Шестият Art Event на Ikea е комбина с жестоки суперзвезди

Art Event колекцията на Ikea е мястото, където скандинавската компания представя идеята си за демократичен (демек достъпен) дизайн и изкуство в едно. Подобно на H&M и техните лимитирани колаборации с популярни дизайнери, шведският модел на Ikea работи с най-актуалните имена от дизайн и артистичната сцена (Virgil Abloh, Junko Mizuno, James Jarvis и Craig Green) върху предмети за дома, които носят характерния почерк на участниците, но затриват елитарната и често пъти отблъскваща граница между сериозно изкуство, скъп дизайн и функционалност.

И докато предишните предложения от старта през 2015 досега включват предмети като ръчно плетени черги, постери и стъклени фигурки, шестата Art Event колекция на Ikea надскача предишните с десет симпатични предмети от пет дяволски добри и модерни имена: Sabine Marcelis, Daniel Arsham, Humans since 1982, Stefan Marx и Gelchop.

Art Ivent колекцията на Ikea трябва да се появи у нас в началото на април, но несигурната обстановка и рискът от нови затваряния могат да предизвикат промени в плана. Все още няма информация за цените на продуктите, но междувременно може да си поиграете с филтрите за добавена реалност в Instagram-a на марката и да видите как стоят у дома.

Родената в Нова Зеландия и базирана в Ротердам Sabine Marcelis не вярва в идеята за недосегаемо изкуство и не спира да експериментира с взаимодействието между различни материали и светлина. Нейният минималистичен дизайн език се отличава с чувствителност, породена от искрено желание да предизвиква емоционална реакция със своите предмети. Стенната лампа за Ikea Art Event е вдъхновена от срязаните платна на италианския художник Lucio Fontana, за да пресъздаде семплия жест на прорез през повърхност. Има я в два размера от метал, но, за разлика от досегашните лампи на Marcelis с бяла светлина и различни (предимно прозрачни) материали, свети в пет различни нюанса, отразявани от солидната и поетично срязана повърхност.

Като човек, започнал своята кариера със сценичен дизайн за хореографа Merce Cunningham измежду всичко друго, Daniel Arsham няма как да не е подвластен на скритата драма. Мултидисциплинираният щатски артист рециклира своя Falling Clock от 2011 (онзи стенен часовник, който сякаш потъва в гънките на стената) по подобен начин с разликата, че този път часовникът сякаш е увит в привидно движещ се текстил. Монохромната комета на суперзвездата зад нюйоркското студио Snarkitecture синтезира интереса му към тихи манипулации на материали, архитектура, археология и време. Предвид склонността постоянно да използва ежедневни предмети за референции в своята работа, настолният часовник на Arsham за Ikea е екстра пример за смесване на функционалност и емоционалната душа на вълнуващ предмет на изкуството.  

Humans since 1982 обичат многозначителните коментари и сложните въпроси за все по-голямата и противоречива роля на технологиите в съвременния живот. И тъй като още от студентските години са се посветили да заличават ненужната за тях граница между функционален дизайн и изкуство, Bastian Bischoff и Per Emanuelsson заменят препарираните насекоми и пеперуди в кутии с дронове, за да провокират със своята двусмислена и направена от алуминий витрина на живота.

Японският колектив Gelchop действа прагматично с деконструирането на ежедневни предмети и смяната на тяхната функция. Вместо да се оглежда навън, триото взима емблематичния гаечен (Allen) ключ за сглобяване на Ikea и го превръща в доста атрактивни и свръх големи настолна лампа и фенер в син и сив металик. Така де, скромният, но изключително важен и незаменим шестограм страда от незаслужено пренебрежение и заслужава малко от светлината на прожекторите, в буквален смисъл.

Германският артисти и илюстратор Stefan Marx не се разделя със своята писалка и бележник, за да скицира идеи и впечатления от обикновения живот, цитати от любими песни и книги и доловени емоционални послания в разговори с околните. Освен да се интересува как подредбата на различни думи и фрази изразява дадени настроения или чувства, Marx често пъти удря право в сърцето и с директни ръкописни послания като тези върху неговата стъклена ваза (I’m so so so sorrryyyy) и завивка (I wait here for your forever as long as it takes) за Ikea. И двете са идеален подарък за извинение или обяснение в любов – според ситуацията, каквото се налага.