Най-добрите европейски филми безплатно и у нас

От ляво надясно: Уестърн, Кръвта на саамите и 120 удара в минута

Вече десетилетие Европейският парламент възлага на международен панел от филмовата индустрия тежката задача да селектира десетина заглавия, създадени в рамките на ЕС и насочващи вниманието към значими за общността теми, ценности и проблеми. Три от тях стават финалисти за наградата Lux и получават едно здраво институционално рамо да бъдат преведени на всичките официални езици на общността и прожектирани във всяка членка на ЕС. Както посланикът на инициативата у нас за тази година Филип Морозов обеща, тазгодишните финалисти УестърнКръвта на саамите и 120 удара в минута пристигат за безплатни прожекции в София и още няколко градове в страната.

Уестърн на Valeska Grisebach е копродукция с българското участие на Чучков брадърс, която разказва за група немски строителни работници, пристигнали в пограничното село Петрелик. Филмът е заснет с почти документален похват и обещава автентичен поглед към живота в българската провинция и сблъсъка между две култури, които са колкото близки, толкова и далечни.

Победителят на голямата награда е дебют за шведката от саамски произход Amanda Kernell. Кръвта на саамите разказва историята на младо момиче, което опитва да се отрече от културното си наследство, за да се приобщи към съвременното шведско общество през 30-те години.

Изпуснахме да гледаме 120 удара в минута на тазгодишната Киномания съвсем умишлено, за да го хванем безплатно покрай гостуването на тройката от Lux. Филмът на французина Robin Campillo се връща към 90-те, за да проследи борбата на парижките анти-СПИН активисти с бюрокрацията и безразличието на институциите.

Финалистите за наградата Lux са в Дом на киното на 1, 2 и 3 декември и в избрани градове в страната по-късно през месеца. Повече информация за събитието има тук.