Ревю: Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история

© Jeff Daly/FX

Изстрелът, който убива Gianni Versace пред дома му в Саут Бийч през 1997, оттеква толкова силно, че повече от 20 години по-късно мътните обстоятелства около смъртта на иконичния дизайнер отново стават обект на интерпретация във втория сезон на антологичната поредица Американска криминална история на царя на комерсиалните американски ТВ поредици Ryan Murphy. След като нищи процеса срещу O.J. Simpson, съчетавайки добро повествование, силен актьорски състав, интересен социален коментар и щипка клюкарство в характерния си микс, Murphy се насочва към друга кървава сага за едни от най-големите знаменитости от света на модата и добре пазени тайни от личния им живот, прекъснат от млад мъж със сериозни психични проблеми.

Още по темата? Вижте кои са 14-те най-добри нови сериали на 2018.

© Jeff Daly/FX

Още откриващите кадри с Gianni Versace в скъпи материи на фона на разточителни интериори (поредицата е заснета в умопомрачителната резиденция на дизайнера в Маями), съпоставени със скромните обстоятелства на напористия му убиец, разкриват дълбоката социална пропаст между двамата. Пропаст, която амбициозният социопат и аутсайдер опитва да преодолее с хладнокръвни лъжи, за да си проправи път в обкръжението на човека, тръгнал от малък магазин в Италия, създал супермоделите и превърнал символа на фаталното обаяние горгона Медуза в един от най-разпознаваемите модни брандове някога. Пътят от празния гардероб и неизвестността, бележещи живота на младежа, до блясъка и класическата музика от ежедневието на Versace, изглежда възможен, но се оказва с фатален край и за двамата.

© Jeff Daly/FX

В главните роли влизат познати, но неочаквани имена като Darren Criss (сериозни адмирации от критиката за превъплъщението му в Andrew Cunanan), венецуелецa Edgar Ramirez, който заспива в ролята на Versace, и симпатягата Ricky Martin, работил с Murphy в тийнейджърския музикален сериал Клуб Веселие, който прави доста плаха заявка за сериозна филмова кариера. Истинската звезда обаче е Penelope Cruz, която се нуждае едва от няколко кадъра, за да закове по-малката сестра Donatella Versace като говор и маниери, ако не и като външност. Макар социалната критика на Murphy да влиза в конфликт със склонността му към хипербола и таблоидни залитанки (семейството на Versace очаквано се разграничава от поредицата), а историята да изглежда по-фокусирана върху личността, биографията и мотивацията на убиеца, с което му дава точно това, което търси – слава на всяка цена, Убийството на Джани Версаче обещава да остави трайни следи в популярната култура и си струва именно заради добрия баланс между (мело)драма и напрежение, психологическия разрез на един убиец и силния актьорски състав.

Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история стартира тази вечер, 23 януари, от 22:00 по Fox.