BOYSCOUT BOOK CLUB: 11 супер книги от януари

Докато повечето издателства се надпреварват да се замерват с нови преводи на George Orwell и други автори с изтекли авторски права, Boyscout редакторите селектират житейските уроци на английски филмови легенди, първото свидетелство за Холокоста (с велика корица), Бел епок с френски аристократи, норвежки гении, нова българска литература, японски бестселъри, обнадеждаващ футуризъм и още увлекателни истории в най-добрите нови книги от януари:

ТРЯБВАШЕ ДА ВЗРИВИМ ПРОКЛЕТИТЕ ВРАТИ… на Michael Caine (Колибри)

Историята: Британското национално съкровище Michael Caine оглежда живота си от лондонския квартал Елефънт енд Касъл до Холивуд, от тариката женкар Alfie до Alfred, иконома на Batman, с всичките му успехи и провали, забавни мигове, както и с тези на страдания и борба, комедия и драма, романтика и трагедия, за да издири житейските уроци, които е усвоил и желае да сподели не само с начинаещи актьори, но и с всички в плен на неговата харизма.
Защо да я прочетете: Живата легенда на световното кино играе в повече от 150 филми (Алфи, Романтичната англичанка, Да образоваш Рита, Тихият американец, Перфектният обир, Младост), има завиден диапазон и се разписва срещу невероятна кариера от повече от шест десетилетия – страхотен пример не просто за това как, по собствените му думи, един млад, бял мъж от работническата класа пробива в киното на 50-те и 60-те години, а за това как всеки може да се издигне над скромния си произход и трудности с малко късмет и много бачкане. Носителят на две награди БАФТА, три награди Златен глобус и две награди Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля в Хана и нейните сестри (1986) и за Правилата на дома (1999) е не само мъдър, но и неустоимо забавен човек, бетонирал мястото си в Swinging 60’s и световната попкултура на всички времена.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ПЪТУВАЩИЯТ на Ulrich Alexander Boschwitz (Лист)

Историята: За търговеца Ото Зилберман, 10 ноември 1938 е обичаен ден. Той обсъжда сделки и прави планове за бъдещето. Докато не се прибира вкъщи и на вратата не започват да блъскат щурмоваци от нацистката партия. Това е денят след Кристалната нощ, а заглавията във вестниците гласят Евреите обявяват война на германския народ. Зилберман е с арийски вид и това му помага да избяга. Колко дълго обаче може да бяга от нацистите, колко влака трябва да смени и през колко града да мине, за да осъзнае, че от превзетата Германия няма изход?
Защо да я прочетете: Пътуващият  е писмо в бутилка, потънало в забвение за повече от 80 години, за да се превърне в едно от най-коментираните заглавия през 2019. Първото свидетелство за Холокоста е писано веднага след Кристалната нощ и излиза за пръв път на английски през 1939, появявайки се на родния за Boschwitz немски едва през 2018. Биографичните препратки между автора и главния герой не са случайни, самият Boschwitz емигрира в Англия през 1939 и е интерниран в Австралия по подобие на много бегълци от нацисткия режим. Умира три години по-късно през 1942 на борда на бежански кораб, потопен от торпедо на германска подводница. Пътуващият пристига у нас в превод от немски език на корифея Любомир Илиев и с велика корица на Илиан Илиев, напомняща за друг немски титан – Gerhard Richter.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

МЪЖЪТ С ЧЕРВЕНОТО ПАЛТО на Julian Barnes (Обсидиан)

Историята: През лятото на 1885 в Лондон пристигат трима французи с намерение да правят покупки за духа и окото. Единият е принц, другият е граф, а третият е човек с обикновен произход и италианска фамилия: д-р Поци. Самюел Поци е красив и харизматичен хирург, гинеколог, учен, колекционер, светска личност, донжуан и близък приятел на Сара Бернар. Сложните отношения в семейството на д-р Поци се развиват на фона на епоха на разкош и удоволствия, която обаче непрестанно показва своята истерична, нарцистична и декадентска същност – време на жестоки предразсъдъци и яростен национализъм. Мъжът с червеното палто е оригинален портрет на Бел епок с нейните герои, злодеи, писатели, художници и мислители, но и на живота на човек, изпреварил своето време.
Защо да я прочетете: Заради добрите думи на критиците от The New York Times, които хвалят елегантното и забавно писане на ревностния франкофил Barnes и отбелязват таланта му да изследва събитията с въображението на писател и скептицизма на историк. Неслучайно англичанинът е носител на половин дузина международни и много престижни литературни награди, барабар с ордена на почетния легион на Франция, по обясними причини.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Обсидиан и по-добрите книжарници.

