ТВ ГИД ПРОЛЕТ 2021: 12-те нови сериали, които следим

По-топлите месеци в годината винаги са и леко слаби за истински ТВ събития. Големите студия и стрийминг платформи пазят най-големите и амбициозни заглавия за есента, а пролетно-летния сезон е пълен с леки комедии, документални поредици за истински престъпления, нови сезони на обичани и приключващи сериали, противоречиви БГ опити (Порталът и Отдел Издирване заслужават отделен материал със смесени чувства).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Наваксайте с най-добрите нови сериали от СЕЗОН ЗИМА 2021 и обърнете внимание на страхотния Местен извънземен.

И докато отложените и прекъснати снимки и постпродукцията на ужасно много обещаващи заглавия набира отново скорост, второто тримесечие на 2021 се отчита не само с актуални сезони на обичаните Master of None, The Girlfriend Experience, Любов, смърт и роботи и Историята на прислужницата, но и с дузина читави нови сериали, които следим:

ФРАНК ОТ ИРЛАНДИЯ (Amazon Studios) / Oт 16 април

FBrian Gleeson (Остри козирки) е Frank Marron – 32-годишен нехранимайко, убеден, че всеки и всичко са му длъжни. Току-що зарязаният от своята приятелка Áine (Sarah Greene) и все още живееш с майка си Mary (Pom Boyd) е клет музикант с налудничави фантазии, който не е написал нито една песен и свирил и на концерт от години. За щастие, най-добрият му приятел Doofus (Domhnall Gleeson, Бягай) винаги е насреща, за да му помага в търсенето на уважение, порастването и взимането в ръце, без междувременно да съсипе всичко по пътя си. Написаният от братята актьори Brian и Domhnall Gleeson и Michael Moloney сериал е ситуиран в идиличните околности на Дъблин и върви с голям Guiness.

ДОБРЕ ДОШЛИ НА КРАЯ НА СВЕТА (HBO EUROPE) / Oт 18 април

Не се занимаваме с порно, тук е Норвегия. Welcome to Utmark е от онези комедийни сериали, които пускаш веднага, след като си гледал наситения идиотски трейлър за живота в малко отдалечено градче и неговите карикатурни жители: корумпиран шериф със стомашни проблеми, алкохолизиран овчар, влюбен в природата контрабандист, оптимистично настроена и жадуваща за ново начало учителка, обсебен магазинер, скърбящ сводник и пастор, който никак не обича Господ. Всички се познават, а проблемите между тях са безброй. Сценаристът Kim Fupz Aakeson (Перфектно чувство) пише норвежкото Фарго с идеята за модерен уестърн на ръба на цивилизацията, а ние оставаме заради особения скандинавски хумор и потопения в пародия и сакразъм екзистенциализъм.

МЕР ОТ ИЙСТТАУН (HBO) / Oт 19 април

След добре приетия Милдред Пиърс отреди десетилетие, Kate Winslet се завръща в HBO (и телевизията въобще), за да пробие познатия канон с мрачни детективи и да закърпи проблемите на Отмяната с лимитиран сериал по модела кой е убиецът и с участието на колегата от предишния си ТВ триумф, Guy Pierce. Изтормозената от семейни проблеми и лични трагедии Mare Sheehan (Winslet) се сблъсква с тъмната страна на малка общност и призраците от своето минало докато разследва убийството на местно момиче от провинциален град в щата Пенсилвания.

ЯСКЕ (Netflix) / Oт 29 април

Новият аниме сериал ни спечели още със споменаването на Flying Lotus като изпълнителен продуцент и автор на оригиналната музика и саундтрак. Яске разказва за неизвестен чернокож самурай (LaKeith Stanfield), който се опитва безуспешно да съществува мирно и необезпокоявано в разкъсваната от войни феодална Япония след живот, изпълнен с насилие. Но когато местно селище се превръща в епицентър на конфликт между враждуващи васали, чернокожият ронин трябва да се намеси и да изведе на безопасно място малко момиче с мистериозни сили.

ТОЗИ ПРОКЛЕТ МАЙКЪЛ ЧЕ (HBO) / Oт 6 май

Главният сценарист на На живо в събота вечер намира време в почивките между епизодите на седмичната институция, за да снима не пореден стендъп, а чисто нов комедиен и къс сериал за своята гледна точка към расовото профилиране, безработицата, влюбването и други ежедневни случки. Кратките скечове и винетки са с участието на комиците Colin Jost, Heidi Gardner и Cecily Strong, а също и на актьорите Billy Porter, Omari Hardwick, Method Man и Geoffrey Owens.

ЗАСЛЕПЕНИ: ТЕЗИ, КОИТО УБИВАТ (BBC) / Oт 8 май

ТВ гид без мрачна скандинавска драма не става и това е. Спин-офът на датския хит от 2011 се завръща с втори сезон за криминалния профайлър Louise Bergstein (Natalie Madueño, Дъждът). 18-годишният син на Alice Ejbye става жертва на убиец, който така и не е заловен. Пет години по-късно, поболялата се от рак майка моли най-добрата приятелка на дъщеря си (Bergstein) да помогне със студеното досие, само за да се усъмнят, че въпросният изверг е започнал да убива отново.

