BOYSCOUT BOOK CLUB: 9 супер книги от март

Mартенският Boyscout Book Club превзема април с девет книги, сред които дългогочакван сборник с разкази на Murakami (защото още не можем да забравим филмовото изживяване Карай колата ми и се нуждаем от пропита с джаз и музика литература), пророчески роман на Водолазкин, стар шедьовър от майстора на спекулативната проза, философски истории за животни (но не за деца, а за възрастни), американски бестселъри за Камчатка, скандинавски психотрилъри за любов и мания и биографични книги за автомобилни състезания и ракетно дело:

ПЪРВО ЛИЦЕ ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО на Haruki Murakami (Колибри, с превод от Надежда Розова и корица на Стефан Касъров)

Историята: Героят в този сборник с осем разказа на Murakami е човек на средна възраст, който се връща към своите младежки увлечения, преживявания и спомени. Музикалният фон с джаз, класика и поп отмерва ритъма на сюрреалистични срещи и разговори между хора, животни и въображаеми същества. Докато се разтварят неподозирани гънки на време и пространство, грозното става красиво, а зад красивото се таи грозота. Съзнанието предизвиква и разширява пределите на видимия свят, а онова, което се изплъзва от спомена, сякаш ни преследва най-дълго.
Защо да я прочетете: За да задълбочим още веднъж отличните впечатления от разказите на японеца покрай филмовия шедьовър Карай колата ми, създаден по мотиви от сборника Мъже без жени. Стегнатата, остроумна и магична проза в днешния съкратен курс по Murakami и неговата страст към музика и бейзбол, погледната през носталгията по младостта, е едновременно философска и загадъчна, трогателна и забавна, с тон на интимно признание, почти мемоарна (неизменно поднесена от първо лице) и винаги завършваща с типичния за този съвършен японски посланик неочакван обрат. Гений на постмодернизма? Невероятен стилист с необикновено въображение? Всичко това, че и отгоре.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ОПРАВДАНИЕТО НА ОСТРОВА на Евгений Водолазкин (Лист, с превод от Здравка Петрова и корица на Дора Иванова)

Историята: Един остров го няма на картата, но съществуването му е извън съмнение. Описаните събития са познати до болка, но липсват в учебниците. Средновековие се преплита със съвременност, общото – с личното, а трагизмът – с гротеската. През Острова преминава чума, князете Ксения и Парфений преживяват Великата Островна Революция и увлеченията на народа си към Светлото Бъдеще. Начело се сменят революционни председатели, а в летописа се разминават хронисти, пророци, говорещ котарак и повелител на пчелите. Древно предсказание вещае, че Острова го чакат големи изпитания. Ще може ли да премине през тях, когато земята започва да се тресе под краката?
Защо да я прочетете: Заради блестящите паралели не само между епохи, но и с други изкуства, произведения и автори (Прокорий Кесарийски, William Shakespeare, Николай Римски-Корсаков). Оправданието на Острова на родения в Киев руски писател Евгений Водолазкин (Лавър, Авиатор) разказва за братоубийствена война, изтребление и пътя към мира на един народ. Предвид войната в Украйна, тази книга от 2020 може да се чете и като сбъднато пророчество и притча за съдбата на света сега.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

СМЪРТТА Е ЗАНИМАНИЕ САМОТНО на Ray Bradbury (Сиела, с превод от Жени Божилова и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Мъгливата Венеция в щата Калифорния е особено примамлива за хора, влюбени в тъгата. Тук времето тече по различен начин, влакчето от лунапарка прилича на заспал динозавър, червен трамвай искри на завоите, a петролните сонди стенат на брега. Един по един изчезват хора, но никой не вярва, че сериен убиец броди из улиците. Жертвите на мистериозния извършител са винаги самотници и особняци, отдавна превърнали се в невидима и чудата част от пейзажа на Венеция. Когато поредният мъртвец е открит в потопена клетка за лъвове, един млад и емоционален писател по прякор Щурия тръгва по следите на извършителя рамо до рамо с прозорлив детектив, криещ много повече изненади, отколкото човек може да предположи.
Защо да я прочетете: Заради темпераментния, шарен и смешно-тъжен портрет на съвременното човечество, в което самотата е все по-чест спътник в живота. Майсторът на спекулативната проза Ray Bradbury (451 градуса по Фаренхайт, Вино от глухарчета, Марсиански хроники) се плъзга по релефа на реалността, за да създаде нестандартен и увлекателен детективски роман в духа на Raymond Chandler и Dashiell Hammett.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

