Отмъстителите: Краят – сбогуване с любов

Напрегнат момент в Отмъстителите: Краят © Marvel Studios

Готови ли сте да се сбогувате с (една част от) любимите си Marvel герои? 11 години, 22 филма, 4 милиарда долара общ бюджет и едни леко скромни 18 милиарда глобален боксофис са напълно достатъчни на шефовете на Disney и Marvel да обявят супергеройския франчайз ала ТВ сериал за успешно приключен. Бруталният вселенски холокост с отворен финал от Война без край и изтичащите договори на част от оригиналните отмъстители дават определена яснота за догадки кой как влиза и къде се намира в Краят, но сценаристите на финалната кода и режисьорите Anthony и Joseph Russo се справят с умело париране на (почти) всички очаквания и логично, но все пак вълнуващо и интимно приключване на една по същество семейна сага за приятелство и саможертва.   

War Machine (Don Cheadle) и Ant-Man (Paul Rudd) в кадър от Отмъстителите: Краят © Marvel Studios

От дистанцията на времето (една скромна година) е много лесно да оценим Война без край като майсторска подготовка за Краят с изключително добре изпипан 149-минутен блокбъстър, който прелива от епични битки (като тази в Уаканда), брутален актьорски/геройски състав и споменатия вече шокиращ финал, за да остави феновете със зяпнала уста – мечтаната реакция за всеки счетоводител от офисите на Disney и Marvel. Споменаваме време, защото и най-отдалечените от вселената на комиксовия гигант и финала на предишния филм им беше ясно, че Краят със сигурност ще разчита на пътуване във времето, с което да се върнат някой от разпадналите се на прав във въздуха отмъстители от Война без край.

Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.) в Отмъстителите: Краят © Marvel Studios

Както можете да се досетите и от самите трейлъри, действието в Краят започва веднага след финала на предната част. Tony Stark (Robert Downey Jr) и (Karen Gillan) се реят в космоса в очакване на неизбежната смърт от загуба на кислород, закотвените на Земята оцелели отмъстители се чудят как да обърнат последствията от всемогъщото щракване на симпатягата Thanos (Josh Brolin) и изчезването на половината вселена, а много скоро след това към тях се присъединява Капитан Marvel (Brie Larson), който ги насочва към правилния път (без да спира да им се дразни и да коментира, че трябва да се справят по-добре и сами, защото има много галактики, които имат нужда от помощ и не мога да им смогна, капиш?). Могъщата капитанка и отмъстителите се изправят отново в битка срещу Thanos и… това са само първите 15 минути.

Ant-Man/Scott Lang (Paul Rudd) в Отмъстителите: Краят © Marvel Studios

Без да издаваме прекалено много от действието нататък, най-дългият филм в поредицата (цели три часа и една минута) се развива приятно задълбочено без да препуска, но и без да се влачи, за да очарова с очакваното приятно чувство за хумор, почетния шпалир през предишни Marvel филми, добре дозирана носталгия и реминисценции под различни форми и задълбочаване в основната тема за саможертвата, която се появи по-сериозно (и най-вече с очаквани последствия) още във Война без край. Критиката зад Океана се забавлява с жанровото определение за трагедия, маскирана като супергеройски CGI панаир,  братята Russo се гаврят с един от най-симпатичните герои на поредицата, превръщайки го в бирен Lebowski с брутален едипов комплекс, част от по-пасивните отмъстители получават повече екранно време от обикновено, Железният човек води парада като истински шеф, а феновете остават повече от доволни,

Бронята на Thanos © Marvel Studios

Доволни е най-слабото определение, което можем да използваме, защото най-напрегнатите обрати и трагични моменти успяват да разреват дори циничните и обръгнали на манипулации кинокритици на сутрешната предварителна прожекция в София (направо не ни се мисли какво ще става с горките фенове) и в това няма нищо случайно. Макар нито един от филмите от така наречената Infinity сага да няма особени шансове (пък и претенции) да остане в историята като истински шедьовър, Краят напомня за силната история на едни наистина симпатични и любими герои, рамкирана от семейство и любов към скъпи приятели.

Отмъстителите: Краят е в кината.