Наръчник за единаци против самота и скука, част 18

Strike A Pose: Andrew Scott като лорд Merlin танцува като бог в сериала В търсене на любовта © Кадър от BBC. фотомонтаж от Филипина

Докато останалият свят използва последните седмици преди петата или която там се пада вълна за острови, плажове, барове, музикални фестивали в гората, бири пред изложби, бири в планината, негронита в парка, хижи с програмисти и какво ли още не, НАРЪЧНИКЪТ ЗА ЕДИНАЦИ ПРОТИВ САМОТА И СКУКА н спира да се грижи за домашното разнообразие с добри идеи за гледане, слушане, четене и разглеждане.

Румънски интелектуални драми за преследване от Секуритате? Комедиен сериал за класовото разделение? Страхотни документални поредици за музикални и филмови легенди? Най-добрите саундтраци и книги от последните месеци? Да, плюс автобиографичен американски рап, читава фотографска изложба, лека еротика от Mona Kuhn и чудесен Instagram архив на VHS порно:

ФИЛМИТЕ

ГЛАВНИ БУКВИ

Историята: Румъния, 1981. Nicolae Ceaușescu е начало на комунистическата страна и пише нейната официална история с пропаганда по националната телевизия. 16-годишният тийнейджър Mugur Călinescu (Şerban Lazarovici) обаче пише друга история с графити и главни букви срещу режима. Всяко негово действие и протест се записват старателно в дебелите досиета на Секуритате. Тайната полиция наблюдава, залавя, разпитва и успява да го съсипе като всяка добре смазана държавна машина за тормоз.
Защо да го гледате: Само Radu Jude може да направи такъв неповторим филм по пиесата на Gianina Cărbunariu. Сатиричната полудокументална драма на румънския режисьор е сложна, умна, дълга, тежко интелектуална, силно театрална и забележително емоционална ода, преплитаща публичната и тайната, личната и колективната история на младеж, за да хвърли повече светлина върху случилото се с него десетилетия по-късно.
Къде да го гледате: В HBO Go

ОТРЯД САМОУБИЙЦИ

Историята: Добре дошли в ада на Belle Reve – затворът с най-висока смъртност в САЩ. Лятната вила на най-лошите злодеи е ужасно място, от което всеки иска да се измъкне, дори и на цената на участие в потаен отряд за невъзможни мисии на име Task Force X. Новите попълнения Bloodsport, Peacemaker, Captain Boomerang, Ratcatcher 2, Savant, King Shark, Blackguard, Javelin и любимата психопатка Harley Quinn трябва да се справят с капаните на отдалечения вражески остров Корто Малтезе. Една грешна стъпка и са мъртви.
Защо да го гледате: За да разберете дали изгоненият и впоследствие нает отново от Disney и Marvel режисьор и сценарист James Gunn (Пазители на Галактиката) се е справил добре с продължението на историята за най-големите дегенерати в DC вселената.
В кината: От 6 август

ДОКУМЕНТАЛНИТЕ ФИЛМИ И СЕРИАЛИ ЗА МУЗИКАЛНИ И ФИЛМОВИ ЛЕГЕНДИ

МАККАРТНИ 3, 2, 1 (Hulu)

Историята: Paul McCartney обсъжда задълбочено своята кариера с продуцента Rick Rubin – от дебюта със слабо известна група на име The Beatles, през емблематичния стадионен рок на Wings от 70-те, та чак до своите петдесет години като самостоятелен изпълнител в шест епизода за музиката и креативността. Ако обичате интимни разговори за музициране, писането на песни, влиянията и личните взаимоотношения, повлияли върху едни от най-иконичните песни в историята, това е вашият сериал.
Защо да го гледате: За да загреете за предстоящия документален сериал за The Beatles от Peter Jackson в Apple TV+.

УДСТОК 99: МИР, ЛЮБОВ И ГНЯВ (HBO)

Историята: Чудите ли се как един от най-иконичните музикални фестивали и празник на хармонията се изражда в тотално неовладян хаос? Новият документален филм на Bill Simmons за HBO разкрива как Удсток от 1999 се срива под теглото на собствените си нереалистични амбиции.
Защо да го гледате: За да разберете как горещото време (в пряк и преносен смисъл), акумулираната негативна енергия, гневните бели мъже и другите пороци на обществото по онова време провалят и най-добрите намерения.

