КИНО: 12 велики уиски сцени с Chivas 12

© Филипина

Освен в историята на популярната музика, доброто уиски има заслужено място и в някои от най-емблематичните филмови сцени. Когато видим главният герой да посяга или коментира любимата си бутилка, значи нещата са сериозно заплашителни, екзистенциални или празнични и трябва да внимаваме още повече в голямата картинка.

CHIVAS не прави изключение. Знаменитото уиски на шотландската дестилерията в Спейсайд се появява в ключови моменти от ЕкзорсистътРискован бизнесРаботещо момиче и Мисис Даутфайър. Най-значимата промяна в дизайна на Chivas 12 за цялата му над 100-годишна история (нов етикет и бутилка, намаляваща употребата на стъкло в производството с 1300 тона годишно) е само пример за устойчивост в идеята за вълнуващ начин на живот, но и подобаващ повод да си припомним някои от най-забележителни сцени с уиски в историята на киното:

РИСКОВАН БИЗНЕС (1983)

Today’s music ain’t got the same soul, I like that old time rock and roll.

Всички помнят танца по слипове на Joel Goodson (Tom Cruise) в комедийната тийн драма на Paul Brickman, но малцина помнят как тази знаменита сцена на домашно уединение започва с чаша Chivas с Coca-Cola и замразени полуфабрикати от хладилника. По ирония на съдбата или съвсем нарочно, текстът на емблематичната песен на Bob Seger може да се тълкува и като метафора за преимуществата на отлежалото уиски… или поне на нас така ни се струва.

НОВИНАРЯТ: ЛЕГЕНДА ЗА РОН БУРГУНДИ (2004)

Scotchy, scotch, scotch. Here it goes down, down into my belly. Mmm mmm mmm.

Ron Burgundy (Will Ferrell) обича скоч и има нужда от едва осем секунди в началните надписи към култовата комедия с неподражаем диалог и жестоки персонажи от 2004, за да избухне с един от най-запомнящите се рефрени за малцовата напитка в историята на киното. Кратката мелодия е толкова зарибяваща, че да те провокира да си сипеш едно малко и да изгледаш отново уличната битка на новинарските екипи, вдъхновена от Уестсайдска история.

МИСИС ДАУТФАЙЪР (1994)

Double Chivas on the rocks! Scotch drinker? That’s my kinda guy.

Как започва бизнес вечерята на Daniel Hillard (Robin Williams) и Jonathan Lundy (Robert Prosky) в Мисис Даутфайър? С двоен Chivas с лед, дамски аромати и импровизиран кастинг за нов ТВ водещ.

007 КООРДИНАТИ: СКАЙФОЛ (2012)

Particular favourite of yours, I understand. So, what’s the toast?

Първата асоциация за любимата напитка на James Bond няма как да не бъде водка мартини, но верният таен агент на нейно величество обича и отлежало уиски. Когато злодеят Raul Silva (Javier Bardem) му предлага да разлее капка от любимия си 50-годишен скоч в замяна на живота на последната им споделена любовница, героят на Daniel Craig отвръща цинично, че това ще е похабяване на добър шотландец. Спойлер: нещата за Bérénice Marlohe, а и за чашата не свършват добре.

ИЗГУБЕНИ В ПРЕВОДА (2003)

For relaxing times, make it Suntory time.

Нито един списък с уиски от големия екран не би бил пълен без горното бижу с Bill Murray. В романтичната драмедия на Sofia Coppola обаче има не едва, а цели две легендарни сцени с уиски. Меланхоличният и софистициран, но вече залязващ актьор Bob Harris (Murray) е идеалното рекламно лице за японско уиски със своя елегантен вид и отчаяно уморен поглед. Трябва само да разгадае непонятните насоки на режисьора и неговия преводач, да вкара своя западняшки чар и да уцели правилната интонация, за да произнесе легендарната вече реплика For relaxing times, make it Suntory time.

Бонус точките отиват и за мета сцената от втората част на рекламата, в която Harris подкарва наред Sean Connery, Rat Pack, Roger Moore във визуална мета репрезентация на изгубени в превода.

ГАДНИ КОПИЛЕТА (2009)

 There’s a special rung in hell reserved for people who waste good scotch.

В една от най-напрегнатите сцени от Гадни копилета, героят на Michael Fassbender (ловец на нацисти под прикритие) говори съвършен немски със SS офицер, но се издава, като поръчва три чаши с пръсти по британски, а не по немски тертип. Макар да не споменават изрично дестилерията зад 33-годишния скоч на масата, лейтенант Archie все пак го оценява по достойнство, пали цигара, сръбва си малко и се подготвя за кървавата престрелка в кръчма без много мисли за последствията.

ШЕФОВЕ ГАДНЯРИ (2011)

Nick, it’s 18-year old scotch, you don’t expect me to pour it back into the bottle, do you?

Kevin Spacey поглъща огромно количество бърбън в Къща от карти, но героят му в комедията Шефове гадняри си пада повече по скоч. И по тормоза на невинни служители като Jason Bateman, принудени (подлъгани?-бел.ред.) да изпият голяма чаша с уиски на работното си място в осем сутринта. Желанието за повишение на Nick Hendricks (Bateman) обаче е по-силно от всичко.

ЕДУАРД НОЖИЦИТЕ (1990)

Lemonade.

Edward Scissorhands (Johnny Depp) е подведен да отпие чаша уиски с най-безобразно смешната и спокойно изречена лъжа, която може да съществува. Предвид разнообразния асортимент от напитки с наситено кехлибарен цвят, лесно можем да се досетим, че бащата на Kim му предлага не лимонада, а нещо съвсем различно. След като не успява да се справи с чашата, Edward е принуден да използва сламка, за да е пълен фарсът.

СИЯНИЕТО (1980)

So here’s what, you slip me a bottle of bourbon, a little glass and some ice.

Jack Torrance (Jack Nicholson) си поръчва бутилка бърбън, чаша и малко лед, но получава Тенеси Уиски. Предвид, че тази смразяваща ума сцена е част от Сиянието на Stanley Kubrick, очакваме незавидна съдба за дръзкия барман, но истинският ужас настъпва едва когато си дадем сметка какво всъщност се случва: барманът не е истински, а полудяващият герой на Jack Nicholson халюцинира здраво.

НЯКОИ ГО ПРЕДПОЧИТАТ ГОРЕЩО (1959

-How’s the bottle? – Half full. You better get some cups.

Прелестната Sugar Kane (Marilyn Monroe) e готова да сподели половин бутилка бърбън и да върти коктейли Манхатън на тайно парти през нощта по време на пътуване. Казано по друг начин, чудесна жена.

МОМЧЕТАТА ОТ МЕДИСЪН АВЕНЮ (2007-2015)

You look like you know what you’re doing.

Aко съществува само един скоч сериал, то това определено е Момчетата от Медисън авеню. Единственото ТВ изключение в иначе филмовия (уиски) списък на Boyscout си заслужава включването най-вече заради споделената страст на главния герой Don Draper и много други персонажи към всевъзможни малцови напитки, разливани по чаши от отпивани почти непрекъснато със задължителната цигара в другата ръка. Освен да миксира Old Fashioned в сезон три, Draper споменава Chivas поименно няколко сезона по-късно.

Още информация за Chivas 12 има ТУК. Публикацията излиза с подкрепата на Chivas Regal България. Консумирайте отговорно.