Местен извънземен: чаровната ТВ комедия, която (май) не гледате

Alan Tudyk като Harry Vanderspeigle в Местен извънземен © James Dittinger/SYFY

Едва ли сте очаквали истински добър комедиен сериал от канал като Syfy, но Местен извънземен е изключение, което си заслужава почти всяка минута. Едноименната комикс екранизация по популярна поредица на Dark Horse е научнофантастична алегория за желанието да се впишеш и да си отговориш на важни екзистенциални въпроси, без да изоставяш първоначалната си цел и мисия.

Последното изречение обаче е прекалено сериозно, за да опише същинските причини този сериал на Syfy да се радва на такива положителни отзиви след щатската си премиера в края на януари. Местен извънземен разказва за истински пришелец (Alan Tudyk), който се разбива в планините на Колорадо до малкия град Пейшънс, убива първия срещнат непознат, изхвърля го в близкото замръзнало езеро, за да се настани в неговата къща и приема външния му вид и идентичност с помощта на молекулярна реконструкция.   

Judah Prehn като Max Hawthorne и извънземното Harry в Местен извънземен © James Dittinger/SYFY

Кражбата на самоличност му е жизнено необходима, за да спечели време и да издири незабелязано изгубено при катастрофата апокалиптично устройство, което ще позволи на извънземното да изпълни своята мисия и да унищожи цялото човечество. Междувременно обаче трябва да научи как да се държи като землянин с уроци по английски от Закон и ред и самотен риболов.

Уви, оказва се, че пришълецът има лошия късмет да превземе тялото на лекаря Harry Vanderspеigle, без да подозира, че ще му се наложи да разследва мистериозната смърт на колега по професия, след което направо да го замести в лекуването на местните зевзеци с помощта на сестрата Asta Twelvetrees (Sara Tomko). И макар Harry да се опитва крайно безуспешно да не навлиза все по-сериозно в живота на новите си приятели и познати, сблъсъкът с местните обичаи, нрави, взаимоотношения и социален ред заплашва да повлияе сериозно върху нихилистичното му отношение към човешкия род с всичките му слабости, грешки, странности и очарования.

© James Dittinger/SYFY

Местен извънземен е от онези сериали, които не затормозяват излишно съзнанието и компенсират своя сравнително предсказуем характер с (не)принуден хумор и постоянен тон без прекалено нюансиране на героите. Макар голяма част от гаговете в сериала да се дължат предимно на комичните опити на Harry да се впише в средата, поредицата на Chris Sheridan (сценарист на Family Guy) е много повече от обикновен ситком материал ала Монк, Малкълм и На гости на третата планета.

Основното очарование на сериала се крие не просто в необичания хумор, а в чудесната физическа комедия на титуляра Tudyk, допълнена с вътрешни монолози и сардонични заключения на ръба между смеха и меланхолията. Други пациенти на новопридобитите със скоростно четене в интернет експертизи на Harry са кмета Ben Hawthorne (Levi Fiehler) и неговият син Max (Judah Prehn), надарен с рядка генетична мутация, която му позволява единствен да вижда от истинския облик на мнимия доктор.

Alan Tudyk като Harry Vanderspeigle и Corey Reynolds като шерифа Mike Thompson в Местен извънземен © James Dittinger/SYFY

Освен да бори (или направо да убие) опитващия се да го разобличи малчуган и неговата умна, нахакана и устата приятелка Sahar (страхотна Gracelyn Awad Rinke), Harry трябва не просто да се сбогува с идеята да мине незабелязано през Пейшънс, а да потъне в множество сюжетни линии около разследването на мистериозна смърт, криенето от правителствени агенти и изплъзването извън подозренията на местния шериф (ужасно смешен Corey Reynolds в ролята на уж самоуверен, но комплексиран каубой).

Местен извънземен всъщност е половинчасов материал (ала шедьовъра Какво правим в се4нките), разтеглен малко ненужно до едночасов сериал. комедията с Alan Tudyk е спящ хит с огромен потенциал, който издържа сравнително добре своята жанрова амалгама от убийствена мистерия, сай-фай комедия и романтична драма с блестяща актьорска игра, баланс между смях и меланхолия, точно количество хумор и липса на претенции в стремежа да забавлява и очарова със семпъл характер и рустикален чар.

Местен извънземен е по Fox (с дублаж) всеки четвъртък.