BOYSCOUT BOOK CLUB: 8 супер книги от октомври

Голямото четене в октомврийската сбирка на Boyscout Book Club започва с величествена елегия за идентичността на Европа и любовна история в търсене на Caravaggio, преди да продължи с Pulitzer-ов фаворит, препоръчан от Obama. И преди да ни обвинят в прекалена сериозност, подхващаме новото разследване на Бързаков и Филипова (втора част от пловдивската крими поредица на Богдан Русев), черна комедия от прочут френски драматург, фатален триъгълник във ветровития Брайтън от 50-те години и една легендарна дистопична сатира. Ето какво четем този месец:

ГРАНД ХОТЕЛ ЕВРОПА на Ilja Leonard Pfeijffer (Колибри, с превод от Мария Енчева и корица на Таня Минчева)

Историята: Писател се настанява във величествения, но западащ Гранд хотел Европа, за да напише книга за туризма и да си отговори на въпроса къде са се объркали нещата с голямата му любов Clio. Спомените го връщат назад към запознанството им в Генуа, срещите във Венеция и споделените пътешествия до Малта и Чинкуе Тере по следите на последната картина на Caravaggio. Паралелно нараства и любопитството му към мистериите на хотела и неговите чудати обитатели, дошли сякаш от една далечна и по-елегантна епоха. Усещането за изгубената слава виси на ръба на настъпващата глобализация.
Защо да я прочетете: Гранд хотел Европа е едновременно художествена литература и есеистика, роман за една голяма любов, но и роман за великата история на Стария континент и неговата противоречива идентичност, за незавидното му настояще и за проблематичното му бъдеще, за привлекателната и разрушителна сила на туризма, за предимствата и пороците на глобализацията, за предразсъдъците на западняците и за участта на бежанците. И да, тази върховна новела на нидерландския поет и писател Ilja Leonard Pfeijffer е написана с неподражаемо чувство за хумор и стил, напомнящ за Набоков, Tom Wolfe, Baudrillard, Umberto Eco и Wes Anderson.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ГАЛААД на Marilynne Robinson (Лист, с превод от Стела Джелепова и корица на Калина Мухова)

Историята: Сюжетът на този Pulitzer-ов бестселър от 2005 се върти около спомените на прехвърлил седемдесетте потомствен проповедник и баща на име John Ames. Краят на живота му наближава с бодри крачки, а синът му още няма седем, затова John води дневник и предава живота на мъжете Ames, призвани да бъдат мост между Господа и хората на Галаад – затънтено градче в Айова. Изреченията му се търкалят като топчета от молитвена броеница и нижат разказ за увреденото сърце на Америка. Историята започва отпреди Гражданската война в САЩ и се простира до средата на ХХ век, за да обрисува битките и мечтите на три поколения.
Защо да я прочетете: За по-малко от две десетилетия, Галаад се превръща в многократно награждаван (Pulitzer и Национална награда на критиката в Америка), титулуван (една от стоте най-влиятелни и добри книги на ХХI век според Guardian и BBC), обожаван (с думи като неподражаем, величествен, голям като нация, тих като мисъл и вълнуващ като молитва) и превеждан (на десетки езици в над сто издания) роман с популярни почитатели като Barack Obama.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ВАВИЛОН на Yasmina Reza (Лист, с превод от Снежина Русинова-Здравкова и корица на Стефан Чинов)

Историята: Прехвърлила шейсетте, Elisabeth е жена, чието любопитство надхвърля границите на тихата криза на средната възраст. Разлиствайки фотоалбума Американците на Robert Frank, главната героиня се връща към картини от собствения си живот. Спомените от младостта ѝ се редуват с тези отпреди две години, когато събира приятели и съседи на вечерно парти, завършило с убийство. Престъпление от страст, водевил или черна комедия, в която един кротък човечец, жертва на модата, изведнъж удушава своята половинка? Вавилон ескалира от новела за добрите nrawi в напрегнат детективски трилър.
Защо да я прочетете: Френският драматург Yasmina Reza (пиесите Арт, Богът на касапницата и Живот х 3) oбича да изследва човешките взаимоотношения не като обект на щастие, а като обект на катастрофа, a и да прикрива отчуждението и тревогата със смях. Семейната черта да реагира на бедствията с хумор е видна и във Вавилон – история за самотата и изгнаничеството, спечелила наградите Renaudot и Goncourt.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ГРАД ПОД ОБСАДА на Богдан Русев (Софтпрес, с корица на Радослав Донев)

Историята: На 18-ия етаж на новопостроена сграда лежи безжизненото тяло на Тихомир Ангелов – известен и богат строителен предприемач. Допреди няколко дни това име не би говорило нищо на бившия състезател по спортна стрелба Бързаков, но благодарение на доктор Филипова, той отново се оказва на мястото на престъплението. Задачата да следи Ангелов, за да потвърди съмненията в изневяра на неговата съпруга, го въвлича в разследване на убийство, за което са заподозрени две от любовниците на бизнесмена, завистлив художник, най-големият му конкурент и икономка, която познава семейството отблизо. Всички се сбират под един покрив в Пловдив по време на пандемия, но скоро след това един от заподозрените е намерен мъртъв.
Защо да я прочетете: Вторият роман на Богдан Русев от поредицата за детективския тандем Филипова и Бързаков е оригинален #whodunit, който продължава идеята на автора на Вечен град да се вдъхновява от различен класик на криминалната литература за всеки следващ случай. Град под обсада е още по-загадъчна, заплетена и напрегната съвременна история в стила на Agatha Christie.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Софтпрес и по-добрите книжарници.