ТРИЛОГИЯ на Jon Fosse (Лист)

Историята: Младите Ашле и Алида напускат родния край, за да търсят своето място в света. Скитат се бездомни и изгубени из сивотата на стария Берген. Жертват съвестта си заради любовта и трябва да се изправят пред последиците от своите деяния. Разказът преминава през поколения и векове, изпълнен с драматизъм – любов, смърт и убийство, загубени завинаги деца и родители, жестокостта на хората с власт, но и тази, на която са способни добрите хора. Напевният и суров език на норвежките диалекти ни отпраща към устната традиция на ледените приказки, разказвани в дългите северни нощи на някой далечен фиорд. Новелите Бдение (2007), Бленуванията на Улав (2012) и Отмала (2014) излизат самостоятелно, преди да бъдат обединени в общия роман Трилогияпризрачно, тайнствено и трогателно извикване на любовта.
Защо да я прочетете: Норвежкият гений Jon Fosse най-после стига пълноценно до българските читатели след кратък флирт покрай поставянето на пиесата му Зима в Бургаския театър преди години. Междувременно Fosse e станал кавалер на Националния орден за заслуги на Франция (2007), получил е Ибсенова (2010) и Европейска награда за литература (2014) и продължава да впечатлява със своята внушителна библиография от над 40 романа, разкази, поезия, есета, детски книги и 28 пиеси. Дебютът на български се случва благодарение на преводачката Стела Джелепова и издателство Лист, а корицата е дело на Люба Халева.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ЖЕНАТА КОНБИНИ на Sayaka Murata (Колибри)

Историята: Кейко е странно момиче с поведение, което смущава родители и учители. Така тя решава да се затвори в себе си и да не общува с никого. На 18 постъпва в конбини (един от онези прочути денонощни магазини, неизменна част от пейзажа и битовата култура на днешна Япония) и остава там цели 18 години, за да се слее благоговейно с ритъма и неговите звуци, копнеейки да бъде не чуждо тяло, а колелце в обществения механизъм. Под маската на един привидно безличен, безцветен и безплоден живот прозират по-дълбоки пластове с кафкиански мотиви, феминистка нотка и критика за отношението към жената в японското общество.
Защо да я прочетете: Заради болезнено откровения, абсурден, комичен и нерядко шокиращ разказ от първо лице за униформените делници на жена, обрекла се на своето конбиниинтригуващ роман, който засяга много от болните теми на съвременния свят като отчуждението, конформизма и цената на избора да не откликнеш на очакванията на социума. Бестселърът на Sayako Murata доказва още веднъж нейното място сред най-видните представители на модерната японска литература, а корицата на българското издание е дело на Люба Халева – второ включване на талантливата художничка в януарския Boyscout Book Club, евала.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ИДВА СЪБОТА на Lucia Berlin (Кръг)

Историята: Уви, Lucia Berlin (1936-2004) я застига заслужена популярност едва след смъртта й, по-точно през 2015, когато излиза сборника A Manual for Cleaning Women (оригиналното заглавие на Идва събота) 43 разказа с автобиографични елементи, писани в различни периода от живота на американската писателка. А тя има наистина интересен живот. Детството в малките миньорски градчета на Аляска е последвано от бурни младежки години в Чили, тежък алкохолизъм, здравословни проблеми и множество професии, които практикува, за да се издържа. Berlin има четирима сина от три провалени брака, била е гимназиална учителка, телефонистка, чистачка и санитарка в спешно отделение, преди да стане гост-преподавател по творческо писане в Университета на Колорадо през 90-те, по-късно и доцент на същото място. Иначе казано, не е като да няма материал – чудото на обикновения живот, където трудностите са представени с хумор и самоирония в колоритни сюжети за поети, музиканти, бармани, домакини, политици и предприемачи.
Защо да я прочетете: За да сте добре подготвени за следващия филм на Pedro Almodovar, който ще екранизира сюжети именно от този сборник. Испанецът има опит с жените-писателки – неговата Жулиета (2016) е базирана на три разказа от канадката Alice Munro.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ДНЕВНИКЪТ НА ДЖУЛИЪС РОДМАН на Edgar Allan Poe (Изток-Запад)

Историята: Недовършеният приключенски роман Дневникът на Джулиъс Родман е придружен от няколко есета и статии с неподражаемото и много иронично чувство за хумор на Edgar Allan Poe, заедно с ранни версии на част от най-известните му разкази (Без дъх, Меценгерщайн, Беренис и Овалният портрет), които се различават от познатите у нас по-късни.
Защо да я прочетете: Виден представител на романтизма, създател на детективския жанр и пионер в научната фантастика, психологическия ужас и американската готическа проза, писател с принос за появата на символизма и сюрреализма и автор на една от най-прочутите поеми на всички времена (Гарванът) – колкото и да не ни се вярва, и до днес отделни произведения на титана Edgar Allan Poe остават непознати за родната публика. Този сборник на Изток-Запад хвърля допълнителна светлина върху творчеството на един от най-важните и влиятелни автори в световната литература, култура и изкуство.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

