ТВ ГИД ЛЯТО 2019: 10-те нови сериала, които гледаме

Zendaya в Еуфория © HBO

Наръчникът за най-добрите сериали на 2019 продължава с нови десет предложения, които покриват целия спектър от идиотски латино комедии и сююреалистични нео(н)-ноар трилъри до криминални драми с неочаквани обрати, тийнейджърски абстиненции от екстремно порастване и медийни драми с политически оттенък, за да сме в тон с времето.

Още по темата? Вижте 15-те най-добри сериала на 2019 (досега) според Boyscout.

ТВЪРДЕ СТАР ДА УМРЕШ МЛАД (Amazon Prime), сезон 1 / От 10 юни

Замаскираният в ТВ формат 13-часов филм на датския режисьор Nicolas Winding Refn (Живот на скорост, Само Бог прощава, Неоновият демон) е най-противоречивото заглавие това лято. Най-малкото защото е нужно да се въоръжите с канско търпение, за да издържите опитите да вникнете в сюжета, преди да решите дали става въпрос за шедьовър или обикновена самовлюбена полюция. Болшинството критици се люшкат между двете определения докато описват сюрреалистичната неон-ноар трилър история на лосанджелиския полицай Martin Jones и потъването му в мокри поръчки за местната мафия в свят на окултни картели, вампири, наемни убийци от Якудза и мистериозни отмъстители. Всички отличителни елементи от досегашната филмография на Refn (като мълчаливите протяжни погледи и недомлъвки, които изнервят безотказно) са налице. Тегава работа.

СТРАХОТИИ В МЕКСИКО (HBO), сезон 1 / От 15 юни 

Най-идиотското предложение на HBO за сезона е идиосинкратична и налудничаво абсурдистка латино хорър-комедия за група странни приятели, които започват да капитализират влечението си към ужаса с организиране на специфични и, разбира се, тематични страшни истории за всевъзможни нужди. Създаденият от комиците Fred Armisen, Ana Fabrega и Julio Torres и продуциран от Lorne Michaels (На живо в събота вечер) сериал е по-странен, невъобразимо смел и забавно глупав дори от Портландия. Не обръщайте внимание на некадърния БГ превод на оригиналното заглавието Los Espookys, който ви запраща погрешно в Мексико, а не в неназованата латиноамериканска страна в сериала. Положението е шест серии сюрреалистичен празник за душата на всеки (хорър) фен.

ДЖЕТ (Cinemax), сезон 1 / От 15 юни

Не подценявайте умението на Cinemax да предлага качествени виновни удоволствия като Ответен удар и полушедьоври като Хирургът. Криминалният нео-ноар трилър Джет попада по-скоро в първата категория с история за харизматична крадла (винаги прелестната Carla Gugino), която е прекалено добра в занаята и прекалено добра в общуването, за да успее да се измъкне от този бизнес веднъж завинаги. Макар създателят на сериала Sebastian Gutierrez (Змии в самолета) да е наблъскал страшно много сюжетни линии и обрати, Джет блести най-вече с пълнокръвната роля на ужасно привлекателната Gugino – негова партньорка и в истинския живот.

ГРАД НА ХЪЛМА (Showtime), сезон 1 / От 17 юни

Въпреки колебливия си рейтинг, Град на хълма си заслужава най-малко заради дяволски добрата актьорска игра. 90-арският сериал за неочаквания съюз между амбициозния чернокож прокурор Decourcy Ward (Aldis Hodge) и корумпирания ФБР агент Jackie Rohr (Kevin Bacon), изправени срещу цялата полицейска и съдебна система в града, всъщност е наистина увлекателна история за престъпления, расови предразсъдъци и пари под масата, която изисква малко повече време и внимание, за да се разгърне подобаващо. И, като всяко друго нещо с Бостън, е продуцирана от Matt Damon и Ben Affleck, как иначе? Само Mark Wahlberg липсва.