ВАЛ (Amazon Prime)

Историята: Кой е Val Kilmer? Батман, Айсмен, Jim Morrison. Да, но един от най-забележителните, находчиви и разнообразни актьори на своето поколение е автор и на десетки хиляди часове филмов материал със своята домашна видеокамера, която го придружава през целия му живот. Вал e съдцераздирателен документален филм за историята на човек, който се опитва д анамери отново гласа си, в пряк и преносен смисъл.
Защо да го гледате: За да видите непринудени кадри с филмови легенди като Sean Pen и Kevin Bacon и да пробвате да не се просълзите от историята за един велик живот, кариера, ужасно заболяване и борбата срещу с помощта на изкуство.
В кината: От 26 февруари

1971: ГОДИНАТА, В КОЯТО МУЗИКАТА ПРОМЕНЯ ВСИЧКО (Apple TV+)

Историята: Заглавието е достатъчно красноречиво. Освен политически и социално бурна и нестабилна, 1971 се оказва и година с невероятна музика, иновации и същинско прераждане на жанрове и артисти. Макар общото мнение да посочва обществените размирици и промени като основен двигател на този музикален ренесанс, невероятно талантливите таланти и бъдещеи попкултурни икони на своето време провокират въпроси дали тяхната музика им е повлияна от дневния ред или самата тя го задава.
Защо да го гледате: Осемте серии на този документален сериал връщат към появата на някои от най-оригиналните артисти и песни, които продължаваме да слушаме петдесет години по-късно: The Rolling Stones, Aretha Franklin, Bob Marley, Marvin Gaye, The Who, Joni Mitchell, Lou Reed и много други. Хвърлете едно око и на Summer of Soulфеноменалният документален филм за музикален фетивал, за който само сме слушали.

СЕРИАЛЪТ

БЕЛИЯТ ЛОТОС (HBO)

Историята: Добре дошли на остров Мауи – вторият по големина хавайски остров. С всеки изминал ден, усещането за безметежност в хотел Белият лотус е измествано от неочаквани усложнения и за гостите, и за неговите служители, начело с придирчивия управител Armond (Murray Bartlett) и шефката на спа центъра Belinda (Natasha Rothwell). Двамата са натоварени с нелеката задача да понасят всяко емоционално вълнение на гости като колоритното семейство Mossbacher и влюбена двойка на меден месец с много досадна тъща.
Защо да го гледате: Новият лимитиран сериал на Mike White (Просветлена с Laura Dern отпреди десетина години) e стряскащо забавна социална сатира (с щипка убийствена мистерия) за класовото разделение и чувството за привилигированост на странни хора, които могат да преобърнат и най-идиличното място с краката нагоре. Имайки предвид, че е измислен и заснет по време на пандемията и доволно натъпкан с чудесно изиграни роли, Белият лотус е сигурно попълнение в списъка на най-добрите нови поредици на 2021.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ТВ СЕРИАЛИ? 12 предложения в ТВ ГИДА ЗА ТАЗИ ПРОЛЕТ, достатъчни поне за седмица, преди да пуснем списъка с най-добрите нови заглавия на годината до момента и още един за лято 2021.

ЛЕТНИЯТ ПЛЕЙЛИСТ ЗА НАПИТКИ ПОКРАЙ БАСЕЙНИ

Gavin Turek подгрява предстоящия си дебютен албум Madame Gold със слънчев и жизнеутвърждаващ летен плейлист, който трябва да се слуша около басейн, по нейната собствена заръка. Кой е вътре? Qtip, Quadron, Marvin Gaye, Chaka Khan, Tame Impala, Stevie Wonder, The Chemical Brothers, Diana Ross, Minnie Ripperton и други наши хора.

ТВ САУНДТРАКЪТ ЗА МИЛИОН БРИТАНСКИ ПАУНДА

Освен да се справи страхотно с екранизацията на В Търсене на любовта на Nancy Milford, Emily Mortimer най-вероятно е отговорна и за вече изпробваното в други продукции в епоха, но винаги чудесно решение да напълни саундтрака с парчета и групи извън времето, в което се развива самото действие. Така напразните усилия на любовта и другите катастрофи в английското висше общество между двете световни войни са озвучени от знакови и тотално различни едно от друго парчета на Bryan Ferry, Le Tigre, New Order, The Who, T. Rex, Psychic TV, Cat Power, Yves Montand и много други. Въпреки жанровото многообразие, всичко си звучи на мястото не само в сериала и сцените с демонични танци на Andrew Scott, но и извън тях – както подобава на всеки запомнящ се саундтрак в историята на този привлекателен попкултурен формат.