ОПИТ ЗА ЕКСТАЗ на Димитър Бочев (Сиела)

Историята: Необикновената щафета от ситуации и парадокси препуска сред герои в търсене на смисъла в безпътно време, когато е по-лесно да съществуваш, отколкото да живееш – между любовта и страстта, между свободата и сигурността, между таланта и характера, между морала и изкушението, между Божието и людското.
Защо да я прочетете: Философският роман на журналиста от радио Свободна Европа, многократно арестуван от ДС дисидент и един от редакторите и близки приятели на Георги Марков е описван като възторжена апологетика на свободата и хронология на сетивността гаранция за стимулиране на мозъчните клетки и провокация към умните читатели. Питате го защо продължава да пише след толкова безпътност? Ами защото словото е единственият несигурен шанс поне донякъде да осмисля вълнението да бъдеш човек.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

БЪДЕЩЕТО НА ПОЧТИ ВСИЧКО на Patrick Dixon (Сиела)

Историята: Колко често се случват световни кризи като настоящата? Да не би да сме на прага на век, криещ още по-големи заплахи? Какъв ще бъде изходът от икономическата криза и колко бързо ще видим възстановяване? Колко още вреди могат да нанесат фалшивите новини и лъжовната пропаганда? Какво е дългосрочното бъдеще на ЕС и Великобритания? Докъде ще стигне изкуственият интелект и роботиката в света на нискоквалифицирания труд? Dixon откроява стотина тенденции, засягащи всеки аспект от нашия личен и обществен живот, за да оформи цялостна картина с прогнози за бъдещето на век, белязан от сериозна криза още в самото начало.
Защо да я прочетете: Макар да излиза още през 2015, Бъдещето на почти всичко е интересна, защото е писана от мастит футурист (Wall Street Journal го нарича гуру на глобалната промяна), а това са хора, които обикновено боравят с по-дълъг хоризонт от петилетка и не се трогват от глобалните промени така, както го правят обикновените хора.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ДЪРВОТО НА ЖЕЛАНИЯТА на William Faulkner (Лист)

Историята: Рожденият ден е време за чудеса, особено ако предната вечер се шмугнеш първо с левия крак в леглото, а преди да заспиш, си обърнеш възглавницата. Точно така прави Дулси и в резултат преживява най-необикновения си празник, който я отвежда до Дървото на желанията. По пътя вижда как от един момчешки джоб излизат истински шетландски понита, среща нови приятели и научава, че всяка мечта има различен цвят.
Защо да я прочетете: Единствената детска книга на William Faulkner (Врява и безумство, Светлина през август, Авесаломе, Авесаломе!, Дивите палми) излиза за първи път в България в превод от Елена Алексиева и с илюстрации на Калина Мухова – първият случай, когато наследниците на американския писател дават разрешение книгата да излезе с рисунки, различни от тези на Don Bolognese.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

НЯКОГА ЩЕ БЪДЕ ВЕЧЕ БЕШЕ на Иван Тотев и Димитър С. Стефанов (Мусагена)

Историята: Времето невинаги е линия. Понякога тази линия се затваря в кръг. Понякога до нея се движи паралелна линия. Понякога се вие като спирала. А понякога линията се преплита сама, като Мьобиусов лист, без начало и край. Всичко, което е било, някога ще бъде. Всичко, което ще бъде, вече беше.
Защо да я прочетете: За да се запознаете още веднъж с писането на Иван Тотев и Димитър С. Стефанов – колеги от творческата агенция Wunderman Thompson Sofia, съавтори на сборника 5 изречения и симпатични брадати младежи зад интересни проекти (поотделно) като подаръка за г-жа Фандъкова от Грийнпийс, Под игото на шльокавицата на Жанет 45, инициативата на Mediapool срещу фалшивите новини Ти си това, което четеш, първия български подкаст за Формула 1 и други. Споделената им любов към писането кристализира в общия интернет проект 5 изречения, прераснал в успешна и (досега) четирикратно преиздавана книга. Най-новият им сборник Някога ще бъде вече беше съдържа 24 разказа, в които миналото влияе върху настоящето, бъдещето влияе върху миналото, а настоящето често диктува и двете.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Мусагена и по-добрите книжарници.

Още добри книги? Търсете в предишните издания на BОYSCOUT BOOK CLUB (българското BBC, хаха) онлайн ТУК.