ЕУФОРИЯ (HBO), сезон 1 / От 17 юни

Изключително смелата, натуралистична, прекомерно стилизирана и на моменти трудна за гледане екстремна тийн драма за наркотици, секс и неизяснена сексуалност, полова идентичност, порнография, тормоз, насилие, токсична мъжественост, травми, социални медии, любов, приятелство и въобще всички мрачни сценарии в главата на всеки родител шокира целенасочено с желанието си да провокира и да обясни защо тъгуват съвременните 17-годишни. Щатската адаптация на едноименния израелски сериал за порастването е много добър урок да не подценяваме таланта на симпатичнaта Zendaya (Спайдър мен: Завръщането, Великият шоумен), заобиколена от почти неизвестни, но впечатляващи млади актьори като Jacob Elordi, Algee Smith, Barbie Ferreira и Hunter Schafer.

АЛТЕРНАТИНO С ARTURO CASTRO (Comedy Central), сезон 1 / От 18 юни

Втората латино комедия в списъка е още по-добра и от първата и горният трейлър е абсолютно доказателство. Гватемалският актьор Arturo Castro е познат най-вече от превъплъщенията си в Narcos и Broad City, но Алтернатино е истинското постижение, заради което трябва да му обърнем подобаващо внимание. Скеч шоуто на Comedy Central се занимава с погрешните и реалните латино стереотипи в съвременната култура по крайно забавен пародиен начин, основната заслуга за което се дължи на самия Castro и неговите 42 (да, правилно четете) роли на латино милениал, мъж, жена и какво ли още не. Абсолютен цар, на когото му предстоят доста добри неща, ако сериалът получи признанието, което заслужава.

ЙОСТА (HBO), сезон 1 / От 1 юли

Първият оригинален шведски сериал на HBO Nordic е много странна комедия, защото скандинавците са си различно стъпало в човешката еволюция, както се разбрахме в интервюто с Кристина Ошанова. Йоста (Vilhelm Blomgren) е 28-годишен детски психолог от Стокхолм, който получава първото си назначение в малък провинциален град. Желанието му да е най-добрият човек на света и да помага на всеки срещнат го вкарва в идиотски смешни ситуации със семейството, приятелите и неговия бежанец-съквартирант. 12-те половинчасови епизоди са написани и режисирани от Lukas Moodysson.

РЕШАВАЩИЯТ ГЛАС (Showtime) / От 1 юли

Холивуд все още се въздържа да пипа ужасния живот на Harvey Weinstein, но бърза да разнищи стремглавия възход и бързото падение на еднакво неприятния, но същевременно брилянтен ТВ продуцент и стратег Roger Ailes – съветник на трима президенти и бивш изпълнителен директор на Fox News. Създателят на ТВ мрежата с най-голямо влияние в политически ангажираната медийна среда в Щатите се отегля през 2016 след обвинения в сексуален тормоз, но не и преди да стане съветник в президентската кампания на Trump. Russell Crowe прекарва доста време в гримьорната, за да изиграе убедително ролята на един от главните виновници за възхода на съвременната Републиканска партия и Оранжевия в частност. И макар седемте едночасови епизода да наблягат най-вече на това как, а не защо Ailes е такъв, какъвто е, Решаващият глас си е сносна екранизация на едноимения бестселър на Gabriel Sherman.

МОМЧЕТАТА (Amazon Prime), сезон 1 / От 26 юли

Компанията на Jeff Bezos пробва още веднъж да отхапе от големия пай на Marvel с драматичен екшън сериал за супергерои, които не спират да вършат ужасни престъпления, но така и не отговарят за тях заради обожанието на обикновените хора. Момчетата всъщност е сборна формация от цинични отмъстители, които трябва спешно да отговорят на въпроса какво заслужава всеки самозабравил се супергерой, използващ силите си за всичко останало, но не и за добро. Отговорът се крие във всеки един епизод от екранизацията на изпълнения с насилие и кървища едноимен комикс на Garth Ennis.

ПРАВЕДНИТЕ ДЖЕМСТОУН (HBO), сезон 1 / През август

Продуцентите на Заместник-директори и На изток и надолу затварят неофициалната си трилогия за неразбраните гневни мъже с титаните John Goodman, Danny McBride и Walton Goggins в очевидно пищна комедия за световноизвестно семейство ТВ евангелисти с дългогодишни традиции в девиантното поведение, откровените измами, безкрайната алчност и привидната благотворителност. Новият сериал на Danny McBride изглежда като потенциален скрит хит с колоритни персонажи и амбициозна сценография и операторско майсторство, както си трябва.