Най-добрите военни сериали на всички времена

Пасифик

След основните понятия и екипировка за еърсофт, преговаряме тактиката с най-добрите военни сериали на всички времена – онези заглавия, които надскачат жанровите клишета и патетичен патриотизъм със съсипващо реалистична драма, помитащ цинизъм, добра комедия, фарс и чиста проба (кървав) живописен екшън.

Още по темата? Вижте кои са 14-те най-добри нови сериали на 2018.

Братя по оръжие/Band of Brothers
HBO (2001)/Сезони: 1

The only hope you have is to accept the fact that you’re already dead. The sooner you accept that, the sooner you’ll be able to function as a soldier is supposed to function: without mercy, without compassion, without remorse. All war depends upon it.

Военната драма с най-висок рейтинг в IMDB се справя с теста на времето в златната ера на телевизията и си остава ненадминат урок по екранизация на исторически събития не само заради хитрия похват да предхожда всеки епизод с интервюта на реалните герои (повече автентичност, сериозност и реализъм), но и заради пълнокръвните персонажи, които изпълват ужаса на Втората световна с брилянтни превъплъщения и различни, направо разнопосочни гледни точки. Един от първите широкоформатни ТВ сериали с филмов surround звук е продуциран от Steven Spielberg и Tom Hanks след успеха на Спасяването на редник Райън (1998), но го превъзхожда с потентността и масивното разгръщане на историята на Easy Company в десетина серии с много уроци и за ужаса на войната като феномен.

Поколение на убийци/Generation Kill
HBO (2008)/Сезони: 1

To think I believed the judge when he told me the Marine Corps was a superior alternative to jail. I should have shut up and done my time.

Като страната с най-голяма страст да (се) забърква в международни конфликти е съвсем нормално Щатите да имат най-добрия суров материал за жестоки военни сериали. Номинираната за 11 награди Emmy и спечелила три HBO екранизация на американската инвазията в Ирак през 2003 е брутална одисея през иракската пустиня и опасни улици, изпълнена с много мрачен войнишки хумор и запомнящ се диалог извън клишето и празната пропаганда за американски героизъм. За щастие, седемте серии на мининовелата са честен и болезнен поглед към това как моралната двусмисленост на войната, непрекъснато променящите се обстоятелства и слабото лидерство могат да подкопаят доверието измежду най-близките братя по оръжие.

Пасифик/The Pacific
HBO (2010)/Сезони: 1

Ready to sail across God’s vast ocean, where we will meet our enemy and kill them all.

Третата мащабна продукция на HBO в този списък може да се опише простичко като Братя по оръжие, но на вода и в другия край на света. Но не бива, защото има доста разлики. Но все пак говорим за още една екранизация по исторически мемоари с малко фикция, същите продуценти и част от сценаристите на епиката от 2001 разкриват битката в Тихия океан с по-голям бюджет (най-скъпият минисериал за всички времена) и внимателен подход към индивидуалните истории на персонажите и драматичните и много по-интензивни и знойни битки в тази част на света през Втората световна.

Ответен удар/Strike Back
Cinemax/Sky (стрийм в HBO GO) (2010-)/Сезони: 6

That’s where you’re wrong. I’m not British and he’s certainly not intelligent.

За продукция, която се преражда три пъти с изцяло нов актьорски състав, Ответен удар дължи славата си на приятен адреналинов екшън със забавни диалози най-вече на невероятната химия в екранната двойка на Sullivan Stappleton и Philip Winchester в ролите на  командосите Damian Scott и Michael Stonebridge. Двойката с поразяващи лафове минава през сериозни тренировки преди всеки сезон и това се отразява благотворно върху автентичността на сериала и леките подистории в главната арка в комбинация с красивата кинематография и наистина превъзходен екшън.

Звеното/The Unit
CBS (стрийм в Hulu)(2006-2009)/Сезони: 4

I’ll take the simple life. Give me an AK-47, a good guard dog, and a nymphomaniac who owns a liquor store.

Макар и да изглежда леко като морално остарял сериал, американската екшън драма е интересна заради приятния драматургичен паралел между тренировките и мисиите на членовете на елитното контратерористично подразделение Делта Форс и животът на техните семейства у дома.

А отборът/The A-Team
NBC (1983-1987)/Сезони: 5

In no time, he’ll be running around like a Mexican Jack Rabbit. One that just got out of therapy.

80-арският приключенски екшън сериал за наемници по принуда остава в попкултурната история на ХХ век със забележителни реплики и персонажи, превърнали се в нарицателно име, нелепото насилие, което почти никога не наранява когото и да било, сексизма, бланкетни епизоди и не особено потентна арка. С други думи – екстра забавление, поне докато не писне със своята предсказуемост.

Последният кораб/The Last Ship
TNT (2014-2018)/Сезони: 5

Being human isn’t about cutting out the darkness. It’s about fighting every day to find the light.

Неочакваният военноморски хит на TNT е един от малкото постапокалиптични екшън хитове, които успяват да се задържат на екран цели пет сезона (финалният от които започва на 9 септември). Компетентно заснетите и режисирани серии и персонажи в сезони, които следват своя собствена цялостна арка и вървят от унижощението на стария свят до първата голяма битка на новия, няма да ви накарат да се запишете в морската пехота, но ще ви държат здраво приковани към историята на ракетния крайцер Nathan James и неговия екипаж епизод след епизод.

Военнополева болница/M*A*S*H
CBS (1972-1983)/Сезони: 11

War isn’t Hell. War is war, and Hell is Hell. And of the two, war is a lot worse.

Военнополева болница лекува ужаса и депресията от войната с хумор в продължение на 11 сезона. В случая, конфликтът е четиригодишната Корейска война, а сериалът проследява ежедневието на група американски военни медици в Южна Корея. Гледането на най-доброто от 256-те серии си заслужава заради оригиналните похвати, мрачния, но глуповат хумор и либералния главен герой, който дава човешко лице на войната и превръща Alan Alda в истинска звезда.