Белослава Хинова заспива в дебютната колекция на Jitenski

Белослава Хинова (Ivet Fashion) от Златимир Араклиев и Иван Цуцуманов © Jitenski

Обърнете внимание на този непознат младеж, който излиза от привидната анонимност на досегашния си живот, за да представи своите идеи за съвременно дамско облекло или поне да опипа почвата накъде да продължи. 21-годишният софиянец Петър Владимиров-Житенски напуска страната преди почти десетилетие, за да учи в пансиона St. Gilden близо до Залцбург и да се дипломира с отличие в специалност Визуални изкуства.

Вместо да продължи образованието си по специалността и да задълбае по-сериозно в съвременното изкуство, Житенски се записва да учи мода в парижкия филиал на Instituto Marangoni. Въпреки това и досега се определя като артист в най-широкото понятие на думата. Обожавам да рисувам, да свиря, да пиша, изобщо всичко, което ми дава креативен отдушник и безкрайна свобода. Живея, правейки това, което обичам, и се стремя да съм успешен в него. А моята дефиниция за успех е да съм щастлив и смирен от това, което правя.

Eдва преполовил своето следване, Житенски решава да опипа почвата за собствена марка с първа дамска колекция. Капсулната линия на Житенски под името CO/DECO/NSTRUCT е директена интерпретация на постоянния диалог между мода и изкуство не само в съвременната култура и бизнес, но и в собствения му творчески опит в последните години. Освен вдъхновението от артисти като Кристо и Jean-Claude и изследването на понятието метаморфоза като безкраен процес, чието физическо проявление съдържа идеята за смъртност и преходност, Житенски тълкува и понятията за постоянно променящата се идентичност и андрогенност чрез обемни силуети с издължени ръкави и комбиниране на форми и функционални елементи като при всеки от споменатите му идоли.

Опитите са антиконформизъм в дамската мода на Jitenski се осъществяват чрез дузина модели, които разчитат на противопоставянето между естествени материали (фина камгарна вълна за панталоните и сака и блейзъри, колосан памук за белите ризи, органичен деним, тафта) и грубовати нови изкуствени материи (рециклирани еко-кожи) и ще бъдат представени с нарочна инсталация в столична галерия, за да се тества потенциалът и интересът на публиката към модата на невръстния Jitenski.

Белослава Хинова (Ivet Fashion) от Златимир Араклиев и Иван Цуцуманов © Jitenski

Как и защо се прехвърлихте от визуални изкуства в мода? Модата беше супер спонтанно решение. В ателието ни по изкуства случайно започнаха да попадат шевни машини и мостри от платове. Стана ми интересно да работя с различни техники, включително върху платно, да правя колажи, а после да работя директно върху манекен. Женското тяло винаги ме е вдъхновявало, то беше главна тема в моята живопис, а по-късно го видях и като възможност за манипулиране на идентичност. Харесва ми енергията и динамиката в модната индустрия и мисля, че има много предизвикателства, с които нямам търпение да се срещна.

Най-важните уроци/съвети, които сте научил/получил от преподавателите си досега? Доста рядко се съгласяваме с тях за дрехите, които създавам поради простия факт, че често ги виждат като недостатъчно комерсиални. А чисто бизнес частта, както и профила клиент за моите дрехи е нещо, върху което ще се концентрирам в последната година следване.

Белослава Хинова (Ivet Fashion) от Златимир Араклиев и Иван Цуцуманов © Jitenski

Вашето отношение към стрийтуеър естетиката в съвременната дамска и мъжка мода? Без да звуча арогантно, имам чувството, че всички следват течението на Virgil и Demna, въпреки че и аз самия обожавам това, което правят. Много съм развълнуван от потенциала на стрийтуеър течението и ми е интересно да наблюдавам как може да се превърне в синоним на вечна мода, отхвърляйки идеята за бърза мода и агресивни трендове.

Белослава Хинова (Ivet Fashion) от Златимир Араклиев и Иван Цуцуманов © Jitenski

Съдейки по моделите от първата колекция, имате  особен афинитет към мъжкия тейлъринг. Кои са референтните точки при разработването на колекцията? Моите идоли Martin Margiela и Rei Kawakubo. Не бих казал, че става дума просто за мъжки тейлъринг, а по-скоро за посоката, в която той може да се развие в контекста на андрогенност и промяна на традиционния женски силует. В  началото на тази година раираните и тартан материи ме привлякоха и аз самият започнах да нося много подобни неща.

Белослава Хинова (Ivet Fashion) от Златимир Араклиев и Иван Цуцуманов © Jitenski

Как започна животът на първата колекция – като дипломна работа в академията или целенасочен опит за създаване на собствена марка? Това също беше много спонтанно. Хората около мен винаги са ме подкрепяли и давали стимул да правя неща извън университета. Точно тази колекция беше проект от него, който доразвих, а осъществяването й е продиктувано от една млада френска журналистка, която почти ежедневно ме пита какво следва.

Белослава Хинова (Ivet Fashion) от Златимир Араклиев и Иван Цуцуманов © Jitenski

Какво е модата за нас в момента и до каква степен я използваме като изразно средство? Това е непрестанен въпрос, който и аз самият си задавам, за да мога да продължа напред. Отговорът се променя с бързината на времето. Според мен повечето хора не гледат на гардероба си като на отражение на самите тях, а по-скоро като нещо, което е задължително в ежедневието. Гледат на дрехите си по-скоро като на униформа с чисто функционален заряд, отколкото като начин, по който да бъдат себе си. Това е напълно окей, хора всякакви. За мен обаче дрехите са изразно средство.

Музите на вашето поколение? Не бих говорил от името на цялото ми поколение. Аз лично се зареждам от креативните хора около мен, с които споделям идеи. По-генерално погледнато – феминисткото социално движение заслужава вниманието. Вдъхновяващо е.

Белослава Хинова (Ivet Fashion) от Златимир Араклиев и Иван Цуцуманов © Jitenski

Представянето на капсулната колекцията CO/DECO/NSTRUCT на Петър Владимиров-Житенски е на 2 юли, вторник, след 19:00 в галерия Нюанс на ул. Денкоглу 42). Инсталациите могат да бъдат видени до 5 юли.