ОРИГИНАЛНАТА МУЗИКА НА ПРОВОКАТИВЕН СЕРИАЛ

Макар третият сезон на Игра на гаджета (странният бг превод на иначе отлияния сериал The Girlfriend Experience) да получава разнопосочни оценки от критиката, оригиналната музика на американския композитор Matthew Pusti се справя отлично с улавянето и подчертаването на стрерилната атмосфера от секс, технологии, полирани метални повърхности и дистопична самота.

МУЗИКАЛНИТЕ АЛБУМИ

VINCE STAPLES на Vince Staples (Motown)

Най-личният албум на Vince Staples в досегашната му дискография гъмжи от характерния за него хапещ нихилизъм, помогнал му да се наложи като един от най-интересните и комбинативни, но все пак недооценени рапъри. Заедно с богато текстурираните, но смирени инструментали на продуцента Kenny Beats, Staples не губи излишно време, преди да се потопи директно в персонални истории и чувства за заблудените стремежи от детството, постоянното насилие, смърт и други мракобесни детайли от живота си до момента. Острите автобиографични текстове и черен хумор аха да прелеят в лек социален коментар, ама не. Най-личният албум на Vince Staples е и неговият най-достъпен – небрежна заявка за бъдещо величие. 4/5

Слушай в SPOTIFY / Купи от APPLE MUSIC

ОЩЕ ДОБРИ АЛБУМИ? Богатият на смирени аранжименти и 70-арски фолк текстури Sling на Clairo (Fader, SPOTIFYAPPLE MUSIC), дуетният албум на Bobby Gillespie (Primal Scream) и Jehnny Beth (Savages) Utopian Ashes (Third Man Records, SPOTIFYAPPLE MUSICBANDCAMP) и още жестока нова музика в нашата РЕВЮ СЕКЦИЯ, която се обновява поне веднъж седмично.

ИЗЛОЖБИТЕ

© Ясен Григоров

ОБРАЗЦОВ ДОМ

Писахме за едноименната серия на фоографа Ясен Григоров още миналия август, а сега е време да я видим и на живо, за да вникнем по-добре и задълбочено в историята на едно бягство и последвалото го завръщане към дом, чиято история, политическа ситуация и социален климат карат много хора да го напуснат. Базираният в Лондон български фотограф се завръща по изоставените земи с поглед на документалист, преосмислящ спомени от детството и настоящите си смесени чувства към родината. Дано да е за добро. В КО-ОП на бул. Янко Сакъзов 17 до 10 август

КНИГИТЕ

ДОКТОРЕ, БОЛИ на Adam Kay (Бард)

Историята: Бестселърът на британския писател Adam Kay е не само автобиографичен разказ от първа ръка за живота на начинаещ лекар с всичките му радости, болки, жертви, смях, ужас и влудяваща бюрокрация, но и любовно писмо до всички онези, които държат живота ни в своите ръце. Базираната на истински истории от личните му дневници, книгата на Kay прави едновременно смешна и покъртителна дисекция на английската здравна система с болезнен хумор и остроумен език, за да не потънем съвсем в хаотичния живот на един млад лекар.
Защо да я прочетете: Заради наградите за книга на годината и въодушевените мнение на колеги и критици, които аплодират нейната политическата ангажираност, точен тон и смях през сълзи, определяйки я като изпълена с надежда, отчаяние, катастрофи и купища остроумие дръзка книга с безкрайно отрезвяващо послание (Ian Rankin) и смешна и едновременно шокираща, трогателна и непочтителна книга, която настоява да бъде прочетена (Stephen Fry).
Колко струва: 16 лева от Бард

БУДНИЯТ УМ на Sanjay Gupta (Обсидиан)

Историята: Тичаме в маратоните на Бегач, блъскаме във фитнеса и правим всички възможно да поддържаме телата си здрави и в добра форма, но дали се отнасяме по същия начин към малкия си мозък? Притесняваме ли се, че все по-често забравяме и записваме всичко в телефона, а реакциите ни стават по-бавни? Възможно ли е да запазим ума си буден през целия живот? Опирайки се в най-новите изследвания в областта на невронауката, популярният американски неврохирург и главен медицински кореспондент на CNN атакува много от митовете за възрастта и здравето, за да отговори на горните въпроси и други питания за връзката между загубата на паметта и възрастта, най-добрата диета и храна за мозъка, значението на движението за пъргавия ум и най-добрите видеоигри (серизоно).
Защо да я прочетете: Заради предложената 12-седмична програма с храна за размисъл, диета за тялото и план за действие, но и заради безценните съвети как да се грижим за хора, страдащи от болестта на Алцхаймер и други когнитивни нарушения.
Колко струва: 16 лева от Обсидиан

