8 филма от 31-вата Киномания

Малко след изпращането на So Independent е време да посрещнем 31-вото издание на Киномания, което включва над 50 заглавия ново българско кино, френски и руски филми, няколко от големите заглавия на филмовия фестивал във Венеция, биографични ленти за легендарни музиканти и артисти като Nina Simone, John Coltrane, Dalida, Paul Gaugin и Vincent Van Gogh, както и последните заглавия на холивудските суперзвезди Gosling, Fassbender, Blanchett, Winslet и Portman.

Носителят на Златен лъв от тазгодишния филмов фестивал във Венеция  е своеобразна басня на фона на Америка по време на Студената война. Познавате приказното повествование и фантастичните светове на мексиканеца Guillermo del Toro от филми като Лабиринтът на фавна, Хелбой и Пурпурният връх, но ако вярваме на критиката, режисьорът е надминал себе си във Формата на водата със Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon и Michael Stuhlbarg.

Armando Iannucci e гений на политическата сатира и това не е тайна за нито един от зрителните на суперуспешния ТВ сериал Вице. В Смъртта на Сталин шотландецът стъпва върху френския комикс La mort de Staline, за да хвърли комичен поглед към последните дни на съветския диктатор и последвалите битки за власт, които се разиграват между героите на актьорите Steve Buscemi, Andrea Riseborough, Jason Isaacs и Jeffrey Tambor.

Режисьорът Галин Стоев е обещал история за любовта, семейството и тънките чувства, които се крият под повърхността, по сценарий, писан съвместно с Яна Борисова. Даваме шанс на българския филм Безкрайната градина не само заради доверието да открие тазгодишното издание на фестивала, но и заради присъствието на Елица Матева и Глория Петкова в главните женски роли.

Въпреки негативните коментари и ревюта на критиката, последният филм на Terrence Malick От песен на песен си е задължителен не само защото става дума за Malick, но и заради звездния актьорски състав в лицето на съвременната тежка артилерия в Холивуд – Michael Fassbender, Ryan Gosling, Cate Blanchett и Natalie Portman.

Американската критика не е пощадила и най-новия опит на George Clooney да замени актьорството с режисьорския стол. Субурбикон съчетава един отхвърлен сценарий от Братя Cohen и история за тъмната страна на обществото в идилично и спокойно предградие с участието на Matt Damon, Julianne Moore и Oscar Isaac.

Един от ранните фаворити за следващите Оскари събира режисьора Martin McDonagh с великата Frances McDormand, Woody Harrelson и Sam Rockwell в история за жена, която търси справедливост за убийството на своята дъщеря в драматичната мрачна комедия Три билборда извън града.

Руски опит за американски космически екшън? Кой казва, че животът е твърде кратък? Ерата на първите разказва за Алексей Леонов – първият човек, излязъл в открития Космос и останал в сянката на иконичния Юрий Гагарин.

За къде на Киномания без Woody Allen? Макар Въртележка да не изглежда като сериозен претендент за пантеона от задължителни филми на режисьора, винаги можем да разчитаме на хиперпродуктивния американец за малко интелигентен и забавен диалог, много стил, готина музика и интересна история. Този път действието се развива през 50-те (в Ню Йорк, къде другаде?) и събира Kate Winslet, James Belushi, Debi Mazar, Juno Temple и Justin Timberlake. Не може да му се отрече упоритостта на последния в желанието да стане сериозен актьор.

Киномания 2017 започва на 16 ноември. Пълната програма на филмовия фестивал е тук.