СВИДЕТЕЛЯТ на Juan José Saer (Колибри, с превод от Маня Костова и корица на Стефан Касъров)

Историята: През далечния XVI век млад юнга, член на експедиция до Индия, е пленен от дивашко племе и още с пристигането си присъства на ужасяващо пиршество. На фона на миролюбивия нрав и отруденото ежедневие на диваците, с които дълго съжителства, колективното заслепление и безумство, обземащо ги всяка година по едно и също време и изливащо се в противни оргии, му изглежда странно и непонятно, както и подбудите им да пощадят именно него измежду всички други пленници. Обяснението идва шест десетилетия по-късно, когато героят разказва за своето пленничество и за странстванията си по света. Вече остарелият и помъдрял мъж ниже разсъждения за нетрайността на битието, за илюзорността на света, за страха да не изчезнем без следа и за копнежа да продължим да съществуваме в нечие свидетелство, че ни е имало, макар и мимолетно, в необятната вселена.
Защо да я прочетете: Романът на покойния аржентински писател Juan José Saer (1937-2005) очарова с талантливо смесване на философски размисли, идейно повествование и брилянтна стилистика. Свидетелят е за силата на онази универсална цикличност, която редува грозното и отблъскващото с прекрасното и възвишеното.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

МОЯТ ПОЛИЦАЙ на Bethan Roberts (Сиела, с превод от Зорница Русева и адаптирана корица на Живко Петров)

Историята: Във ветровития и крайморски Брайтън през 50-те години на миналия век Marion зърва русия, синеок и широкоплещест по-голям брат на най-добрата ѝ приятелка. Tom се съгласява да научи Marion да плува без последната да осъзнава как първото потапяне в мрачните води на градския кей завинаги ще преобърне нейния живот. Чувствата на Marion прерастват от скрито тийнейджърско възхищение в пламенно влечение, съпътстващо собствената ѝ трансформация от момиче в жена. Скоро Tom e полицай, а Marion – току-що завършила учителка, решена да го спечели. Всичко е цветя и пози, докато във връзката не се намесва Patrick – деликатен и фин мъж с влечение към бляскавия и изтънчен свят на изкуството и пътуванията. Тримата се оказват вкопчени в бесния водовъртеж на живота, който ги завлича сред бушуващото море на най-съкровените човешки усещания – нежност, тъга, мечти и разочарования. Скрити тайни и потиснати желания си проправят път към повърхността, а когато бурята се успокои, Marion, Tom и Patrick трябва да съберат отломките на своите души.
Защо да я прочетете: Aбстрахирайте се от маркетинговата harry-bait корица и средняшката екранизация (Amazon Prime от 4 ноември), за да се потопите в една смела и нежна история за любовта и желанието. Bethan Roberts успява да създаде честен и въздействащ портрет на любовта като спасение, но и като клетка, в която влизаме доброволно. Моят полицай е деликатен разказ за красивите, но сърцераздирателно мимолетни моменти на истинско щастие. 
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ФЛОРИДА на Olivier Bourdeaut (Колибри, с превод от Aлбена Шарбанова и корица на Капка Кънева)

Историята: Идеята за Флорида се ражда преди седем години, когато френският писател Olivier Bourdeaut (В очакване на Боджангълс) попада на документален филм, посветен на щатските конкурси за Мини мис. На преден план в историята е американско семейство от средната класа с властна майка, безволев баща и красива дъщеря. В слънчева Флорида има всичко, освен здрав разум. Светът на конкурсите за красота, в който амбициозната майка въвежда детето си, не само го лишава от нормално детство, а направо го отвращава и довежда до бунт. Сблъсъкът на силните майка и дъщеря ги разделя, преди пътищата им се да се съберат отново при трагични обстоятелства. Усилията на непокорната тийнейджърка да заличи хубостта си вредят на здравето ѝ и тя късно осъзнава, че опитите за отмъщение водят до самоунищожение.
Защо да я прочетете: Какво може да се досетите от последното изречение, Флорида е роман за огромната вреда на прекомерните амбиции и красотата като проклятие.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ПОРТОКАЛ С ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ на Anthony Burgess (Сиела, с превод от Мариана Мелнишка и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Alex e ветеран от поправителните домове с особени заслуги, защото краде, раздава толчоци, разкървавява с блейзър и фъка мацките насила, а междувременно се възвисява с музиката на Handel и Beethoven. Всеки дисциплиниран лидер си има банда и Alex не е изключение. Четирите контета се носят по последния писък на фешъна, но можем да ги наричаме и друзя, способни на немислимите жестокости, за да се противопоставят на заобикалящия ги тоталитарен свят. Бандата на Alex не се оправдава дори в сянката на сграбчилото я правосъдие. Дистопичната сатира на Burgess задава важни въпроси като това кой е изворът на злото в едно общество – системата или индивидът? Може ли това зло да бъде превъзпитано? Кои крайности са по-пагубни – тези на свободната воля или онези на тоталитарното управление?
Защо да я прочетете: Заради потентното напомняне как бунта на младостта винаги е посрещан от бруталната власт, а очарованието на хаоса се сблъсква с натрапеното подчинение чрез промиване на мозъци. Дори повече от шейсет години след своята поява, най-известният роман на британския писател продължава да поразява със своя садистичен сюжет и феноменален езиков стил – основни белези на една безмилостна дистопия и поучителна притча, която не бива да бъде забравяна. Скандалният и дързък Портокал с часовников механизъм демонстрира как приспаните под булото на цивилизацията природни инстинкти са винаги готови да избухнат в неудържима вакханалия от насилие и разруха.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.