World Class е шампионската лига на коктейл майсторите

Станимир Пеев и Ивайла Генчева: Барманството като състезание и изкуство в World Class

Когато стане въпрос за съвременна бар култура, ключовата дума напоследък е изживяване. Още от входа почитателите на коктейли търсят нещо специално, което да им помогне да припознаят даден бар като свой, било то атмосферата или чашата, в която ще им бъде сервирано, или просто най-доброто Bloody Mary в града. Водещите барове в света се извръщат от претенциозното, за да се фокусират върху истински значимото – отношението, което ще срещнеш, и спомена, с който ще си тръгнеш. Барманите несъмнено са сърцето и душата на всяко заведение, а най-добрите сред тях периодично премерват мускули и чар в супер състезания като World Class на Diageo, който претендира за най-голям авторитет и размах и всяка година награждава Барман на годината в повече от 60 страни в света, преди да ги изправи един срещу друг в грандиозен международен финал.

Ники Нейков е българският посланик на World Class

World Class не е поредният бармански конкурс, а истинско състезание, твърди Николай Нейков, самият той барман със сериозен опит и предишен участник, който понастоящем е негов посланик в България. Днес Нейков по-често е от другата страна на бара, за да работи за развиването на бранша и да говори с истинска страст за барманството и повереното му състезание. За разлика от повечето други такива надпревари, World Class търси най-добрия барман в цялата комплексност от качества, която квалификацията предполага.

Александър Симеонов и Димитър Петровски: World Class изправя най-добрите бармани в страната един срещу друг

Докато всички останали търсят най-добрия коктейл, в World Class перфектната напитка те води само до средата на пътя, а в арсенала на състезателите влиза колекцията от World Class марки: водка Cîroc, джин Tanqueray No. Ten, шотландско уиски Johnnie Walker Blue Label и Johnnie Walker Gold Label Reserve, текила Don Julio и ром Zacapa, водка Ketel One, бърбън Bulleit, едномалцово шотландско уиски Cardhu, Talisker, Mortlach и The Singleton of Dufftown. Дори и да създадеш наистина изключителен коктейл, той може да гарантира само половината от точките – ние оценяваме техниката, презентаторските умения, знанието за напитките, оригиналността в цялостния подход към построяването на рутината и мултисензорното възприятие, което състезателят може да представи. Въобще правилата са много стриктни, за да бъде маргинализиран субективния фактор в оценяването. Затова и участниците се изправят срещу съдии, а не пред жури.

Цветан Цветанов и Ники Нейков преди 12 месеца: големият финал на World Class 2017 в България тази година е на 27 юни

Тазгодишните съдии ще оценяват десет от най-добрите бармани в страната, като можете да наваксате докъде е стигнало състезанието дотук в YouTube поредица, а големият финал за страната на 27 юни е отворен за всички почитатели на изключително барманско изкуство. Нейков го препоръчва специално на всеки с отношение към добрата храна и напитки, желаещ да стане свидетел на крайния предел на способностите на най-добрите бармани у нас. А това си е изключително изживяване само по себе си по неговите думи. Мантрата изключително изживяване звучи още веднъж в мисията на World Class. Ще ви накараме да се замислите как можете да предложите изключително изживяване на своите клиенти. Във всяка фаза от състезанието ще имате възможност да създавате авангардни коктейли, да създавате ценни контакти и да се изправяте пред нови предизвикателства.

Миналогодишният победител Самет Али

В World Class всички печелят, добавя Нейков. Най-голямата слава обаче остава за победителя, който печели титлата Барман на годината и възможност да представи страната на световните финали. Последното е гарантираната стъпка напред в кариерата, без изключение. Първият шампион в българския финал Димитър Димитров понастоящем е бар мениджър и консултира най-добрите барове в града. Миналогодишният победител от Бургас Самет Али пък разбива критериите на съдиите у нас, а талантът му не остава незабелязан и по време на световния финал в Маями. Там впечатлява собствениците на Nightjar и малко по-късно е поканен на интервю и презентация, след които получава покана да работи за една от най-уважаваните и награждавани лондонски институции в бар култура: именно барът, който е бил негова мечта и вдъхновение през последните няколко години. Приветливият млад мъж споделя, че много от наученото по време на подготовката за състезанието му е помогнало да стигне където е днес. Победата в състезанието не те прави най-добрия барман в България или в света, казва Али, а най-важното според него е да не се вземаш твърде сериозно, да бъдеш себе си и да се отнасяш с уважение към професията и колегите си. Със сигурност трябва да имаш и доза късмет, всичко останало е усърдна подготовка и безсънни нощи.

Финалистите в World Class 2016 в България

Един от най-вълнуващите моменти в състезанието е именно възможността за личен контакт с най-големите имена в занаята на световно ниво. Никога няма да забравя как ме накара да се почувствам Dale DeGroff, бащата на съвременната миксология, когато го чух да пее Frank Sinatra на афтър-партито на световните финали, спомня си Нейков и споделя, че вероятно някой ден ще разказва и на внуците за възможността да му приготви своя авторска напитка и да поговори с него. World Class е най-високата сцена, на която един барман може да се качи и да заяви присъствието си на световната карта, твърди Нейков. Успехът, разбира се, не е самоцел. World Class е и мощна образователна програма, която в продължение на много месеци подготвя състезателите в поредица от семинари всяка година. Придобитите знания допълват възможността да се представиш и запознаеш с бармани и собственици на заведения от цял свят. Участниците остава само да помнят, че оригиналността е най-важното условие за успех. Мечтите имат своята цена и ако искаш да постигнеш нещо в този живот, трябва да си седнеш на задните части и да се потрудиш здраво, казва Али и добавя: И естествено, да не забравяш да се усмихваш. Съветът на Нейков? Не разчитайте на случайността, а на перфектната подготовка. Победата е за онзи, който я желае най-много, а това винаги си личи.

Българският финал на World Class 2017 е на 27 юни в :PM. Уеб поредицата е в Youtube. Тази публикация излиза с подкрепата на World Class.