СЪЩНОСТТА НА СЛОНА на Toon Tellegen (Точица, с превод от Боряна Кацарска и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Новата книга за възрастни на издателство Точица разказва за нещата, които ни се иска да направим, без сами да разбираме защо. Разказва и за това колко е трудно да се поставиш на мястото на другия, а и за съветите, които са безполезни, защото изхождат от твоята собствена ситуация. Но също и за падането. За един слон, който изпитва вътрешна потребност да се катери по дървета, да вижда далечината и да прави пируети. Нищо, че после пада и го боли. Проблемът на слона озадачава мнозина – от мравката или медузата до носорога, от слънцето до земното притегляне. Всеки разсъждава какво би направил на негово място. Неизменно идеите им се оказват свързани по-скоро с разсъждаващия, отколкото със самия слон. А може би падането е нещо ценно?
Защо да я прочетете: Заради способността на автора да стимулира въображанието и да води към мисли и разбиране на ирационалното в себе си и околните. Прочутият нидерландски писател Toon Tellegen е превеждан е на повече от 25 езика заради умението да разказва проникновени философски истории за животни – не точно притчи, нито басни, нито пък есета с готови отговори, по-скоро само с поводи за размисъл и доста наблюдателни психологически описания. Същността на слона е част от поредица, в която се говори за смелостта (и мишката), депресията (и щурците), самоизличаването (и скакалеца) и съжалението (и бръмбара).
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Точица и по-добрите книжарници.

ГОВОРЕЩОТО КУЧЕ на Михаил Булгаков (Изток-Запад, с превод от Огняна Иванова и корица на Деница Трифонова)

Историята: Преводачката Огняна Иванова описва Говорещото куче като сборник от писма, документи и откъси от дневниците на Булгаков, издадени едва след 1989 и публикувани за пръв път на български език едва сега. По този начин са представени три страни на преживяното от него: как самият той го е почувствал, как го е препредал на близките си и какви са последствията, наложили общуване с властите. Известно е, че писателят е преследван и забранен, но от тази книга става ясно колко чудовищно е престъплението на управляващите към него. Включени са 23 статии, къси разкази и фейлетони на руския писател и драматург, а в дневника си изказва и своето мнение за събитията, свързани със Септемврийските бунтове в България през 1923.
Защо да я прочетете: Заради възможността да надникнем в живота и творчеството на Булгаков отвъд шедьовъра Майстора и Маргарита.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

ИЗЧЕЗВАЩА ЗЕМЯ на Julia Phillips (Кръг, с превод от Борислава Спасова-Тълок и Алекс Тълок и корица на Весела Карапетрова)

Историята: Дебютният роман на Julia Phillips започва с необяснимо престъпление. В един късен августовски следобед на откъснатия от света руски полуостров Камчатка две сестри изчезват загадъчно. Дали са отвлечени? Или избягали? Или пък просто падат от скалите и са се удавили? Невиждано дотогава полицейско разследване тъпче без резултат месец след месец, но навлизането в тази мистерия е само претекст за дълбоко и емоционално изследване на човешката същност и отношенията между хората.
Защо да я прочетете: Заради впечатляваща автентичност, с която американската писателка описва суровата красота на Камчатка и нейните диви пейзажи, спиращи дъха картини на тундрата, извисяващи се вулкани, стъклените вълни на морето, областния център Петропавловск и малките села, населени с кореняци – примамлив, но и много сложен регион, където социалното и етническо напрежение кипи отдавна. За по-голяма достоверност, Phillips прекарва две години в Камчатка, за да опознае местния ландшафт и нравите на населението в този отдалечен район.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

