I Hate Suzie: oще един супер хит в късите ТВ сериали от жени

Има нещо оптимистично в това, че голяма част от най-добрите сериали напоследък са дело на жени. Независимо какво мислите за #MeToo и резултатите от борбата за равноправие или сте заклети почитатели на Jordan Peterson и неговите идеи за равенство спрямо постиженията и способностите и без никакви квоти, доскоро предимно патриархалният свят на съвременната телевизия печели истински бижута, когато е оставен в ръцете на ужасно кадърни и интересни мацки.

I Hate Suzie обаче е от скритите фаворити, които се случват въпреки обстоятелствата и напук на дузината отказа от телевизионни канали, които отказват да финансират поредната драма за жена с проблеми. Победител от целия първоначален скептицизъм се оказва каналът Sky, който се сдобива с един от най-добрите, забавни, прочувствени и смислени лимитирани сериали в своята богата история. И докато Флийбаг разчита на динамичния магнетизъм между Phoebe Waller-Bridge и Vicky Jones (създател и на тазгодишния Бягай), а безкомпромисният шедьовър на 2020 Mоже и да те съсипя е съсипващ връх в кариерата на изумителната Michaela Coel, I Hate Suzie е еманация на дългогодишното приятелство, сътрудничество и съзряване на актрисата Billie Piper и писателката и драматург Lucy Prebble – жени, които очевидно си имат достатъчно доверие, за да се провокират с чудесно остроумие.

Още една маргарита и се прибирам: Suzie Pickles (Billie Piper) в I Hate Suzie © Ollie Upton/Sky/HBO Max

Късата британска комедийна драма е отлично попълнение в жанра със задължителни половинчасови сериали от жени, което пристига на екрана на Boyscout след една непряка препоръка на Jodie Comer (лютата мадама в Убивайки Ийв) в интервю за списание W, която го определя като истинско пътешествие и брилянтен сериал, който те потапя наистина много. Споменатата по-горе симбиоза и едновременно избухване на двете основни мадами в I Hate Suzie не е случайна. Piper (Доктор Кой) и Prebble (Наследници) работят заедно от години, първо като основното дуо зад сериала Тайният дневник на една компаньонка отпреди повече от десетилетие, а след това и в пиесата Ефектът от 2012.

Самата идея за I Hate Suzie се заражда покрай епистоларната им (електронна) кореспонденция преди повече от петилетка, която се върти около терзанията и въпросите на близки приятелки, опитващи се да навигират живота и очакванията към себе си с променлив успех на границата на 30-те. И макар в интервютата покрай успеха на сериала и двете да отричат намеците за прекалена автобиографичност, общото им творение се отнася с ирония към мотиви от реалния им живот. Започвайки още от направо директната постановка как понастоящем сериозната актриса и бивша тийн поп/сай-фай ТВ драма звезда (Piper оглавява британските поп класации още на 15, преди да участва в култа Доктор Кой) се завръща на малкия екран в ролята на, внимание, бивша тийн попзвезда, превърнала се в сай-фай второразрядна актриса.

I Hate Suzie обаче не прекалява със сардонистичния цинизъм на Флийбег, а разчита повече на смелото и оригинално дълбаене в онзи момент в живота на известни жени, в който маските падат окончателно и трябва да се се изправят пред сериозни дилеми и тежки решения. Suzie Pickles (Piper) е 30 и няколко годишна актриса и бивша тийн звезда, която се снима във второразреден ТВ сериал за зомби нацисти и току-що е получила втори шанс да си върне старата слава с роля на Disney принцеса. Малко преди да снима промо фотосесия за списание в дома си извън Лондон, Suzie е щокирана от новината за изтекли нейни голи снимки. Основният проблем – пенисът във въпросните кадри не е собственост на нейния съпруга Cob (възхитителен Daniel Ings, Короната).

Самочувствието ми в момента е ей толкова малко: Suzie Pickles (Billie Piper) в I Hate Suzie © Ollie Upton/Sky/HBO Max

Вместо да се ограничи с изследване на пораженията от нарушаването на личното пространство и психологическите отражения върху всички замесени, I Hate Suzie задълбава още по-дълбоко не просто в студия за психичното здраве, отношенията със семейство, приятели и (не)верни фенове, а в брилянтно изследване на идентичността на жената такава, каквато най-вероятно не знае, че иска да бъде. Постоянен спътник в емоционалния асансьор на Suzie е нейната приятелка от детинство и мениджър Naomi (Leila Farzad), която го играе едно от малкото стабилни присъствия в живота на Piper-овата героиня и нейните отчаяни опити да спаси своя живот, кариера и брак.

Заглавията на осемте 30-минутни епизода отговарят на стандартната последователност от емоционални реакции в подобна ситуация: шок, отрицание, страх, срам, пазарене, вина, гняв и приемане. И макар подобна структура да изглежда леко предсказуемо на пръв поглед, I Hate Suzie е всичко друго, но не е предсказуем, а на моменти дори аха=аха да прескочи границата към сюрреалистичен – френетичното темпо на пилотния епизод с домашна сесия с голям екип в момент, в който искаш да се скриеш не само себе си, но и цялото си семейство от света, не се забавя и продължава да изненадва до самия финал.

Жени на ръба на нервна криза: Suzie Pickles (Billie Piper) и Naomi (Leila Farzad) в I Hate Suzie © Ollie Upton/Sky/HBO Max

Критиката отбелязва не само френетичното темпо, но и жанровата флуидност и отлична драматургия на сериал, който не се страхува да експериментира в своя формат: от постоянните гримаси и напрегнати изражения в близките планове на пилотния епизод Shock през нарко оргията в Denial и квази-hitchkcock-овия хорър във Fear с невидимия сталкер на Suzie и все нарастващия гняв и презрение на нейния съпруг Cob, та чак до накъсаните сексуални фантазии и кратки философски констатации в Shame и чудната сцена с зомбита в Bargain, която няма да преразказваме, I Hate Suzie никога не изглежда като объркан и незнаещ къде отива сериал.     

Над всичко обаче е Billie Piper, която играе със силата и опита на човек, разбиращ напълно какво означава да се изгубиш напълно в представата кой си и какво искаш. Маниакалният разпад и пропадане в първия епизод приключва с лек мюзикъл, за да продължи с много откровено и на моменти притеснително изследване на женския свят и неговата сетивност към афери и изневери, лов на вещици, постоянен тормоз от близки, приятели и колеги и брутално лутане не само в гореизброените състояния, а в далеч по-екзистенциалния лабиринт на това какво всъщност искаме в живота.

Последното е още една от причините за фантастичната роля на Piper, която успява да изгради с невероятна убедителност своя дразнещ и много объркващ герой с постоянна смяна между коренно противоположни и полярно различни състояния. I Hate Suzie е много повече от страхотен, нерядко мрачен и все пак много забавен сериал за живота на знаменитостите, идеализираното майчинство, крехкото приятелство и партньорство в екстремни ситуации. Емоционалната история на Piper и Prebble е още едно доказателство за това как изследването на характери, кризата на идентичността и терзанията какво всъщност означава да си жена в днешно време е основа на страхотна телевизия, стига да попадне в кадърните ръце на подходящи дами.

I Hate Suzie е достъпен за стрийм в Sky (Великобритания) и HBO Max (САЩ).