Michael Caine и поколението на 60-те, променило света

Michael Caine е икона на Великобритания от 60-те и онова следвоенно поколение, което иска да живее по свой собствен начин и да променя своето бъдеще сега и веднага. Онази попкултура на цигарен дим, стилни костюми, страхотен сексапил, невероятна музика и герои на работническата класа като господин Caine, които доминират киното през тази динамична декада на културното и социално освобождение на Острова. Титанът на английското кино от Южен Лондон е синоним за онзи самоуверен характер и класически стил и първосигнално отношение, които бележат епохата и филмовите роли с прямота, лаконичност, идеално скроени костюми и диоптрични очила с рогови рамки.

Съвсем логично, Michael Caine е идеалният човек, които може да разкаже за онова поколение и знаменити години в документалния филм My Generation – пълнокръвна хроника на културната и социална революция през 60-те, събрана от над 1600 часа архивни кадри и повече от 50 интервюта с главните действащи лица (и приятели на Caine) от това време. Веднага след като го изгледате, може да си направите и един маратон с най-забележителните 60-тарски роли на актьора като антигероите Harry Palmer, Alfie Elkins и Charlie Croker, документирани нагледно във фотографския албум Michael Caine: 1960s – повече от стотина страници снимки зад кулисите, промо фотографии, кадри от заглавията и небрежни снимки с икони като Terence Stamp, Roman Polanski, Shelley Winters, Shirley Bassey и Mia Farrow. Великан в пълния смисъл на думата.

Michael Caine в Досието ИПКРЕС, 1965 © Collection T.C.D.

Michael Caine в Погребение в Берлин на Guy Hamilton, 1966 © Paramount/ Collection T.C.D.

Michael Caine в Досието ИПКРЕС, 1965 © Reel Art Press

Юли 1964 © Mirrorpix

Michael Caine в Досието ИПКРЕС, 1965 © Collection T.C.D.

Michael Caine в Досието ИПКРЕС, 1965 © British Film Institute

Michael Caine в Алфи на Lewis Gilbert, 1966 © Photofest

Документалният филм My Generation е по кината в Англия. Фотографския албум Michael Caine: 1960s (128 страници, твърди корици, Reel Art Press) струва 42 лева и може да бъде поръчан онлайн тук.