СМОЛА на Ane Riel (Лемур, с превод от Светлана Старирадева и корица на Декитас)

Историята: Лив умира, когато е само на шест години. Поне така смятат властите. Баща ѝ знае, че е единственият, който може да я предпази от всяка опасност, спотайваща се в човешкия свят. Затова една вечер той излиза от усамотената къща, която малкото му семейство нарича дом, избутва лодката си в морето и гледа как тя се разбива в скалите. После тръгва по дългия път към града, за да обяви момиченцето си за изчезнало. Неговата Лив обаче се крие зад кутиите и кашоните, запълнили всеки милиметър от работилницата му, защото той ѝ е казал, че така никога няма да ѝ се наложи да ходи на училище; така никога няма да ѝ се наложи да напусне родителите си.
Защо да я прочетете: Guardian го определя като ужасно завладяващо, изключително атмосферично и мъчително изучаване на манията и обсебващата любов. The Observer пък го праща да се мери с най-мрачните творения на Братя Грим. Психотрилърът на датската писателка Ane Riel е носител на най-престижните скандинавски награди за литература. Предвид съдържанието на тази завладяваща книга, последното не е особена изненада.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Лемур и по-добрите книжарници.

ТЪМНАТА СТРАНА НА ЛУНАТА на Wayne Biddle (Сиела, с превод от Венцислав К. Венков и корица на Живко Петров)

Историята: Злодей или герой е Wernher von Braun? Носителят на Пулицър Wayne Biddle търси истината за една от най-противоречивите личности на XX век в провокативна биография, която разнищва всички детайли от живота и кариерата на немския инженер и пророк на космическата епоха. След края на Втората световна, бившият SS офицер и създател на ракетите Фау-2 е изтеглен в Щатите и по-късно прави възможно кацането на Луната. Или поне така гласи митологията около неговото име. Biddle се опитва да проследи двете страни на живота и постиженията на един от най-известните и най-уважавани технически специалисти на епо­хата, разделил историците на коренно противоположни мнения. Едните го приветстват в ролята му на пионер в ракетното дело, а другите го заклеймяват заради нацисткото минало.
Защо да я прочетете: Заради детайлното проследяване на пътя на von Braun от първите тридесет и три години на живота му в Германия до пристигането в Aмерика през 1945 и изчистването на репутацията му от американските служби, включително чрез прикриване на случилото се в концлагера Дора в Пенемюнде. Детайлната книга на Biddle описва и първите опити с ракети във Ваймарска Германия, по-късно са подпомогнати от почти неограничено финансиране от нацистката власт, за да се превърнат в истинска наука на разрушението по време на Втората световна. Дейността на немския инженер в служба на Третия райх по-късно се пренася безпрепятствено и на американска земя. Моралните оценки за стореното си оставят в полето на читателя, но животът на von Braun безспорно сумира в себе си историята на XX век – от руините на Първата световна война и надеждите за ново начало, през грандоманските мечти на нацистката власт и глобалната трагедия на Втората световна, та до последвалото противопоставяне между САЩ и СССР в космическата надпревара.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ДЯВОЛСКИ БЪРЗИ на A.J. Baime (Кръг, с превод от Илияня Бенова-Бени и корица на Наталия Чайкина)

Историята: В началото на 60-те, безспорeн лидер в 24-те часа на Льо Ман e отборът на Ferrari. Същевременно Ford Motor Company изостава от доскорошната си лидерска позиция на американския автомобилен пазар. Henry Ford II наследява именития си дядо и знае, че трябва да направи нещо, за да възвърне славата на семейната империя. От другата страна на Океана, Enzo Ferrari вече се е превърнал в жива легенда със своите стилни автомобили, създадени да печелят. Документалната книга на A.J. Baime описва напрегнатото съревнование между Henry Ford II и Enzo Ferrari за доминация на в най-престижното състезание, а и в цялата индустрия от 60-те години на ХХ век.
Защо да я прочетете: За попълване на празнините, останали след повторното гледане на Пълно ускорение.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.