Immediately Remixes: Perfume Genius е в ръцете на топ таланти

Perfume Genius трябваше да изкара миналата година в американско турне с Tame Impala и самостоятелни обиколки по фестивалите и концертните зали на света на гърба на излезлия през май абсолютно великолепен Set My Heart on Fire Immediatelyнай-добрият, изящно пищен, многопластов и искрен албум на Mike Hadreas, който спечели публиката и критиката със своите величествени мелодии с гъгнещи синтезатори, витиевати струнни и симфонични аранжименти и полижанрова експлозия от разнородни, но хомогенни влияния.

Пандемията от коронавирус и невъзможността поне засега да представи тази великолепна амалгама от готик, глем, синтпоп, кънтри и инди рок звуци обаче му позволява не просто да почовърка още малко оригиналните си идеи и да изскочи с някое ново EP или бонус издание, а директно да прехвърли пълния пакет парчета в ръцете на близки колаборатори.

Добра идея, защото триумфалният връх в кариера на Perfume Genius, започнала със суров звук и болезнената емоционална ранимост в Learning и Put Your Back N 2 It, минала през набиращия увереност Too Bright и гигантския катарзис No Shape, е доволно богат изходен, да не кажем суров, материал за разнородни трактовки с доминиращ електронен, синтпоп, техно, глич и експериментален характер.

Споделеното преживяване Immediately Remixes (стилизирано с главна буква, Matador) излиза точно година след началото на първата корона криза в момент, когато все още не знаем кога ще можем да си позволим именно такива групови забави, за каквито обикновено са предназначени ремиксираните албуми като този на Dua Lipa. Стилът на диска с мотоциклетната обложка и голия Hadreas обаче е доста по-различен.

Всяко едно от 13-те парчета в оригиналния албум е поверено на талантливо име като Jaakko Eino Kalevi, A. G. Cook, Jim-E Stack, Actress, Jenny Hval, Boy Harsher, Westerman и други с пълната свобода да се заровят в идеите на парфюмния гений както намерят за добре. Не просто ремиксираната, а направо алтернативна версия на Set My Heart on Fire Immediately следва същата подредба и пази същината на оригинала, но без да разчита само на бързо темпо и танцувални парчета.

Иронията е, че именно последните се запаметяват най-бързо в съзнанието – от глич хауса на A. G. Cook в Describe, пулсиращия синтетичен и много светъл бийт на Planningtorock за Jason и асид-рейв емоцията на Danny L Harle в Just a Touch до EBM съвършенството на Boy Harsher в безапелационно най-силния ремикс в албума, Your Body Changes Everything. 

Хубавото е, че по-странните и поп моменти също очароват, независимо дали говорим за лежерения ритъм на aakko Eino Kalevi за Whole Life, комбинацията от синтпоп и яхт рок в Without You на Jim E-Stack и 80-тарската фънки версия на On The Floor от Initial Talk или се гмурнем в енергичните барабани на Nídia в Moonbend и експерименталните пластове и мета обяснения на Jenny Hval. Immediately Remixes е сърцата работа.

Слушай в SPOTIFY/ Купи от APPLE MUSIC или BANDCAMP

Всеки албум е независим избор на нашите редактори. Ако поръчате през Apple Music, можем да получим малка партньорска комисионна.