Видео: Picasso Baby на Jay Z

Десет неща, които научихме от новото performace art видео на Jay Z:

1. 4-минутните видеоклипове и обичайните формати са само за балъци. Picasso Baby е реазлизиран като 8-минутен късометражен филм за пърформанса на Jay Z, който започва и завършва с интервю с артиста и малка част от гостите. Мащабите на продукцията и добре реализираната идея ни карат да забравим за голите момичетата в последните клипове на Justin Timberlake и Robin Thicke.

2. Picasso Baby е снимано със 7 камери и стотина човека екип в една от залите на нюйоркската Pace Gallery: галерия с 50-годишна история и няколко филиала в Ню Йорк, Лондон и Пекин.

3. Jay Z познава най-сериозните хора в модерното изкуство и няма проблем да ги покани на потен лайв в галерия, която не е предвидена за подобно масово мероприятие. Част от гостите са George Condo, Marcel Dzama, Sandra Gering, Roselee Goldberg, Bill Powers, Fred Wilson и още дузина имена на важни хора в съвременния арт. Pablo Picasso отсъства по обясними причини и е заместен от внучката си – Diana Widmaier Picasso.

3. Най-добрата приятелка на г-н Carter e сръбкиня. Marina Abramovic има особен заряд и излъчване и никак нелоша хореография. Госпожата е основното вдъхновение зад идеята на Jay Z да снима 6-часов performance art видео за Picasso Baby в галерия, досущ като най-известните проекти на Abramovic – Seven Easy Pieces и The Artist is Present.

4. Самият пърформанс на Jay e да рапира на малък подиум пред голяма част от своите гости, които се точат един след друг. Едва ли ще го повтори на Венецианското биенале и Art Basel.

5. Инди режисьорът Jim Jarmusch не изглежда особено впечатлен и се усмихва от възпитание, за разлика от Judd Apatow, Alan Cumming и Rosie Perez, която се включва доста сериозно в танците.

6. Случайните хора във видеото въобще не са случайни, а подбрани след много внимателен кастинг, който се е спрял на най-добрите местни, танцьори, актьори, малко деца за цвят и легендарни нюйоркчани като Glenn O’Brien.

7. Хип-хоп пионерът Fab Five Freddy кима одобрително, значи всичко е наред. Не се сещате кой е той? Потърсете името му в Google заедно с TV Party или слушайте внимателно текста на Rapture на Blondie.

8. Режисьорът на Mark Romanek не се притеснява да виси 6 часа с тежката камера на рамо. Предишното му видео за Jay е на 99 Problems, но по-важното е да прочетем интервюто на Romanek в Huffington Post, в което обяснява подробно за работата си с Carter върху Picasso Baby.

9. Jay Z не е първия, който прави подобен проект. Още през април The National свириха Sorrow без прекъсване в продължение на 6 часа в нюйоркската си галерия Moma PS1 като част от инсталацията на исландския артист Ragnar Kjartansson.

10. Shawn Carter разполага с най-добре облечените телохранители в рап музиката: светлосиви костюми, безупречно изгладени бели ризи и черни вратовръзки и благи физиономии на наемни убийци от ЦРУ.

Picasso Baby е на пазара, новият албум на Jay Z – също. Ревю на Magna Carta… Holy Grail има тук.