Ревю: Любезните пичове

Във време на ослепително скучни супергеройски блокбъстъри (Батман срещу Супермен, последните серии на Капитан Америка и Х-Мен), още по-малоумни и направо престъпни продължения (Костенурките нинджа), сравнително прилични и бързо забравяни драми (Пулсът на парите) и слаби екранизации по John le Carré (Изменник по вкуса ни и The Night Manager), Любезните пичове е спасителна глътка въздух и забавно напомняне за това как киното може да бъде сериозно и приятно зангажиращо забавление без прекалени клишета, с достатъчно чувство за хумор, симпатична история и приятна актьорска игра. Високите очаквания от трейлъра не остават неоправдани, а дори напротив – Gosling и Crowe се справят по категоричен начин с мистериозната интрига между американската порно индустрия и корпоративните интереси в издържана ноар история за калпави детективи, хубави мацки и корумпирани полицитици.

Необяснимата химия между носителя на награда Оскар Russell Crowe и номинирания за такава Ryan Gosling в ролите респективно на бияч на повикване и не особено талантлив частен детектив всъщност е едно от маловажните достойнства на Любезните пичове най-вече заради гигантския труд на Shane Black. 56-годишният режисьор и сценарист (Железният човек 3) вкарва добре разработения си писателски сюжет с отвличане (Последният бойскаут, Смъртоносно оръжие) и събрана по неволя двойка главни герои с различни разбирания и методи (Последният Бойскаут, Смъртоносно оръжие) в 70-тарска ноар екшън-комедия с убийствен диалог и запомнящи се лафчета. Действието се развива през 1977 година в Лос Анджелис, където двама от най-обръгналите от живота и отчаяни наемници с различни проблеми на главата трябва да работят заедно по разплитането на мистерията с изчезнало момиче и привидно несвързаната смърт на едрогърда порно звезда.

Както можете да се досетите, в двата случая всъщност няма нищо случайно и с напредването на комичните екшън ситуации и спортното разследване, двамата се натъкват на една идея не особено добре издържана конспирация, която достига до най-високите кръгове на властта и подпомага очакваните обрати в сюжета, без да се напряга много много. Така де, едва ли филм, който започва със зрелищната автомобилна катастрофа и смърт на едрогърда порнозвезда (Murielle Telio), може да бъде подминат с лека ръка. Предвид силното съдържание, Любезните пичове си има и достатъчно потенциал за продължение – само времето ще покаже.

Любезните пичове е в кината.