Шедьоврите на Perfume Genius и Moses Sumney + други добри албуми

PERFUME GENIUS – Set My Heart on Fire Immediately (Matador)

Има някаква много приятна екзалтация от идеята за музикант, който успява да се преоткрива кардинално и същевременно да задобрява все повече с всеки следващ албум. Set My Heart on Fire Immediately, петият албум на Mike Hadreas като Perfume Genius, e моментният триумфален връх на кариера, започнала със суров звук и крайно болезнената емоционална голота и ранимост на Learning от 2010 и Put Your Back N 2 It от 2012 и минала през набиращия увереност Too Bright от 2014 и гигантския катарзис No Shape от 2017. Подобна траектория обикновено говори за амбициозност, но случаят на Hadreas е малко по-различен, най-малко защото нещата изглежда като да му се получават естествено и без излишни напъни.

Не че възможности на Perfume Genius не са се променили фундаментално, напротив. Бързият поглед към знаковата обложка и списъкът с гост-музикантите в Set My Heart On Fire Immediately e показателен не само за увереността на Hadreas, но и за неговата смайваща амбициозност, пардон, способност да ангажира уважавани студийни музиканти като барабанистите Jim Keltner и Matt Chamberlain и бас китариста Pino Palladino – все хора, които свирят с най-големите имена в съвременния поп рок и рядко се включват в проекти на авант-поп композитори. И макар заглавието на петия Perfume Genius да е достатъчно първосигнално, това определение не важи за нито една секунда от 13 грандиозни парчета.

Set My Heart On Fire Immediately e изящно пищен, многопластов и искрен албум, който очарова още на първо слушане с величествени мелодии с гъгнещи синтезатори и витиевати струнни и симфонични аранжименти, отказващи да бъдат вкарани в калъпа на един-единствен жанр и постоянно изненадващи със своята интелигентна трактовка на популярни течения от последните няколко десетилетия. Музикалното разнообразие удивлява най-силно в първата по-динамична половина на албума, чиито парчета прескачат самоуверено между камерен поп с американска Beach Boys чувствителност (Whole Life), размазан шугейз със сериозен кънтри привкус и експериментална финална кода (Describe), акустичен фолк поп (Without You), барокова минорна електроника (Jason) и 80-тарски Erasure (On The Floor) и драматична Kate Bush (Your Body Changes Everything).  

Мултижанровото разнообразие и звучи великолепно хомогенно и не страда от липса на нежни минорни моменти (One More Try и Leave). Петият албум на Perfume Genius очарова с самоуверения размах и здрава ръка, с които се справя с подобна амалгама от готик, глем, синтпоп, кънтри и инди рок звуци, за да наложи своята идея за пост-стилова и индивидуална душевност от много висок калибър. Нежното фалцето да Hadreas стига нови висини в един по същество телесен албум, който диша по-свободно след всяко следващо слушане. 5/5

Слушай в SPOTIFY/ Купи от APPLE MUSIC

MOSES SUMNEY – Græ (Jagjaguwar)

Точно преди три месеца помолихме категорично да се оставите на първата част от Græ да ви упои с извънземно фалцето и безкрайни дълбини на своята мултижанровост от космически джаз, алт рок и камерен барок поп, преди да се върнем в средата на май за Part 2 и да обявим целия магнум опус за един от монументалните записи на 2020. Речено-сторено, но и напълно заслужено и оправдано. Втората част на амбициозния концептуален албум на Sumney е финалното доказателство за огромния талант и емоционален капацитет на американския изпълнител от ганайски произход, който редува грандиозни инструментално-симфонични моменти и задавящо кресчендо със спотаени проникновения.

Един от най-смелите, великолепни, стъписващо многообразни и все пак хомогенни албуми от последните 12 месеца тълкува добре познати и (напоследък) повсеместни близки чувства за самота и уединение и умее да балансира по стряскащо интелигентен начин своята дихотомност от интимен меланхоличен минимализъм и грандиозни оркестрации с електронно арендби, фолк, джаз и арт поп. Довереният колаборатор на Solange, James Blake и Beck помита елегантно всички жанрове и условни ограничения не само музикално (с помощ от хора като Daniel Lopatin, Thundercat и Shabaka Hutchings), но и тематично със своя проникновен анализ върху любовта, расата, феминизма и доминираните от ярост политически стереотипи, без текстове да звучат прекалено агресивно, а по-скоро елегично. Двойният албум на Moses Sumney e прекрасна еманация на многостранен, емоционален и авангарден артист-бунтар, който търси себе си в безкрайни възможности и отказва да бъде удобно категоризиран. И по-добре. 5/5

Слушай в SPOTIFY/ Купи от APPLE MUSIC или BANDCAMP

CHARLI XCX – How I’m Feeling Now (Warner)

Charli XCX издаде третия си солов албум миналия септември, но изолацията покрай пандемията от корнавирус я вдъхновява да измисли и запише (в домашни условия) още един само за няколко седмици и с безценната онлайн помощ на своите фенове и музикални колаборатори. Красноречиво озаглавеният How I’m Feeling Now е моментна снимка на един откровено споделен и много публичен процес на създаване, който очарова с изключително добре завършени и пропити с тревожност футуристични и доста бързи електро/синт/поп парчета за самота, партита и споделената любов с настоящия й приятел. Праволинейна, но интересна доза ендорфини в правилния момент. 4/5

Слушай в SPOTIFY/ Купи от APPLE MUSIC

Hanni El Khatib – Flight (Innovative Leisure)

Малко предистория: седемте години цикъл от нов албум, 18 месеца турне, у дома за душ и наново същата работа вкарват Hanni El Khatib в такава депресия, че го отказват временно от музиката и алкохола, за да се върне обратно към любимия си дизайн и да основе скейт марката Metropolitan през 2017 с малко помощ от своя приятел и бивш работодател Kurt Hufnagel от Huf. Малко по малко обаче желанието му да записва музика се връща и резултатът е Flight – петият солов албум на лосанджелиския артист, започнал като спонтанен и много суров бийт експеримент с продуцента Leon Michaels и ескалирал до провокативна жанрова игра, която върлува смело между джаз, фънк, гаражен рок и дори пънк. 4/5

Слушай в SPOTIFY/ Купи от APPLE MUSIC или BANDCAMP

OЩЕ: Adult! издават Perception Is/As/Of Deception (Dais Records, Spotify, Apple Music, Bandcamp) – легендарното дуо на Adam Lee Miller и Nicola Kuperus продължава да дълбае в EBM жанра с непрекъснато разбиващите се програмирани бийтове, помитащи бас линии и готик вокали без излишни експерименти, но със задължително добра обложка, както обикновено. Sleaford Mods събират любимци на публиката, б-страни, неиздавани парчета и много редки такива в компилацията All That Glue (Rough Trade, Spotify, Apple Music, Bandcamp). Nice ‘n’ Easy (Capitol, Spotify) на Frank Sinatra излиза в ново допълнено издание за своята 60-та годишнина, а Kamasi Washington записва оригиналната музика към Becoming (Young Turks, Spotify, Apple Music) – документалният филм за литературното турне на Michelle Obama.

Всеки албум в този материал е независим избор на нашите редактори. Когато поръчате някой от тях през линка към Apple Music обаче, Boyscout получава малка партньорска комисионна.