Атлас на непознатото е чуден туристически гид за напреднали

Светът е голям и изненади дебнат отвсякъде, особено когато обърнете внимание на непознатите места извън популярните туристически маршрути и дестинации. Dylan Thuras, Ella Morton и Joshua Foer са тримата създатели на онлайн енциклопедията за странни места Atlas Obscura, които искат да накарат хората да мислят за света по различен начин. Подборът на въпросните места следва простичкото правило, което звучи като шега, но всъщност описва доста добре концепцията на самите автори: Айфеловата кула не може да бъде в Atlas Obscura, но малката тайна стая на върха за забавление на гостите на Gustave Eiffel – определено да.

Както можете да се досетите и сами, публикуваното за пръв път през 2016 дебело томче Атлас на непознатото не е типичният туристически гид, а вдъхновяващ разказ за над 600 от най-любопитните и нетрадиционни дестинации в света, от природни чудеса като озарените от светулки пещери в Нова Зеландия или огромния африкански баобаб с бар за петнайсетина души във вътрешността, през архитектурни шедьоври като стъпаловидните кладенци в Индия и смайващите ритуали като прескачането на бебета в Испания, та чак до Големия сталактитен орган във Вирджиния, впечатляващия кратер в Туркменистан, който бълва огън от 45 години и неслучайно е наречен Вратата на ада, ковчезите, окачени на отвесна скала във Филипините, чудатите костници в Италия и механизма, предсказващ бури с помощ­та на пиявици в английския град Девън – все места и неща, който не се появяват често в Instagram хронологията, а и пред очите на повечето пътешественици. Всяка страница на Атлас на непознатото обогатява с интригуващи описания, стотици снимки, оригинални графики и географски карти от всички региони на света.

Вече сме резервирали нощувка в прословутия Clown Motel, обмисляме пътешествие до храма на бирените бутилки в провинция Сисакет, който много скоро ще прерасне в цял храмов комплекс с крематориум, стаи за молитва, водна кула, стаи за гости и жилища за будистките монаси и мечтаем за разходка с лодка в пълния мрак и тишина на светещите пещери Уайтомо. Дотогава се забавляваме със забавната история за средния пръст на Galileo Galilei, съхранен в кристален съд със златни орнаменти.

Деветдесет и пет години след смъртта на великия астроном през 1642, флорентински свещеник и учен краде пръста, докато пренасят останките на Galilei от скромния му гроб в монументална гробница. Реликвата е изложена във флорентинската Библиотека Лауренциана до 1841, когато Музеят на естествените науки си го присвоява. Пръстът се озовава на сегашното си място през 1927 – в музея Galilei, посветен на научните инструменти, a средният пръст е единствената човешка частица сред телескопите, метеорологическите уреди и математическите модели в цялата експозиция. Дали средният пръст сочи нагоре към небето и величието на необятната Вселена или е израз на Galilei-евото вечно предизвикателство към църквата остава мистерия.

Атлас на непознатото (480 страници, твърди корици, Изток-Запад) струва 60 лева и може да бъде поръчан онлайн тук или във всички книжарници.