V bar e още един готин нов локал в София

© Александър Новоселски

Най-студената нощ напоследък се превръща в ненужно изнасилена възможност за разходка в района около Свети Седмочисленици и дебютно посещение на V bar – нов локал с храна и напитки, който работи без много шум за приятели и познати от известно време и тепърва ще започне а подава глава като място за тематични вечери с подбран алкохол и меню и въобще като генерална алтернатива на пренаситената ниша от познати барове наоколо. Разположеният в нова кооперация на столичната улица Паренсов само на няколко метра от Шишман бар се намира най-вече с препоръка – заведението няма изложение към улицата и предполага липса на случайни посетители и клиентела от хора, които знаят къде отиват. Това съвсем не означава, че достъпът е ограничен по какъвто и да било начин. Точно обратното, V bar е място, с което се запознаваш едновременно нарочно и спонтанно, преди да започнеш да водиш приятели за напитки по всяко време.

© Александър Новоселски

Заведението заема два етажа на различни нива, които са свързани помежду си с голямо стълбище. Входът на партерното ниво открива малка зала с меки дивани и голям бар, които са подходящи за дискретни и бързи разговори по телефона, малки самотни напитки на крак за половин час или уединение и бързо бягство в малките улички наоколо, ако се наложи. Истинската игра обаче е в сутерена. Интериорът на Десислава Иванова и Светлана Шокина от студио DesignMi разчита на топли скандинавски цветове за просторното пространство, ниска мека мебел по цялото продължение на впечатляваща стена от живи растения, фигурална дървена ламперия, тънки и много елегантни бар столове, добре реализирано осветление и масивен квадратен бар, където изглежда ще се случва целият екшън вечер. Приличната акустика и озвучаване в неделя вечер позволяват да не подслушваме разговора на двете мадами от съседната маса, но и да не трябва да се надвикваме с музиката. Снимките може и да заблуждават леко, но сутеренът на V bar всъщност е достатъчно просторен за едновременна забава на 60-70 човека, без да си пречат нито за момент – така нареченото приятно пълно, няма шега. Разположението на бара предполага и лесно обособяване на различни зони за по-големи компании, без това да изключва и приятно прекарване по двойки.

Меката мебел в салона до входа на заведението + ризото с морски дарове, 17 лева © Александър Новоселски

Кухнята разчита на младостта и фантазията на все още непознатия готвач Емилян Андреев, специализирал в Испания под менторството на царя на новата баска кухня Juan Mari Arzak. За щастие, менюто не е откровено иберийско, а съставено на принципа две-три селектирани ястия в категория за хора, които не обичат да избират от десетки опции и разчитат готвачът да предлага само най-доброто според възможностите – три вида брускети от 6 и 11 лева, салати от 9 (цветна с малинов дресинг) до 15 лева (Цезар с приготвени на момента тигрови скариди), морски предястия като тарама хайвер (8 лева), темпура с тигрови скариди и зеленчуци (14 лева) и октопод на плоча (18 лева), два вида луксозно ризото с гъши дроб или жестоки морски дарове срещу 17 лева, познатата класическа прясна паста (12-14 лева), три основни ястия от месо (пилешко филе със сос от гъши дроб и манатарки срещу 14 лева, прасенце за 17 лева и някакви невероятни телешки опашки за 23 лева) или риба (сьомга, лефер и октопод от 18 и 24 лева) и класически десерти, които сме свикнали да засичаме и на много други места.

Темпура с тигрови скариди и зеленчуци, 14 лева / Октопод на плоча с бурата, 24 лева © Александър Новоселски

Менюто с обикновени и отлежали напитки е дълго и достатъчно богато, наливната бира е Stella Artois, а цените – като на всеки друг нормален бар. Първоначалната заявка на собственика е да ангажира гостуващи миксолози и постоянни бармани, които разбират от класически напитки, вдъхновени от нюйорските барове от средата на 50-те години. Друго амбициозно обещание е организирането на дегустационни вечери с разнообрани ястия и подходящите коктейли и напитки за всяко едно от тях (ала екстрите на Джун и компания от Щастливото прасе). През останалото време заведението разчита на стандартно меню от познати класически коктейли на цени от 8 до 12 лева.

© Александър Новоселски

Собственикът на заведението държи да остане анонимен и се описва само като млад мъж, завършил в Швейцария и решил да се върне на прашните софийски улици, за да сбъдне мечтата на всяко 90-тарско момче да си отвори бар. Уха! По-важното име във V bar обаче е Васил Спиридонов или Васко от By The Way – симаптичният агент, който ни посрещаше близо тринадесет години в бара на Раковски, преди да се премести няколко пресечки по-надолу в новото заведение на Паренсов. Спиридонов е факир в обслужването и комуникацията, което е допълнителен плюс за нов и неразработен локал с подобни амбиции, който тепърва ще търси своята публика. Подобно на останалите заведения с интелигентни собственици, дори най-малкият намек за пушене е посрещнат от вежлив, но категоричен отказ и слава богу. Липсата на голяма лятна градина и непосредствената близост до жилищни сгради обаче могат да му навлекат същите проблеми като Спутник и останалите барове с подобна съдба. V bar едва ли има някакъв шанс в борбата с Memento и Tobaco през по-топлите месеци дори и да транформира горния бар в отворен и да извади няколко маси в зоната около входа. Предвид капацитета на самото заведение, едва ли това е целта. Както знаем от By The Way, добрият бар си остава пълен целогодишно дори и без много места под открито небе.

© Александър Новоселски

Така или иначе, местоположението на V bar в непосредствена близост до Шишман го вкарва в директна конкуренция за пешеходци (поради оскъдните места за паркиране в централната част) и редовни клиенти с доказани места в района като споменатия By The Way, Memento, Oscar, Public, One More Bar (предимно) и останалите свърталища на рекламисти и хубави момичета от 25 нагоре. Настоящата политика за фонова музика за разговори (ала всеки класически бар) и тематични месечни събития с добри миксолози (ала By The Way и още доста) му дават предимство пред останалите заведения с опити за успешни и неуспешни диджей партита и го фокусира върху симпатичните представители на категорията прилична средна класа с умни и красиви момчета и момичета, обикалящи всяко едно от споменатите места.

© Александър Новоселски

Липсата на конкретна концепция и ясна идентичност поне за момента очевидно е съвсем умишлена. По думите на собственикът, V bar стремглаво се стреми да избяга от оформянето в облик и класифицирането в някоя секция от наградите на Go Guide например. Tочно обратното, стремим се да съществуваме в паралелен имагинериум и да носим удовлетворение на нашите клиенти. Дали като бягство от деня, работен обяд, интимна среща или епична събота вечер, V bar покрива целия спектър без излишна формалност на дрескод или полирано лустро. Дали обаче ще успее да придобие онази характерна атмосфера, разпознаваемост и нужната публика от интересни хора, за да просъществува повече от няколко сезона, както обикновено зависи най-вече от добрия мениджмънт, персонал и провокирането на сантимент в непостоянния характер на всеки клиент. Старанието е на лице.

© Александър Новоселски

V bar е на ул. Ген. Паренсов 13 и работи всеки ден от 9:00 до 00:30. Телефонът на резервации е +359 897 070 800. Повече информация има тук.