумително, че след 15 сезона екипът на South Park тепърва прави някои от най-силните си епизоди. След слабите нови анимирани предложения Allen Gregory и Good Vibes на MTV, единствено пишман-шпионската комедия Archer и евентуално анимационната версия на Napoleon Dynamite могат да са някаква конкуренция на South Park.

Петър Грудов