МОЯТ ЖИВОТ С ШИМПАНЗЕТАТА на Jane Goodall (Жанет 45)

Историята: Вдъхновена от малка плюшена играчка, Jane Goodall става първата жена, която започва да изучава поведението на свободните шимпанзета още на 26 години и по пътя прави история. 87-годишният британски приматолог осъществява много експедиции в африканската джунгла и преодолява смело близките срещи с леопарди и лъвове, за да опознае удивителна група от тези интелигентни животни, чийто живот, работа, игри и семейни отношения поразително приличат на човешките. Този дневник от 1988 събира всичко, което е научила.
Защо да я прочетете: Заедно с David Attenborough, Jane Goodall е един от най-важните природозащитници и активисти, които могат да ни научат или поне да се опитат да разкрият ползата от това да живеем в хармония, а не в постоянно изнасилване с природата и нейните обитатели.
Колко струва: 14 лева от Жанет 45

ОЩЕ УВЛЕКАТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА? В редовните сбирки на BOYSCOUT BOOK CLUB, които се случват веднъж на трийсетина дни, за да обсъдят най-добрите нови книги от изминалия месец.

КОЛЕКЦИОНЕРСКИЯТ АЛБУМ С ЛЕКА ЕРОТИКА

WORKS на Mona Kuhn (Thames&Hudson)

Историята: Първата дебела монография на съвременния арт фотограф Mona Kuhn включва повече от 20 години изследване на човешкото жадуване за духовна връзка и солидарност. Позната с навика да създава близки взаимоотношения със своите субекти, Kuhn създава забележително интимни кадри на човешките форми в серии като Evidence (2000-2007), Native (2007-2009), Venezia (2009-2010), Bordeaux (2009-2011), Private (2012-2014), Bushes and Succulents (2017-2018) и She Disappeared into Complete Silence (2014-2019), до една включени в сегашната монография.

Защо да я поръчате: Заради задълбоченото изследване на естетиката на Kohn и нейната работа през последните двайсет и повече години с помощта на текстове от Rebecca Morse, Chris Littlewood, Darius Himes и Simon Baker и интервю от Elizabeth Avedon.

Къде да го намерите: ОНЛАЙН за 90 лева от Thames&Hudson

ПАЛАВАТА МОНОГРАФИЯ НА НИДЕРЛАНДСКА LGBTQ ЛЕГЕНДА

COLLECTORS EDITION на David Drebin (teNeues)

Историята: Нидерландското списание L’HOMO е истинска легенда в насърчаването на внимание към LGBT еманципацията и приемственост в страната. Сборната монография L’HOMO. Le Book пък е носталгичен поглед към повече от десетилетие с най-доброто съдържание от списанието, подбрано от неговия главен редактор Iebele van der Meulen. Освен хитове от дванайсетте броя на изданието, книгата съдържа нови материали и фотография на Marc de Groot, Robin de Puy, Alex, Jouk Oosterhof, Erwin Olaf, Dirk Kikstra, Philippe Vogelenzang, Ernst Coppejans, Wendelien Daan, Pieter Henket и много други.

Защо да го поръчате: Заради важността на този исторически документ, пълен с ероика, хумор и големи топки, така необходими за напрегнатите и неособено толерантни времена, в които живеем.

Къде да го намерите: ОНЛАЙН за 55 лева от Mendo.

INSTAGRAM ПРОФИЛ НА МЕСЕЦА

 Jared Abbott, един очевидно голям ценител на доброто старо VHS порно, върти Assploitation – образователен Instagram архив за предимно SFW сцени на любовни игри преди същинския екшън, който илюстрира тънката напоителна връзка между 80-тарското порно (и отвъд), аеробиката, диското и неловката хореография. Последният хит на Abbott е микстейпа за Club Mel на списание Interview, съставен от така характерните мелодии от филми за възрастни.

Още самотни забавления – в предишните части на наръчника ето ТУК.

Музикалните албуми в този материал са независим избор на нашите редактори. Ако поръчате през линка към Apple Music обаче, Boyscout получава малка партньорска комисионна.