Любов, смърт и роботи в 18 готини анимации от новия хит на Netflix

Zima Blue

Новата антология на Netflix с красноречивото име Любов, смърт и роботи залага на все по-осезаемия общ дефицит на внимание, постоянната жажда за нещо ново и брутално добрата анимация за големи. Сериалът на режисьора на първия Дедпул и VFX артист Tom Miller и легендата David Fincher от 18 късометражни филмчета вече си спечели слава като Черното огледало за геймъри заради своите антиутопичните сюжети, гарнирани с доволно количество насилие и плът.

Good Hunting

Представени в четири поредности на уж случаен според Netflix принцип, всяко отделно филмче е направено в характерен стил от различни аниматорски студия и актьорски състави (сред които познатите лица и гласове на сай-фай любимци като Mary Elizabeth Winstead, Topher Grace, Chris Parnell и Samira Wiley). Любов, смърт и роботи редува майсторска класическа анимация с комиксови илюстрации, аниме и компютърно генерирани образи на реални и несъществуващи хора.

The Witness

Историите – от епохални битки с чудовища, през изгубени в космоса войници до суперинтелигентно кисело мляко, което завладява света – са повече от разнообразни, но рядко успяват да се разгърнат в отредените между 5 и 15 минути на епизод. И това не винаги е нещо лошо – епизоди като Suits и Three Robots са идеалната микродоза екшън и хумор. Тези, които развиват по-интересни сюжетни линии въпреки липсата на време, се нареждат сред най-доброто на съвременната анимация и късометражно кино – Zima Blue е учудващо трогателната история на мистериозен съвременен артист, а Good Hunting е въздействащ разказ за неочакваното приятелство между момче с талант за механика и момиче със свръхестествени сили.

Three Robots

За съжаление, фабулата често остава на заден план за сметка на визуалната вакханалия и именно преобладаващо повърхностните сюжети са най-честият повод за критика към антологията, заедно с графичните кадри на насилие, голота и няколко доста ретроградни женски персонажи – The Witness успява да предаде иначе великолепната анимация и по трите параграфа.

Suits

Въпреки своите очевидини недостатъци обаче, Любов, смърт и роботи е на път да се превърне в своеобразен феномен, но това не е единствената причина да му обърнете внимание. Преди всичко останало, новата анимационна антология на Netflix илюстрира едновременно ужасно вълнуващата и супер притеснителна еволюция на анимацията – опитайте да гледате епизоди като Lucky 13, Helping Hand или Beyond the Aquila Rift без да се замислите за набиращите скорост deepfake видеоклипове, сайтове като ThisPersonDoesNotExist.com и потенциала за манипулация в свят, в който и без това истинското и фалшификата се различават все по-трудно.

Любов, смърт и роботи е в Netflix. Още по темата? Вижте 15-те най-добри сериала на 2019 (досега) според Boyscout.