В ТЪРСЕНЕ НА ЛЮБОВТА (BBC) / Oт 9 май

Неуморната Emily Mortimer пише, режисира и дори участва в екранизацията на романтичната драмедия от писателката Nancy Milford от 1945, посветена на любовта и други катастрофи в английското висше общество между двете световни войни. Харизматичната и абсолютно безстрашна Linda Radlett (Lily James) и нейната братовчедка Fanny Logan (Emily Beecham) са се втурнали в търсене на идеалния съпруг, което подлага близкото им приятелство на изпитание. Докато Fanny търси стабилност, Linda решава да следва сърцето си и да се движи по острието на бръснача между социалните и политически разделения на тогавашното общество и епоха. Проникновените въпроси за свободата, любовта и секса се развиват в пищни рустикални декори и костюми, но не без компанията на великолепни актьори като Dominic West, Dolly Wells и Andrew Scott (Флийбаг).

ПОДЗЕМНАТА ЖЕЛЕЗНИЦА (Amazon Studios) / Oт 14 май

Последните години са богати на екранизации за американското робство и расизъм, но амбициозният сериал на Barry Jenkins е нещо много повече. Режисьорът на Лунна светлина адаптира Pulitzer-овия роман на Colson Whitehead с размаха на човек, който знае как да работи с невероятна светлина, съвършен звук и кадърен оператор. Съдейки по първите ревюта и изключителната визия на трейлъра, Jenkins е създал модерна класика, която впечатлява със своята завладяващата алтернативна версия на Американския Юг от XIX век – такава, в която подземната железница не е просто метафора за свобода и синоним на мрежа от сигурни къщи и доверени хора, а съвсем реално нещо. Cora Randall (Thuso Mbedu) използва таймата транспортна система, за да избяга от памукова плантация в Джорджия и да премине през много изпитания, без да спира да се оглежда през рамо. Не всичко минава по план, освен това Cora е преследвана от ловец на глави (Joel Edgerton), решен да я залови дори само заради това, че нейната майка е единствената, успяла да му се изплъзне.

ХАЛСТЪН (Netflix) / Oт 14 май

Секс, наркотици и невероятни дрехи – новият пищен сериал на Ryan Murphy драматизира истинската история на Roy Halston – американският моден дизайнер, който създава цяла империя през 70-те и 80-те, остава с много дебели и безкрайно елегантни букви в алманаха на щатската мода и се превръща в синоним на цяла една епоха. Чувате неговото име за пръв път? Работата с Halston е, че или го познавате много добре, или не знаете нито дума за човек, който вирее в своя собствена знаменита лига. Едно от най-емблематичните попкултурни имена на 70-те облича всички (от Bianca Jagger до близката си приятелка Liza Minelli), пуши напоително в Studio 54 и прави върховни рокли и бизнес решение. До време. Като всяка приказна история, и тази на Roy Halston Frowick (с доволно маниерен Ewan McGregor в главната роля) стига върха, преди да се сгромоляса чутовно. Последните повърхностни сериали на Murphy не дават особени надежди за нещо изключително, но това не го прави по-малко задължителен.

M.O.Д.O.K. (Hulu) / Oт 21 май

Повечето телевизионни франчайзи на Marvel са запазени за Disney+, но Hulu също получава няколко трохи от трапезата в лицето на нетипичната стоп моушън анимация за гениален суперзлодей с огромна глава, мини тяло и високотехнологичен и въоръжен летящ стол, с който да прави поразии и да се опитва да справя със своята скучна работа, досадни семейни задължения и сериозна криза на средната възраст. Абсурдисткият сериал е създаден от комика Patton Oswalt (озвучаващ и главния герой) и Jordan Blum.

ЛОКИ (Marvel Studios/Disney+) / Oт 10 юни

Следващият Marvel скок от големия към малкия екран след превъзходния УандаВижън и скъпия Соколът и Зимният войник е запазен за безсмъртния бог на пакостите (роденият за тази роля Tom Hiddleston), който успява да излезе изпод сянката на брат си Tor след събитията в Отмъстителите: Краят. Успявайки да избяга във времето с помощта на тесеракта, най-палавият син на Асгард успява да прецака неговия ход и попада в потайната организация, които се грижи за реда между различните линии в мултивселената – или, казано по по-простичък начин, опазва хората да не пътуват напред-назад във времето и да променят миналото и бъдещето. Зрелищният трейлър не дава много идеи как всичко това се вписва в Marvel-ската вселена, но актьорите са един път – компания на Hiddleston правят Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw и Richard E. Grant.

PHYSICAL (Apple TV+) / Oт 18 юни

Sheila Rubin (Rose Byrne) е тиха изтормозена домакиня в идиличния слънчев рай на Сан Диего от 80-те, която се бори с ужасяващите си демони и зъл вътрешен глас. Всичко се променя, когато открива света на аеробиката и започва да канализира новата си страст в овластяване и успешен бизнес. Режисьорът на Аз, Тоня и Круела (Craig Gillispie) и продуцентката на Отчаяни съпруги (Annie Weisman) създават мрачна драмедия за феновете на Olivia Newton-John и интелигентните феминистки истории.

OЩЕ ТВ СЕРИАЛИ? Припомнете си най-доброто от 2020.