РЕВЮ: Орхидеите на Kali Uchis, малко Ekkstacy и Jozef Van Wissem

KALI UCHIS – Orquídeas (Geffen) 

В един по-справедлив и меритократичен свят, Kali Uchis щеше да е наистина гигантска световна звезда. Нежеланието да се съобразява с препоръките и желанията на звукозаписната си компания и увереният стремеж да се хвърля еднакво решително в англо и испаноезични експерименти в широкото поле на съвременната поп музика я поставят в средно положение – постоянно на ръба на голямата популярност и събарянето на на всякакви граници, достатъчно уверена в собствените възможности и доволно смела все пак да не се отказва да дълбае сериозно в своите корени покрай вируалния TikTok успех на испаноезичното Тelepatía.

За щастие, тази самоувереност се обляга на наистина добра музика, която излиза бързо и не чака обичайните цикли – обявеният още миналото лято Orquídeas излиза само няколко седмици след края на турнето за своя предшественик. Ако цитираме нейните собствени думи, четвъртият албум на Kali Uchis е вдъхновен от вечната, зловеща, мистична, поразителна, грациозна и чувствена привлекателност на орхидеята. Извън метафората на неговото испанско заглавие обаче, наследникът на записвания паралелно (крайно романтичен) албум Red Moon in Venus (2023) е силна демонстрация на безподобно музикално и контекстуално разнообразие.

И докато ISOLATION изследваше границите на латино попа и арендбито в звездни колаборации, Sin Miedo (del Amor y Otros Demonios) ∞ бе завой към медитативна психеделия, а Red Moon in Venus хипнотизираше като пищно и проникновено гмуркане в различните сезони на любовта, Orquídeas синтезира най-силните им страни в приповдигнат, нерядко бърз, но и луксозно пищен опус с участието на панамерикански мегазвезди като колумбийката Karol G, мексиканеца Peso Pluma, пуерториканския сърцеразбивач Rauw Alejandro, El Alfa и JT (City Girls).

Но вместо да разчита само на своите прословути гости и неоспоримите таланти на Uchis, Orquídeas се манифестира и като забележителен жанров меланж, който прескача от (латиноамерикански) стил в стил неусетно и абсолютно категорично – от болеро (епичната балада Те Маtа), палаво меренге (закриващото Dame Beso // Muévete), мазен дембоу (Muñekita) и сексуален регетон (Labios Mordidos) и течно арендби (Young, Rich & In Love) до тропичен соул (Tu Corazón es Mío), бавно диско (Igual Que un Ángel), 80-арски синти соул (Perdiste) и клубна електроника (откриващото ¿Cómo Así?).

Така де – орхидеите на Kali Uchis са колкото разнолики, толкова и флуидни и разхождащи от спални и големи бални зали до латиноамерикански дансинги и обратно. Близо единайсет години след нейния първи микстейп, едва вторият испаноговорящ албум на Kali Uchis e забележителна еманация на талант, който танцува безкрайно елегантно и чувствено с ретро-футуристичната електроника, носталгията по 90-те и латиноамериканските корени на живота между ЦАЩ и Колумбия – така, че да не остави съмнения в таланта като рядко срещан артист от необикновен калибър. Фатална жена, латино дива, щастливо влюбена (и бременна от Don Toliver) и безкрайно уверена и смела, Kali Uchis пее като жена на върха. 4,5/5

Слушай в SPOTIFY/ Купи от APPLE MUSIC или BANDCAMP

ЕKKSTACY – Ekkstacy (самиздат/UnitedMasters)

GQ го определя като новия крал на тъжните пънк песни за Поколението Z. Ние можем също с лекота да отбием номера и да опишем втория албум на Ekkstacy като още едно носталгично завръщане към тревогите на младостта в популярния жанр от предходното изречение. 21-годишният канадски изпълнител обаче носи белезите на своето трудно юношество върху лицето си и не трябва да бъде подминаван високомерно. Под белези разбираме лицевите му татуировки с думата Misery и анархо-емблемата, които си е направил по време на няколко психотични и изпълнени с депресия и наркотици епизоди от своя живот. Меланхоличният инди рок на Khyree Zienty обаче е далеч от мудността на Lana Del Rey и готик естетиката на емо поколението, защото кипи от енергия, запомнящ се мелодичен глас и склонност към предимно къси (рядко над 2:30 минути), но харизматични почти поп песни. Кратичкият Ekkstacy (32 минути и половина) е повече The Drums (като мелодия) и по-малко Denzel Curry (като енергия и напрежение) – 13 стегнати песни в различни вариации на класическото инди, които смесват дръм машини, рифове и шумни китари и се въртят тематично около мързела, прекомерното пиене, депресивните състояния и себеомразата. Съдейки по текстовете, виновник за повечето драми е събирателният образ на жена на име Bella. И докато нашето момче си намери споделена любов, можем да разчитаме на френетичните му живи изпълнения на резачки като Fuck. 3,5/5

Слушай в SPOTIFY/ Купи от APPLE MUSIC или BANDCAMP

JOZEF VAN WISSEM – The Night Dwells In The Day (Incunabulum)

Има още време до деня, в който ще гледаме оригиналния Носферату с музика на живо от Josez Van Wissem в Дома на киното като част от Международния София Филм Фест. Дотогава се топлим със спомени от концерта в София миналата година и потъваме в последния албум на нидерландския композитор и феномен на лютнята. След безброй самостояелни LP-та и експерименти с хора като Kim Jarmusch и Tilda Swinton (оригиналната музика към Само любовниците остаат живи и онзи спотаен химн Our Hearts Condemn Us), саундтраци за видеоигри и много други (миналогодишният A Prince на Pierre Creton), The Night Dwells in the Day продължава да обогатява идеята за класическата ренесансова и барокова музика с Van Wissem-овата склонност да завива елегантно със своите дълбоки и много елегантни прогресии по посока на дроун електрониката, ню уейв и индъстриъл. Лавирайки много деликатно между светлина и тъмнина (The Day of The Lord) и между елегия и засилващо се напрежение (The Call of The Deathbird), Van Wissem дестилира чувствата от ковид-карантината във Варшава и състоянието на света с редки собствени вокали (и тези на Hilary Woods) и точно седем композиции за лютна и гостуващи звуци – трудна за еднозначно определение, но винаги затрогваща амалгама, която може да бъде критикувана като еднообразна и повтаряща се през годините, но всъщност е нещо съвсем различно. Богатството на този албум на Van Wissem се дължи именно на сложността на лютнята, която енергизира всеки негов следващ проект и винаги позволява да откриваме нещо ново. 4/5

Слушай в SPOTIFY/ Купи от APPLE MUSIC или BANDCAMP

Всеки албум е независим избор на нашите редактори. Ако поръчате през Apple Music, можем да получим малка партньорска комисионна.