Ендевър е сериал с убийствен стил и съдържание

Men In Black: Shaun Evans в ролята на Endeavour Morse в компанията на любимия си Jaguar Mark 2 © Itv/ Epic Drama

Първо бяха италианските ченгета от Малтезе, след това нацистките моряци и офицери от Подводницата, но тенденцията е повече от ясна – оказва се, че прекалено честно посягаме към сериали в програмата на Epic Drama за уроци по добър вкус и елегантен мъжки гардероб.

Извънкласното ТВ обучение обикновено се случва в компанията на добре облечени, но възпитани британски мъже, които гледат лошо, пушат в кръг и размишляват върху поредното убийство. И макар да сме навътре в канона на големите английски крими драми със стегнати сезони от половин дузина серии, някак неволно или нарочно сме пропускали Ендевър.

Ей тей кат стани: Endeavour Morse и колегите се чудят какво да правят с поредната жертва на канала в Оксфорд © Itv/ Epic Drama

Уви, не защото не става, а от липса на време (и незнание за неговото съществуване, поне в част от екипа – бел.ред.) – слабо оправдание, което провокира маратон от досегашните шест преди българската ТВ премиера на последния седми сезон. Предисторията на легендарния детективски сериал Инспектор Морс има наглед непосилната задача да запълни празнината, оставена от една от най-популярните и обичани ТВ кримки на Острова, излъчила последния си епизод преди повече от две десетилетия.

Oxford Fashion Week FW 1969-1970: Shaun Evans и Roger Allam в седмия сезон на Eндевър © Itv/ Epic Drama

60-тарските оксфордски приключения на младия детектив Endeavour Morse (Shaun Evans) и неговия ментор Fred Thursday (Roger Allam) се оказват доста самоуверен наследник, пардон, предшественик… или, хм, на излъчвания от 1987 до 2000 година титулярен сериал не само заради отличните костюми, парки и жесток мъжки гардероб, но най-вече заради своята консистентна история, сценарий, герои и мрачна атмосфера.

Името ми е Морс, Ендевър Морс – борец за равноправието на жените още от 60-те години © Itv/ Epic Drama

Нетипичната последователност и постоянно качество на Ендевър се дължи най-вече на създателя на сериала и сценарист на всичките 30 досегашни епизоди Russell Lewis, който работи и върху оригиналния Инспектор Морс и спин-офа Люис. След успеха като режисьор в предишния шести, титулярът в главната роля Shaun Evans се пробва зад камерата и на първия от общо трите епизода в сезон седем. Останалите герои са си същите, но фамозният мустак на Morse от предишния сезон не успява да прескочи от 1969 в бурното десетилетие на 70-те.

Sad Boys: Shaun Evans в Ендевър © Itv/ Epic Drama

Заснетата в и около Оксфорд нова трилогия бележи началото на промените за Endeavour и неговите колеги в зората на борбата за повече права за жените и годините на социален прогрес, научен подем и полит-икономически кризи. 1970-та в Оксфорд започва с мъртво тяло, захвърлено в канала. Единствената улика е подсвирване, дочуто от свидетел в нощта на престъплението, което едва ли може да улесни колегите на Endeavour Morse в работата по разкриване на извършителя.

Ловен парк: Shaun Evans в Ендевър © Itv/ Epic Drama

Сюжетната линия на трите части обещава да подложи моралния компас на симпатичния Endeavour на сериозно изпитание. Снимките от отделните епизоди доказват, че със сигурност ще изглежда повече от добре, докато шари по мрачните улици с костюми от две части и посещава официални събития със задължителния смокинг. А да, не само в компанията на своя ментор Thursday, но и на един наистина фантастичен черен Jaguar, който тепърва предстои да бъде заменен с бордо.

Седмият сезон на Ендевър започва на 22 юни от 22:00 по Epic Drama. Маратоните на предишните сезони са в събота и неделя от 17:30.